Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

CBb: alle melkvee peildatum telt voor fosfaatrechten

Alle melkvee dat op de peildatum van 2 juli 2015 op enig moment aanwezig was op een veehouderij telt mee voor de fosfaatrechten.

Tot die conclusie komt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een uitspraak. Er is al tijden veel discussie over de manier waarop het Ministerie van Landbouw (LNV) de zinssnede ‘melkvee dat op 2 juli 2015 op het bedrijf is gehouden’ uit artikel 23, derde lid, van de Meststoffenwet (Msw) uitlegt.

Dubbeltelling voorkomen

LNV stelt zich tot nu toe op het standpunt dat op 2 juli 2015 aangevoerde dieren wel meetellen, maar op die datum afgevoerde dieren niet. Het argument van LNV is dat deze werkwijze dubbeltelling moet voorkomen.

In een zaak die 2 veehouders hebben aangespannen tegen LNV over hen toegekende fosfaatrechten geeft het CBb nu een duidelijk oordeel over die uitleg door LNV van artikel 23 Msw. De betreffende veehouders hadden op de peildatum 2 runderen afgevoerd en voor die dieren geen fosfaatrechten toegekend gekregen.

Aangevoerd en afgevoerd vee telt mee

Het CBb haalt de redenering van LNV in deze uitspraak onderuit. Er is volgens het CBb geen enkel aanknopingspunt in de Meststoffenwet die de uitleg dat afgevoerd melkvee op 2 juli 2015 niet meetelt voor de fosfaatrechten, toestaat. Nu de interpretatie van de wet door LNV bovendien nadelig is voor de betreffende veehouders moet de wettekst uitgelegd worden als ‘melkvee dat op enig moment op 2 juli 2015 op het bedrijf is gehouden’, stelt het CBb. Dus zowel aangevoerd als afgevoerd vee op de peildatum moet meetellen.

De consequentie van deze uitspraak is dat dieren die op de peildatum van het ene naar het andere bedrijf zijn vervoerd op beide bedrijven meegeteld moeten worden voor de fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  De consequentie van deze uitspraak is dat dieren die op de peildatum van het ene naar het andere bedrijf zijn vervoerd op beide bedrijven meegeteld moeten worden voor de fosfaatrechten.

  Dat vind ik toch wel wrang. Er zijn zoveel bedrijven die alles op alles moeten zetten hun recht te halen en hier lees je dat er gewoon heel veel fosfaatrechten worden "wegegeven". Voor die bedrijven is het natuurlijk mooi maar niemand wist van te voren dat dit de peildatum zou zijn. Ik denk ook aan de bedrijven die net een dag er voor of een dag er na hebben overgezet...

 • Gradje 1966

  Dit is weer een voordeel voor L.T.O bestuursleden o.a. in Heusden en Westerbeek .
  Handelen met voorkennis telt schijnbaar niet voor bestuursleden van L.T.O.

 • eja

  zo zal het vast ook gegaan zijn op 16 april
  ALLE RFC district bestuursvoorzitters waren op de hoogte van de voorgenomen plannen vanuit het hoofd bestuur.
  Ze hebben allen de schijn tegen want er zijn geen transactie's openbaar gemaakt en dit geeft toch te denken lijkt me....

 • john***

  om hoeveel% zou het gaan? het gros gaat toch naar de slacht of op export een klein deel wordt nog verhandeld tussen melkveehouders.

 • farmerbn

  Ook hier gaat LNV dus nat. Steeds heel stoer zeggen dat ze gelijk hebben en dat is dus niet zo. Onbetrouwbaar als wat.

 • 112

  19.51 dat kan je op vragen via de WOB dan moet rvo ze je geven . de gegevens

 • koestal

  Velen hadden voorkennis.

 • Gradje 1966

  De voorzitter van R.F.C had volgens mensen uit de buurt 950 kg gekocht zal wel meetellen tel uit je winst en zo zijn er nog meer bestuurders die dat gedaan hebben

 • Henk.visscher

  Het blijft steeds naar voren komen, dat boeren met voorkennis , nog gauw vee hebben aangekocht, hoe is hier achter te komen, vaak komen programma,s als nieuwsuur achter feiten waar velen geen weet van hebben, het valt mij op dat weekblad boerderij weinig op dit gebied doet terwijl ze weten hoe dit bij boeren leeft.
  Dus redacteuren zoek eens uit wie allemaal bij het tot stand komen van het fosfaatplan betrokken waren, en zoek vervolgens uit of ze na die kennis ook melkvee hebben aangekocht

 • Alco

  Een beerput

 • eja

  en binnenkort starten we de vergaderingen van RFC.
  daar lezen de voorzitters hun opening en andere zaken van de autocue.
  Misselijk makend om zo met je achterban om te gaan.
  Je moet maar willen!!

 • puinhoop

  Die zogenaamde voorzitter van RFC vertelde zelf op de vergadering dat hij ook nog 2 schoonzoons had die graag boer willen blijven!!!!???? Die hebben voor 16 april natuurlijk niks gehoord() net als de gewone bestuursleden...…. Maar wel om tafel met LNV, LTO, enz. om 160000 koeien over de kling te jagen. Omdat RFC wel iets minder melk kan gebruiken. Logisch, als je aan het zakkenvullen ben hou je geen handen meer over om melk te verwerken. 21:38 ik kijk er dus niet van op!!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.