Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Bleker voert actie voor export fokvee

Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland Henk Bleker voert actie tegen het fosfaatbeleid van zijn opvolger minister Carola Schouten van landbouw.

Met 2 keuringskalveren van de maatschap Hoogerbrugge uit Woubrugge trekt de oud-staatssecretaris van landbouw de aandacht van Kamerleden.

Zorgen over export fokvee

Bleker maakt zich zorgen over de export van fokvee uit Nederland. Het aanbod neemt sterk af omdat veehouders minder jongvee aanhouden door het fosfaatrechtenstelsel. Het aanhouden van jongvee wordt te duur.
Lees verder onder de foto

Henk Bleker demonstreert op het Plein in Den Haag tegen het beleid van zijn opvolger Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met betrekking tot de export van fokvee. - Foto: ANP
Henk Bleker demonstreert op het Plein in Den Haag tegen het beleid van zijn opvolger Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met betrekking tot de export van fokvee. - Foto: ANP

Het opfokken van een vaars kost al € 1.400 aan fosfaatrechten, zegt Adrion van Beek. Hij vreest dat Nederland van exporteur naar importeur van fokvee zal gaan. Door de fosfaatrechten kan het Nederlandse fokvee moeilijk concurreren met aanbod uit bijvoorbeeld Duitsland. “Terwijl het fokvee het vlaggenschip is van de Nederlandse zuivelketen”, zegt Bleker.

Laatste reacties

 • veehouders

  Doe ook maar wat aan het voornemen om de transportduur tot 8 uur te beperken.
  Anders heeft dit ook niet zo veel zin.

 • mtseshuis

  Ach, met de eerste jaren blijvende fosfaatrechten is er over een tijdje helemaal geen jongvee meer overtollig, dus maakt het niet uit hoe lang ze op de vrachtwagen mogen... En anders een adresje onderweg lost ook veel problemen op...

 • veldzicht

  Henk Bleker,tot op de grond toe afgekraakt en gedemoniseerd door de milieu en dierenpartijen,maar wat zou ik graag willen dat hij of een dergelijk persoon weer terug kwam in de politiek als tegenhanger van leugens en nepnieuws die over de landbouw en met name de veehouderij wordt verspreidt..

Of registreer je om te kunnen reageren.