Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Topruwvoer betekent veel geld besparen

Melkveebedrijven die het hoogste rendement realiseren, presteren steevast top in hun ruwvoerproductie.

Accountants zien verschillen van 15% tot 20% in ruwvoeropbrengsten binnen regio’s. Dat betekent dat veel veehouders geld laten liggen, stelt kweekbedrijf Limagrain.

De belangrijkste winst van een hoge ruwvoeropbrengst per hectare is dat er minder of geen aankoop van voer nodig is. De variatie in voerkosten tussen bedrijven loopt op tot 4 cent per kilo melk (variatie van 8-12 cent voerkosten). De potentiële besparing is dan tienduizenden euro’s.

Hoogst mogelijke kVEM-opbrengst winnen

Een besparing van 4 cent per kilo melk is niet zomaar gerealiseerd. Limagrain stelt dat de eerste doelstelling moet zijn om van elke hectare de hoogst mogelijke kVEM-opbrengst te winnen. Daarbij zijn mest en meststoffen de grondstof voor VEM-productie. Daarnaast moet perceelspecifiek naar opbrengst worden bemest.

Voor de snijmaisteelt is kVEM per hectare dan maatgevend. Dit is de som van opbrengst van droge stof maal kwaliteit (VEM) per kilo droge stof. Limagrain adviseert te kiezen voor rassen met een goede celwandverteerbaarheid, omdat dit extra potentiële energie biedt. Volgens de organisatie levert 1% extra verteerbaarheid 15 VEM per kilo droge stof op.

Ruwvoerbenutting volgende stap

Naast de ruwvoerteelt is ruwvoerbenutting de volgende stap. Ook daar is vakmanschap nodig om het juiste oogstmoment te kiezen, zorg te dragen voor een goede bewaring en een uitgebalanceerd rantsoen. Dat alles draagt bij in beperken van de verliezen en dus verhogen van de efficiëntie.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Landproductie is voor een melkveehouder belangrijker dan veeproductie. Een hoge landproductie is makkelijk op beste grond en bijna niet mogelijk op slechte. Daar kan LG niet veel aan veranderen helaas. Boeren op slechte grond verdienen altijd minder dan zij die beste grond hebben.

 • veehouder10

  "Voor de snijmaisteelt is kVEM per hectare dan maatgevend. Dit is de som van opbrengst van droge stof maal kwaliteit (VEM) per kilo droge stof.Limagrain adviseert te kiezen voor rassen met een goede celwandverteerbaarheid, omdat dit extra potentiële energie biedt. Volgens de organisatie levert 1% extra verteerbaarheid 15 VEM per kilo droge stof op."

  KVEM per hectare is maatgevend word gesteld. Niks adviseren celwandverteerbaarheid dan. Mocht die celwandverteerbaarheid zoveel toevoegen dan komt dat wel naar voren in de KVEM per ha.

 • A1967

  Hoeveel veehouders weten precies hoeveel kvem ze van een ha halen, maw. Waar halen die accountants deze wijsheid vandaan.

 • gerben5

  A1967 kringloopwijzer is bekijken

 • Achso

  Veehouder 10: celwandverteerbaarheid heeft niet alleen effect op VEM, maar op max voeropname capaciteit. En dus is wel degelijk belangrijk

 • alco1

  Prachtig werk om een zo goed mogelijk product onder het plastic te krijgen.
  Daar worden we gelukkig nog niet in betutteld.

 • A1967

  Gerben5# heb je dan alles gewogen of berekend

 • gerben5

  A1967 Bulten opmeten zonder je eigen voor de gek te houden.

 • A1967

  Weeg het maar eens na....

 • farmerbn

  Boeren zonder weegbrug hebben de hoogste opbrengsten.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.