Rundveehouderij

Nieuws 36 reacties

Keurentjes trekt boetekleed aan om grupstal

‘We hebben de impact onderschat van het voorstel’, aldus voorzitter Keurentjes van FrieslandCampina.

In een brief aan alle ongeveer 700 Nederlandse leden met een grup- of aanbindstal trekt FrieslandCampina het boetekleed aan voor de ongelukkige communicatie rond de toekomst van deze staltypes. Het nieuwbouw- en uitbreidingsverbod blijft ondertussen overeind.

Lees onderaan dit artikel de complete brief van Keurentjes.

Solidariteit

“We hebben de impact onderschat van het voorstel om vanaf 2018 uitbreiding of nieuwbouw van grup-, of aanbindstallen niet langer toe te staan,” schrijft voorzitter Frans Keurentjes. In een folder, die tijdens ledenbijeenkomsten vorig najaar is verspreid, had zeker het woord ‘uitfaseren’ niet mogen staan, stelt de voorzitter. “Veel leden zijn diep geraakt, omdat ze het gevoel hebben te worden buitengesloten van de coöperatie en vragen zich af waar het gelijkheidsbeginsel en de solidariteit zijn,” gaat hij verder.

Bewegingsvrijheid koe

Volgens Keurentjes had het allemaal niet zo moeten en hoeven gaan. Dat was mogelijk geweest door eerder met de leden te gaan praten over het thema ‘bewegingsvrijheid’ voor de koe en over de eisen hieromtrent vanuit de markt en dierenorganisaties. Van beide kanten wordt aangegeven dat het aanbinden van vee niet langer wenselijk is. Klanten van FrieslandCampina vragen volgens Keurentjes steeds vaker wat er wordt gedaan om het aantal grup-, of aanbindstallen te verminderen, en of er iets kan worden gedaan om de aangebonden dieren meer bewegingsvrijheid te geven.

Focus Planet-voorwaarden

Uiteindelijk komt het aan op behoud van marktpositie, zo constateert FrieslandCampina. Daarom heeft de zuivelsector als geheel, zo benadrukt FrieslandCampina, besloten gehoor te geven aan de vraag van markt en dierenorganisaties. Als gevolg daarvan is de bepaling opgenomen in de nieuwe Focus Planet-voorwaarden dat er bij nieuwbouw of uitbreiding van stallen geen grup- of aanbindstallen meer worden gebouwd of ingericht.

Elk bedrijf wordt bezocht

Alle bedrijven met een stal van dit type worden individueel bezocht door een adviseur van FrieslandCampina. Daarbij worden bedrijfskenmerken en toekomstplannen geïnventariseerd en wordt gekeken naar mogelijkheden om verder te gaan. Voorafgaand hieraan is Keurentjes zelf, samen met directeur coöperatiezaken Jeroen Elfers, al bij enkele grupstalboeren geweest om de gemoederen wat te sussen. Keurentjes benadrukt ook in zijn brief dat FrieslandCampina niet wil suggereren dat boeren met een aanbindstal slecht met hun dieren omgaan. Punt is echter dat dit voor de buitenwereld niet genoeg is.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  Kunnen we de buitenwereld niet aanbinden

 • alco1

  Keurentjes verschuilt zich er achter dat klanten hen hierop aanspreken.
  Ik heb nog nooit publicaties van die strekking gezien, dus zo groot zal het impact wel niet zijn.
  Dus denk ik dat het voorstel meer van binnenuit komt.
  Maar dan moet nog de procedure gevolgd worden dat het voorstel eerst besproken moet worden in de leden vergadering en dan met een eventueel fiat door gespeeld worden aan de uitvoerende macht.
  Nu was het al een voldongen feit.

 • wilhelmus01

  Het publiek op onze open dag van AH was positief over de grupstal!

 • deB.

  "Deze reactie is verwijderd, omdat deze niet aan de regels voldeed. (Zie www.boerderij.nl/spelregels.)”

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • blaksmark

  Ze zouden zich eens druk gaan maken over overbezetting in ligboxenstallen.

 • g.g

  ik was liever koe in loopstal dan half jaar aan de ketting staan !

 • a.t.herwijnen

  En geen melk uit het buitenland halen. Daar is de grupstal nog gewoongoed

 • el

  Hebben onze dieren vrienden deze topmannen van Friesland Campina beïnvloed? Wat wordt de volgende stap, ligboxen verbieden?

 • rooieroza

  Meest boer onvriendelijke cooperatie !

 • framina

  Wat een dictatoriaal system. Je zal maar de slaaf van zo'n "Eigen" cooperatie zijn. Ik snap niet dat de boeren in Nederland dit allemaal pikken.
  Mijn inziens is het in Nederland de hoog tijd voor een "Boeren oorlog".

  Frank Zevenbergen, Canada

 • witrug123

  rooieroza, slaat de spijker op zijn kop.
  FC is de verliezer van de toekomst.
  Commerciele partijen als A-WARE en zelf DOC (Uniekaas) pakken de afzet.

 • H.Grotenhuis1

  En nu ook het boetekleed maar aantrekken voor Henk Gommer. De diversiteit in de melkveehouderij moet gekoesterd worden, vooral door de cooperaties.

 • frl

  Frans keurentjes heeft samen met Jeroen Elfers een bezoekje gebracht op mijn bedrijf met grupstal.
  Ik vond het toch klasse dat ze even kwamen, naar aanleiding van mijn protest gedicht.

 • koestal

  wel wat arrogant ,dat past niet bij een booerenbestuurder !

 • voetballen

  Had Campina ook maar het standpunt ingenomen om bij uitbreiding en/of nieuwbouw van stal weidegang te verplichten. Want daar vragen de afnemers meer en meer naar. Hadden we nu minder ellende gehad. Oh nee, dat gaat niet. Teveel uitbreiders in de ledenraad.

 • steenderen

  Dat krijg je als je drukker bent met de randzaken als de kern waar het omdraait

 • deB.

  Dat durven die zogenaamde ondernemers niet framina!

  Dat gepolder begint al bij najk....allemaal mooie prietpraat wat nergens over gaat.

  Maar de vuist op tafel, daar hebben we de ballen niet meer voor...we moeten ze allemaal in keer laten barsten!! de mooi praters uit de lindelaantjes, want meer zijn de mannetjes niet.

  Alle campina boertjes waren trots dat ze wat meer centjes kregen, maar ze worden overlopen met domme domme zwetsregeltjes

 • HJ O R

  FC is het contact met de boeren volledig kwijt. Als hij spijt heeft van wat er verkeerd is gegaan moet hij het terug draaien. Vervolgens opnieuw beginnen of opstappen. Opnieuw beginnen is naar mijn mening genoeg, overal worden immers fouten gemaakt. Maar in dit geval betekent opnieuw beginnen wel gewoon grupstal uitleggen bij de consument. Met meer dan 80% van de boeren tegen zijn ideeen heeft hij geen keuze. Met de kringloop wijzer idem dito!

 • wienbemelmans

  FC moet zich alleen druk maken hoe ze voor de leden de beste prijs kunnen
  krijgen ,en niet liggen zeuren over grupstallen enz.Want daar hebben ze niks
  mee te maken.de boer beslist welke stal hij bouwd en niet Keurentjes.

 • van someren

  Fc moet zich inderdaad alleen druk maken om een zo hoog mogelijke prijs voor de leden. Dus rekening houden met de wensen van de klant

 • WJHDKremer

  FC vergeet dat de groep die vraagtekens/eisen stellen bij grupstallen voornamelijk vegetariërs of zelfs veganisten zijn. Als die afzet zou wegvallen missen we niks. Hebben ze een alternatief? Nee, dus niet moeilijk doen.

 • HJ O R

  Beste van Someren
  FC moet inderdaad zorgen voor een goede melkprijs, maar ook voor eenheid in de tent. Dat betekent al meer dan 80% van de boeren de grupstal behouden wil hij daar naar heeft te luisteren, en niet zijn eigen mening heeft door te drukken. Zonder eenheid in de tent (leden en financiers) zal hij het niet redden!

 • farmerbn

  FC is een cooperatie. Over hoeveel kg grupstalmelk gaat het nu, over 10 jaar en over 20 jaar? Er zijn altijd klanten die die grupstalmelk graag willen kopen , net zoals in Frankrijk, Duitsland, Italie, Zwitserland, Zweden, Denemarken en Oosterrijk. Als die melkfabrieken daar het lukt om die grupstalmelk te verkopen dan moet dat FC toch ook wel lukken? Als ze daar moeite mee hebben zijn ze hun salaris niet waard.

 • cor vroege

  Keurentjes heeft het over klanten en dieren organisatie,s wie zijn dat dan ? Activisten en criminelen zal je bedoelen t,is gewoon bizar dat we daar mee in discussie gaan ,vraag eens aan een gewone nederlander het verschil tussen een ligboxstal en grupstal,ik denk dat 75% het niet weet,hou eens is een onderzoek voor dat je regels op gaat leggen vanuit een minderheid.die crimineel is!!!

 • alco1

  Altijd maar: "Het marktbehoud".
  Recht je rug eens. Eén vinger geven en als het zo door gaat zijn we binnen de kortste keren de hele hand kwijt.
  Natuurlijk moeten we voor de meerwaarde van de melk onze uiterste best doen.
  Maar je daarbij laten kleineren door maar een enkele schreeuwer zonder know how, is een brug te ver.

 • Bolder01

  En nu ook dat gedram en pesterij met Henk Gommer uit de weg helpen .F.C.doe maar je best voor een goede melkprijs en bemoei. Je niet met HOE MEN BOERT. Schone melk moet een keer voldoende zijn ..

 • Gat

  Is automatisering en robotisering wel de kant die het moet opgaan. Gedwongen koeverkeer? Selectiepoort voor weidegang totaal niet vrijwillig.

 • a van Gerwen

  @gat, het andere alternatief is een boer die op z'n 50 - ste opgevouwen is als alternatief voor automatisering. Moeten we die kant op?

 • lees zojuist in de volkskrant dat katten juist aangebonden aan de riem buiten mogen komen of je zou 400 euro boete krijgen in tilburg

 • iptho1

  Onze afnemers vragen dit .HA HA !!!!
  ik denk dat frieslandcampina naar china kan.
  daar kunnen ze iedereen de les lezen.
  En de boeren uit knijpen.

 • koestal

  puur discriminatie

 • velskamp

  laten ze eerst maar eens zorgen dat een koe een natuurlijk graas gedrag kan tonen

 • velskamp

  krijgen we meer focus planet punten als we ook lid worden van de dieren bescherming dan minstens 40 graag

 • luiten 66

  Keurentjes per direct opstappen ,heeft dit jaar al veel te veel kapot gemaakt
  voor de rundveesector. ziet zich zelf als dictator.

 • koestal

  Krijgen we ook punten als we lid zijn van Wakker Dier en de dierenbescherming ?

 • koestal

  Heeft Keurentjes ook de impact onderschat van het gesjoemel met dieraantallen ?

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.