Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Kaspositie melkveebedrijven flink verbeterd

De kaspositie van melkveebedrijven is in 2017 flink verbeterd.

Ondanks deze toename kon er echter nog geen ‘echte’ buffer opgebouwd worden voor tegenvallers. Daarvoor is meer nodig, zo stelt ABN Amro op basis van de Liquiditeitsmonitor waarin de bank samenwerkt met Wageningen Economic Research en het ministerie van Economische Zaken.

De stand op de rekening-courant van melkveebedrijven in 2017 steeg met gemiddeld € 2.000 per maand. Dit gebeurde ondanks normalisering van de aflossingen aan banken, afbouw van crediteuren en kosten voor uitgesteld onderhoud als gevolg van een stijgende melkprijs.

In 2017 werd 30% meer melkgeld ontvangen dan in 2016, een bedrag van € 75.000. Ook de post omzet en aanwas liet een plus zien, als gevolg van het fosfaatreductieplan. Deze post steeg met € 5.000 naar € 18.700.

Gemiddeld staat ruim € 24.000 meer op de lopende rekening, vergeleken met jaar eerder

De stand op de lopende rekening van een gemiddeld melkveebedrijf komt eind 2017 uit op bijna € 5.000. Dit is een stijging van ruim € 6.000 in het laatste kwartaal en ruim € 24.000 meer dan een jaar eerder. December zorgde voor een eindsprint door een goede melkprijs en uitbetaling van een deel van de toeslagrechten door RVO.

Tekst gaat verder onder de foto.

De kaspositie van melkveebedrijven is stevig verbeterd. - Foto: Hans Prinsen
De kaspositie van melkveebedrijven is stevig verbeterd. - Foto: Hans Prinsen

Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven ABN Amro, stelt dat de hoogte van de benodigde buffer om tijden van lage melkprijzen op te vangen sterk per bedrijf verschilt. Een veelgebruikte vuistregel is 2 tot 3 maanden melkgeld. In deze positie bevinden veel bedrijven zich volgens Berntsen nog niet, maar er zijn andere mogelijkheden om een periode van lagere melkprijzen door te komen. Hij noemt het verlagen van de kostprijs, kredietruimte, of een tweede bedrijfstak. In die zin staan bedrijven er beter voor.

In het voorjaar belasting betalen

ABN Amro stelt dat veel bedrijven dit voorjaar belasting moeten gaan betalen. Vooralsnog ligt de melkprijs boven de gemiddelde kostprijs, maar de melkprijs zal naar verwachting gaan dalen. Dit brengt melkveehouders aan het twijfelen tussen afwachten of investeren in fosfaatrechten. Melkveehouders en adviseurs doen er volgens ABN Amro goed aan om de kosten van eventuele extra melkproductie goed door te rekenen alvorens een beslissing te nemen.

Per maand de liquiditeit in beeld

De Liquiditeitsmonitor brengt per maand de ontwikkelingen van de rekening-courant in beeld. De ontwikkeling van de stand op de lopende rekening is een resultante van de bij- en afschrijvingen. Ook neveninkomsten en privé-uitgaven zijn verwerkt. In de referentiegroep, dik 200 bedrijven, is de gemiddelde bedrijfsomvang iets meer dan 110 melkkoeien.

Laatste reacties

 • deB.

  Hartelijk dank, voor alles in de openbaarheid te gooien!!

  Als dit de realiteit is na een slecht, en een zoals men zegt superjaar,

  5000 euro op courant, men kan er uit eigen middelen nog geen koe voor kopen aan fosfaatrechten. Dat alles met 52 weken 7 dagen 24 paraat staan.

  Triest hoor!

 • pieter3

  Ik vind de geschetste 'jubelstemming'misplaatst.
  2015 en 2016 waren zeer slecht.
  2017 was goed, maar inmiddels is de prijs al met meer dan 6 cent gezakt t.o.v. december 2017.
  Helaas gaat het weer zeer snel de verkeerde kant op.

 • cor vroege

  Wie zeg dat ik alles op de bank heeft staan? Zo veilig is dat ook niet meer,deposito garantie systeem van een ton geld niet voor bedrijfsrekeningen heb ik gehoord,ik weet niet of dat waar is,kan iemand mij dat zeggen. Je kan ook nog beleggingen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.