Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Gemengde reacties op excuses FrieslandCampina omtrent grupstal

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina met een grupstal reageren verdeeld op de ‘excuusbrief’ van voorzitter Frans Keurentjes. De reacties lopen uiteen van ‘verhelderend’ tot ‘het feest gaat gewoon door’.

De brief werd verstuurd nadat eerder leden in een brief te verstaan was gegeven dat uitbreiding en nieuwbouw van grup- of aanbindstallen vanaf 2018 niet langer is toegestaan.

Melkveehouder Atze Bosch uit Koudum (Friesland) kan het waarderen dat Keurentjes hem persoonlijk uitleg kwam geven. De voorzitter reageerde op een gedicht dat de veehouder achterop het gevelbordje van FrieslandCampina had geschreven en via de districtsraad bij hem terechtkwam. Het feit dat een lid zijn gevelbordje van de muur haalde maakte indruk. Bosch is blij dat de term ‘uitfaseren’ van de baan is. “Je krijgt toch een beetje het stempel ongewenst opgedrukt.” Het bordje hangt inmiddels weer aan de gevel. Het verhaal dat afnemers steeds meer vragen stellen over grupstallen kan hij op zich begrijpen.

‘Het voelt alsof je een schop van je eigen bedrijf krijgt’

Dat is een punt waar melkveehouder Willem Honingh uit Ransdorp (Noord-Holland) nog steeds niets van begrijpt. Volgens hem zou FrieslandCampina zich veel steviger moeten opstellen tegen zijn afnemers. “Het voelt nu alsof je eens schop van je eigen bedrijf krijgt.” Hij heeft er weinig vertrouwen in dat er over een aantal jaar nog steeds plek is voor grupstalboeren bij FrieslandCampina. Hij wees in een zeer goed gelezen opiniestuk op Boerderij.nl op de voordelen van de grupstal, maar heeft er weinig vertrouwen in dat de aangekondigde bedrijfsbezoeken het standpunt van het bestuur nog kunnen doen veranderen.

Melkveehoudster Toos Hannen uit Heythuysen (Limburg) heeft nog wel hoop dat de bedrijfsbezoeken het beeld van grupstallen kan verbeteren. Het is volgens haar nu aan de grupstalhouders om te laten zien hoe goed hun dieren het hebben. “Een relatief lage ammoniakuitstoot, duurzame koeien en een onlosmakelijke link met weidegang.” Ze is tevreden met de toezegging dat FrieslandCampina de melk van grupstalhouders blijft afnemen, al blijft het natuurlijk spannend tegen welke prijs.

‘Excuusbrief is vooral een doekje voor het bloeden’

Melkveehouders Sytze Holtrop uit Rottum wil graag duidelijkheid over de toekomst voor zijn grupstal. Hij bouwde in 2014 een nieuwe moderne grupstal. Hij ziet de excuusbrief toch vooral als doekje voor het bloeden. “De plannen gaan gewoon door.” Hij wil zijn manier van boeren niet veranderen. De grupstal bevalt hem goed en geeft aan weinig problemen in de stal te hebben. Hij vroeg het regiobestuur naar de gevolgen op de langere termijn. Hij kreeg als antwoord dat een verbod nog niet aan de orde is. Toch is de veehouder er niet gerust op. Het laatste woord is er wat hem betreft nog niet over gesproken.

Laatste reacties

 • witrug123

  Hoogste tijd dat de eigenaren(leden dus) eens afscheid nemen van dat stelletje "bestuurders" .

 • deB.

  Het is werkelijk tenenkrommend hoe de ''zuivel'' momenteel bezig is op de boeren erven!!

  Er is geen ene sodemieter van hun bij, en ze denken werkelijk alles in handen te willen krijgen. Wij leveren 1e klas melk, koeien buiten, grondgebonden....ddd onder 1. Ze moeten is een keer opflikkeren nu! DE MAAT IS VOL

  Collega's zijn blijkbaar murw door al die mooie gladde praatjes....het lijkt nergens meer naar

 • HJ O R

  Afscheid nemen van de bestuurders gaat denk ik te ver, maar het grupstal besluit en de verplichte kringloopwijzer kunnen (moeten) wel terug gedraaid worden. De regio bestuurders zullen meer moeten luisteren en de boodschap over moeten brengen. FC betaald ze voor zwijgen en ja knikken, maar de leden hebben daar toch duidelijk een ander idee over!

 • rub2

  Welzijn van een koe kan worden vertaald in dierenartskosten en antibioticagebruik, reken maar dat er ook op vele bedrijven met nieuwe moderne stallen vee rond loopt dat minder goed in orde is dan bij de grupstal. Die cijfers zeggen meer dan alleen maar roepen wat volgens "men" beter is. Zet die cijfers maar zwart op wit en hang daar maar puntensysteem aan, dan komen de echte skills van een veehouder naar boven. Dan beloon je de veehouder die het juiste doet voor zijn vee, in plaats van roepen welk systeem beter is op papier. Zelfde geldt voor weidegang, gooi alle cijfers maar op een hoop, waar is de hoogproductieve koe beter af in de wei of in de stal? Nee het gaat over imago maar niet over wat beter is voor de koe!

 • koestal

  Dictatuur van boeren bestuursleden !!! Wie is de volgende na Roelof Joosten ?

 • Welke mensen lopen te klagen en vragen bij de melkfabriek? Laat deze mensen zelf maar komen kijken op de bedrijven.Heb een beetje het gevoel alsof er mensen klagen die zelf een huisdier hebben waar ze alles voor over hebben.Mensen denk na, jullie willen dat wij als veehouders de dieren belangrijker vinden dan mensen.Waar gaan we naar toe in deze wereld?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.