Rundveehouderij

Nieuws 5945 x bekeken 12 reacties

Geen signalen van correcties koeregistratie

Er zijn geen aanwijzingen dat boeren afgelopen week hebben geprobeerd eventuele fouten in het I&R-systeem te corrigeren. De NVWA heeft tot nu toe geen bijzonderheden gevonden bij het controleren van wijzigingen in het I&R-systeem.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer over de kalverfraude. Na het bekendmaken van de vermoedens van fraude met de registratie van kalveren worden wijzigingen in het I&R-systeem van mogelijke overtreders gecontroleerd. “Van de I&R-registratie van bedrijven is na constateren van de fraudesignalen een ‘foto’ gemaakt. De onregelmatigheden liggen daarmee vast. Ook op afvoer van dieren van verdachte bedrijven wordt steekproefsgewijs gecontroleerd”, aldus Schouten. Ze adviseert ondernemers om onjuiste gegevens te melden bij RVO.nl, om zo het systeem zo snel mogelijk op orde te krijgen.

Geen tussenstand

Het ministerie van landbouw geeft geen tussenstand over het onderzoek naar de kalverfraude. Schouten schrijft dat er nadere analyses worden uitgevoerd naar de bedrijven waar onregelmatigheden zijn geconstateerd. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van gegevens vanuit andere administraties die voor dit doel zijn gevorderd. “Door deze ‘cross checks’ ontstaat een duidelijker beeld van welke bedrijven verdacht zijn. Ook vinden meer inspecties plaats door de NVWA”, aldus Schouten. Met het onderzoek moet de omvang van de fraude verfijnder in beeld komen en wordt bovendien administratief bewijsmateriaal verzameld.

‘Je wilt de tussenstand weten. Dat er nu niets naar buiten wordt gebracht is jammer.’

Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij

Of dit tot nu toe leidt tot een kleinere of een grotere groep bedrijven waar mogelijk fraude is gepleegd, wil het ministerie niet zeggen. Volgende week hoopt het ministerie hier wel meer duidelijkheid over te kunnen geven. “Je wilt graag weten hoe het zit. Als er een voetbalwedstrijd wordt gespeeld wil je continue de tussenstand weten. Dat er nu in het kader van het onderzoek niks naar buiten wordt gebracht is jammer”, reageert voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij.

Ontbrekend oormerk telt ook als ‘onrechtmatigheid’

Het ministerie heeft een protocol opgesteld voor het corrigeren van de I&R-registratie voor bedrijven waar onregelmatigheden zijn vastgesteld. De 45 bedrijven waar vorige week fouten werden vastgesteld, krijgen een brief over hoe ze de gegevens weer op orde kunnen brengen. De bedrijven zijn geblokkeerd voor aan- en afvoer van vee. De onregelmatigheden die zijn geconstateerd kunnen betrekking hebben op mogelijke fraude met meerlingen, maar kunnen ook bestaan uit andere fouten in de registratie, zoals een ontbrekend oormerk. De precieze omvang van de fraude is daarom nog niet vast te stellen. Het ministerie meldde vorige week dat er bij 7.700 bedrijven een opvallend hoog percentage meerlingen is geregistreerd.

Overtreding wordt zwaar bestraft

Naast een naheffing in het kader van het fosfaatreductieplan, het terugvorderen van 20 tot 100% van de inkomenssteun kan er strafrechtelijk worden opgetreden als er sprake is van overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren of van valsheid in geschrifte. Hier kunnen dan geldboetes en gevangenisstraffen worden opgelegd.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als de administratie in orde is , hoef je ook niks te corrigeren. Weer een teken dat er niet veel aan de hand is. Behalve wat ontbrekende oornummers. Tjonge wat een fraude. LTO-bestuurders weten onderhand wel of de minister door ambtenaren gefopt is of het aan haarzelf ligt.

 • deB.

  Het wordt zo'n vuile bedoeling!!
  We worden als stront neergezet, door dat mens!! Alleen vanuit bepaalde gevoed instanties om de boeren weg te pesten en als criminelen weg te zetten.

  Zoveel is er niet mis hoor, geloof het maar! Zelfs een ontbrekend oormerk is fraude.

  Waar houden wij eigenlijk nog dieren voor?? om alle shit over ons heen te krijgen.

 • melkveehouder .

  Dat is goed nieuws. Dan wordt dit geen discussiepunt meer.

 • gjh

  wederom storm in een glas water om zo de derogatie naar de kloten te helpen oftewel er is niets aan de hand en kunnen we gewoon de derogatie binnen halen . LOGISH TOCH

 • mtseshuis

  Zoals door onder andere Alco al gesteld werd is het dus maar de vraag wat er op de geblokkeerde bedrijven aan de hand was... Misschien had "Boerderij" even een klein polletje op de site kunnen zetten met de vraag wie er allemaal al eens gehoord hadden van deze "truc".
  Dat er mensen over gedacht hebben en ook een aantal uitgevoerd zal hebben zal zeker wel, maar de genoemde aantallen kunnen, ik zeg het nog maar een keer, weleens met een factor 10 of zelfs 100! overdreven zijn!
  In dat geval moeten er koppen rollen, zoveel bagger over de sector om iets wat een klein aantal creatievelingen (lees fraudeurs!) heeft uitgespookt, slaat helemaal nergens op! Net als bij de mestfraude overigens, dat had ook niks écht ernstigs (geen grote zwendel) om hakken.

 • koestal

  wat een strontsmijterij door bestuurders,oprotten met die lieden, die zijn niet waard om een dikbetaalde functie te vervullen ,die ook nog boeren opgebracht moet worden

 • farmerbn

  Allemachtig wat een zooi. Als ik geblokkeerd ben door die onbenullen zou ik direct een advocaat aanstellen. Op LTO hoef je niet te rekenen.

 • rub2

  Het lijkt er inderdaad op dat ze een beetje blijven steken in het onderzoek doordat er minder fraude is gepleegd dan verwacht, alle bestuurders zijn er wel als een pitbull ingegaan, nu moet er natuurlijk ook wat uit komen. Dat er geen tussenstand wordt gegeven heeft er alle schijn van dat het "fake news" is om de agrarische sector weer eens door de mangel te halen!

  Ik hoop oprecht dat het bij tientallen blijft! Over het algemeen zijn het ook altijd dezelfde ondernemers die niet beter kunnen!

 • mtseshuis

  @rub2: Straks zijn het amper tientallen... Enkel wat teveel koeien met 1 oormerk en kalfjes niet op tijd geblikt... Dit duurt te lang, is vast niet in de haak daar bij RVO... Zoeken, zoeken, zoeken, wil de échte fraudeur zich alvast melden graag?

 • koestal

  Loos alarm,LTO rijdt met gierende sirenes

 • 344412

  Denk dat de minister toch eerste inschattingsfout heeft gemaakt wat betreft omvang fraude op basis van informatie NVWA. Over de rug van complete sector.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.