Rundveehouderij

Nieuws 59 reactieslaatste update:24 jan 2018

Fraude bij fosfaatreductie melkvee

Er is gefraudeerd met de registratie van melkvee, met het doel de melkveestapel kleiner te doen lijken dan feitelijk het geval is. Het gaat mogelijk om enkele duizenden bedrijven

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft de Kamer daarover dinsdagochtend 23 januari geïnformeerd. Ze heeft dinsdag overleg met de sector. De minister noemt het ‘zeer kwalijk dat bedrijven zich inlaten met fraude om op die manier tot lagere heffingen te komen in het kader van het fosfaatreductieplan, wat nota bene een plan van de sector zelf was’. Zij kondigt aan hard op te treden tegen de frauderende bedrijven. De minister denkt daarbij aan terugvorderen van Europese subsidies (directe betalingen) en het opleggen van zowel bestuurlijke als strafrechtelijke boetes. Daarnaast zullen alsnog heffingen worden geïnd voor het niet realiseren van de fosfaatreductie.

De minister denkt nog na over de manier waarop betrokken bedrijven tot inkeer kunnen worden gebracht. Een inkeerregeling, waarbij boeren zichzelf melden en een (beperkte) sanctie voor lief nemen, kan tot de opties behoren. “Alle opties liggen op tafel. We overleggen onder meer met het openbaar ministerie”, zegt een woordvoerder van de minister.

Meer twee- en meerlingen gemeld

De geconstateerde fraude bestond daaruit dat melkveehouders meldden dat er twee- of meerlingen waren geboren, terwijl het in feite eenlingen waren. Daarmee werd de geboorte van 2 of meer kalveren toegekend aan 1 koe, waardoor de omvang van de melkgevende veestapel op papier kleiner was dan in werkelijkheid. Een vaars telt voor 0,5 grootvee-eenheden (GVE), een melkgevende koe voor 1 GVE in het fosfaatreductieplan.

Bij circa 2.000 bedrijven lag het percentage meerlingen boven 10

I&R niet in orde

Analyse van RVO.nl en de NVWA laat zien dat er afgelopen jaar meer twee- en meerlingen zijn geboren dan normaal. Normaal worden 3 tot 5 % tweelingen geboren. Bij ongeveer 2.000 bedrijven lag het percentage meerlingen boven 10 en bij 5.700 bedrijven tussen 5 en 10. Bij inspecties ter plekke op 29 bedrijven (met meer dan 10% tweelingen) bleek dat op 23 bedrijven de I&R-registratie niet overeenstemde met de werkelijkheid. Van 64 bedrijven met een percentage meerlingen tussen 5 en 10% was bij 22 bedrijven de registratie niet op orde. Het totaalaantal melkveebedrijven in Nederland is ongeveer 18.000.

De betrokken bedrijven zijn geblokkeerd. Zij mogen geen dieren aan- of afvoeren.

Tracering dierziektes in gevaar

Het fraudeonderzoek wordt voortgezet. Schouten, die dinsdagochtend een persconferentie gaf, noemt de situatie onacceptabel. Door de handelwijze wordt ook de tracering bij dierziektes mogelijk in gevaar gebracht. “Daarnaast is de betrouwbaarheid van I&R belangrijk voor de reputatie van Nederlandse producten en voor de export”, aldus de minister.

‘De omvang van de fraude is niet van dien aard, dat het gevolg zou kunnen zijn dat het fosfaatplafond is overschreden’

Binnen marge fosfaatplafond

Hoewel de kwestie ernstig is, is het algemene beeld dat de Nederlandse melkveehouderij er vorig jaar wel in is geslaagd binnen het fosfaatplafond te komen. De omvang van de fraude is niet van dien aard, dat het gevolg zou kunnen zijn dat het plafond is overschreden, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. “Maar dit helpt niet in de discussie met Brussel over de derogatie”, aldus de minister.

De omvang van de fraude betreft volgens schattingen van de minister maximaal 94.000 kilo fosfaatproductie. Dat is ruim binnen de marge onder het fosfaatplafond, De productie op 31 december 2017 wordt berekend op 82,6 miljoen kilo, het plafond voor de melkveehouderij is 84,9 miljoen kilo.

Laatste reacties

 • Vhouder

  nou zlto gaat deze leden en bestuurders die hebben gefraudeerd eruit flikkeren want bij hun is alleen plaats voor eerlijke boeren ben benieuwd ken er wel een paar

 • Triest. Niet te geloven hoe slecht sommige van onze collega;s zijn. De goeden moeten het altijd onder de slechte lijden. Flinke boete, dubbel afvoeren en 10% korten maar. Er moet dus ook iets gebeuren aan de uitstoot per liter koe.
  Deze bedrijven zullen dus wel meer dan 10.500 per koe aan de fabriek hebben geleverd . Hiervoor zal dus ook een hogere staffel voor de uitstoot moeten komen. Scheelt ook weer beesten die ze op moeten ruimen. Eerst de voorkennis van datum 2 juli en nu weer met pinken en koeien frauderen. Hoe kunnen we ons imago naar de kl....... helpen.

 • Piet Piraat

  @ vhouder Zou het enkel zlto boeren zijn of zou er in de rest van het land ook zulke slimmeriken zitten. Het zou LTO wel sieren om die grote bek waar te maken en die leden te royeren die frauderen.

  @ 09:17 Inderdaad triest, maar ik heb ook net iets meer dan 10500 per koe op het moment, en dat is leuk, maar om echt voordeel te halen moet je naar de 11 000 of 12000 kg melk per koe.

 • farmer135

  Fraudeurs verpesten het voor de rest van de boeren. Beetje jammer.

 • Trot

  Zou FRC hier ook wat aan doen ? Drijven altijd met melkweigering nu laat is zien!

 • farmerbn

  Boeren zijn net mensen. Waar een voordeel gehaald kan worden , wordt een voordeel gehaald. Welke burger is er niet een keer thuisgebleven omdat hij geen zin had om te werken?

 • deB.

  Daar gaaaaan we weer....stelletje klootzakken zitten er tussen. sorry hoor

  snel aktie, en opruimen !

 • Mfb

  Alle fosfaatrechten af pakken van deze gasten en verdelen onder de boeren die zich wel keurig aan de regels hebben gehouden.

 • Zuperboer

  Natuurlijk 'trot Friesland wil geen fraudeurs net als LTO, dus dit wordt opzegging van het lidmaatschap.

 • jfvanbruchem1

  Mfb--als je met zo,n voorstel komt ,denk je dat je dan beter bent/

 • Leusden

  Hard aanpakken dat soort volk!

 • schooteind1

  Bij bewezen overtreding kan men niet traceren door welke koeien de melk wordt geprodudeert. Dit kan de export van zuivel in gevaar brengen. Overtreders dienen daarom volledig geblokkeerd te worden. Dus niet alleen wat betreft de aan- en afvoer van dieren, maar ook de afvoer van melk. De export belangen zijn eenvoudigweg te groot. Ik wacht op een reactie van NZO/Campina.

 • deB.

  Reactie vandaag NZO.... dat kalver gezeik, en melkstop is de kantlijn...

  Dit schaadt de sector hard! Nu optreden tegen deze cowboys...maar let op, deze zitten weer dicht bij het vuur, en bedrijven die anders kapot gaan...kat int nauw

 • Zuperboer

  jfvanbruchem1; Ik neem aan dat elke boer zich recht in de spiegel aan kan kijken en uw twijfel daaraan is een twijfel aan de eerlijkheid van de individuele boer. Dit is frauduleus handelen en een smet op onze sector. Onze export van melk kan er mee geschaad worden en daarmee mijn en misschien ook wel uw inkomen.

 • farmerbn

  Denken jullie echt dat mensen zuivelproducten laten liggen door wat geschoemel met kalfjes? Het gaat er toch om dat zuivel lekker en gezond is? Iedereen weet dat apple werkt met kinderarbeid en toch willen ze allemaal een apple.

 • Zuperboer

  @farmerbn; dat zal meevallen, maar ons verhaal naar buiten loopt een forse deuk op en dat is een slag in het gezicht van diegenen die hun zaakjes gewoon eerlijk willen doen. Je zult zien dat er partijen zijn die hier misbruik van maken o.a. in het derogatiedossier.

 • xw

  farmerbn is dat niet appels met peren vergelijken?
  En als je, zoals wij, zo afhankelijk bent van export kun je geen enkele smet hebben.

 • farmerbn

  Boeren zijn oververhit geworden, aangeschoten wild, slaan ruw om zich heen. Dat is niet nodig. Leg gewoon en rustig uit dat het onwenselijk gedrag is van enkele boeren en dat de overheid ze moet straffen. Als dat niet genoeg is voor de opgehitste media dan zeg je dat er bij elke beroepsgroep sjoemelaars zijn. Zelfs bij de media. Maak er zelf geen olifant van.

 • Mensen laten we het niet groter maken dan dat het is ,wellicht dat maximaal 10% van de veehouders heeft gesjoemeld ,dat zijn 2400 veehouders die gemiddeld ,1 koe hebben uitgespaard , 2400 op een aantal van 17.000000 ,is nog geen 0.6% ,de pers noemt dit een grootscheepse fraude , maar het is meer een gebrek aan ander nieuws lijkt me , wel deze bijdehante sjoemelaars aanpakken , want we maken een slechte beurt in Brussel hiermee

 • alco1

  Maar toch.
  Geef geen enkele aanleiding om ons in het zondebankje te kunnen zetten.

 • alphons1

  ik ben ook wel benieuwd hoeveel het er echt zijn. einde derogatie onderhandelingen nadererd en dit komt weer goed uit bij sommige. maar als het wel zo is korten die boeren

 • ghsmale

  En weer wordt de sector over één kam gescheerd

 • Tuig

  Calon schopt ze gelijk de LTO uit natuurlijk. Melkfabrieken roepen ook wel eens stoere dingen. Dus zal de melk ook wel niet meer opgehaald worden. Waatschijnlijker is dat er niets gebeurd.

 • ENDE902

  Is de melk van de vaars die niet gekalfd heeft volgens I&R illegaal. Als ik de overheid was zou ik gelijk eisen dat de zuivelprodukten worden terug geroepen. Alle gekheid daargelaten: enig relativerend vermogen van de overheid en de media zou niet misstaan.

 • eenvoudige boer

  Goede aktie van minister Schouten.
  Wel is 2400 koeien op 1,7 miljoen trouwens maar 0,14%. Het zijn inderdaad geen spectaculaire getallen, maar dit kunnen we niet accepteren.

 • frl

  och och en dan maken ze hun druk om een paar grupstal en KLW boertjes, het zijn meestal de grote jongens die het verpesten, want met 50 koeien zet fraude geen zoden aan de dijk.

 • Mfb

  @jfvanbruchem1
  Er is niks mis mee om degenen die het goed gedaan hebben te belonen met de fosfaatrechten van deze fraudeurs. Hoe halen ze het in hun botte hoofd om dit te doen/bedenken. De rest van de sector is nu de pineut door een klein deel die het verpest voor de rest.
  Helaas zal het wel niet kunnen vanwege regelgeving en is er geen andere weg dan het bedrijf van deze fraudeurs te dwingen om hun bedrijf beeindigen door ze massaal dienstverlening te weigeren. Nu maar hopen dat banken, melkfabrieken e.d. hun rug recht houden en deze mensen royeren of opzeggen!
  NB: Pilot kringloopwijzer is al stop gezet door de minister vanwege deze nieuwe fraude

 • deB.


  En zet boven dit artikel geen foto van zo'n eerlijke roodbonte hollandse koe!!

  Zo'n domme duitse vaars plus eigenaar, die moet hierbij geplaatst worden!

 • xw

  Jawel farmerbn, je zegt gewoon, dat ze nooooiit meer stout moeten zijn en net nooooiit meer mogen doen. ha,ha

 • A1967

  Dit verhaal wordt weer enorm opgeblazen. Natuurlijk ziin er figuren die zich niet aan de wet houden, daarvoor heeft iedere boer in Nederland ook 25 controleurs achter zich die ieder jaar langs komen. Die moeten gewoon doen waar ze voor betaald worden en fraude wordt bestraft, niet meer niet minder.

 • alco1

  Het is zo gemakkelijk te controleren.
  Gewoon bij een boer met veel meerlingen het melkvee tellen.
  Daarbij de kalver administratie en voor de bijl met de geit.
  Ook kun je op het bedrijf echt wel de vaarzen onderscheiden en daar moet dus de kalf administratie bij zijn.
  Omdat je hiermee zo gemakkelijk met tegen de lamp kun lopen, denk ik niet dat het op grote schaal gebeurd.
  Daarbij ga mee wat A1967 zegt: "Enorm opgeblazen".
  Maar de anti's hebben wel weer een stok gevonden.

 • Henk.visscher

  maar als je een tweeling bij een koe meld waarvan het kalf van een vaars is hoe meld je dan later die vaars aan?

 • A1967

  Zo is het Henk.visscher, de imstanties drukken op een knop en weten precies hoeveel vaarzen et aan de melk zijn gekomen en hoeveel heel oude pinken, schijnbaar niet zo interessant om het over die cijfers te hebben.

 • Koen Franken

  Als sector liggen we toch al onder een vergrootglas . Hoe dom kun je wel niet zijn . Gewoon de naam en toenaam publiceren . en alle toeslagrechten afpakken .

 • mr

  En als ze met alle hierboven beschreven verwensingen toch weer goed wegkomen gun ik ze vanaf nu alleen maar tweelingen.

 • Waarschijnlijk hebben ze zelf alle jongvee opgeruimd en duitse vaarzen aangekocht
  Deze hadden al gekalfd maar men heeft ze gewoon weer als jongvee aangemeld. .Hier had men bij RVO ook al vraagtekens kunnen zetten. Dank je collega's voor de enorme puinzooi jullie er weer van hebben gemaakt. Ook wij die alles goed hebben gedaan worden weer benadeeld door jullie. Hebben jullie daar wel eens over nagedacht???? Zullen wel weer veel slapeloze nachten voor jullie worden.

 • Timpie

  Ik keur fraude zeker niet goed. Maar Als je het mij vraagt zijn de derogatieonderhandelingen mislukt en is mevr. Schouten vandaag een mediaoffensief begonnen om ons een reden aan te praten waarom we geen derogatie zouden krijgen

 • Dutchdairy

  Wat ik persoonlijk niet snap, wanneer laat je die vaars dan wél afkalven... Je kan een vaars toch geen maanden over laten staan. Plus er is geen kalf meer die aan die vaars gekoppeld kan worden.... dat kalf is immers aan een oude koe gekoppeld als zijnde tweeling, kan iemand dit toelichten.

 • farmerbn

  Derogatie komt uit Brussel tenzij Den haag express zo lomp doet dat Brussel begrijpt dat Den Haag een negatief antwoord wil. Europa schrikt echt niet van 0.14% fraudeurs. Die zijn al blij als de meerderheid niet fraudeert. Zijn er echt mensen die denken dat een overheid de ww of de bijstand afschaft als er .014 % fraudeurs zijn? Volgens mij zijn die ook gelukkig bij zo'n laag percentage.

 • Vhouder

  dutchdairy doodgeboren gaan zonder nummer

 • Bennie Stevelink

  @Vhouder, bij een doodgeboren kalf moet wel het nummer van het moederdier worden opgegeven.

 • A1967

  Vhouder , doodgeboren zonder nr gaat naar Rendac dus moet er een kalf zijn.
  Zulke gaten zitten er niet in IenR dus van grootschalige fraude kan helemaal geen sprake zijn, alles is terug te herleiden.

 • alco1

  Fosfaatrechten moesten er komen!!!!

 • steen19

  Keihard aanpakken deze sjoemelaars!! Bedankt collega's.
  En dichttimmeren die zaak: elke pink ouder dan 2 jaar een xx maanden wordt voortaan gewoon koe of ze nu wel of niet gekalfd heeft.
  Haal de mazen uit de wet ministerie van LNV door te zorgen dat er boerenverstand in uw organisatie zit!!

 • info58

  @jan121195
  geen derogatie dus ook geen fosfaatrechten. deze groep boeren heeft dus nu al een voorsprong.

 • steenderen

  Heeft nu niemand van Lto, Najk of Zlto er over nagedacht afgelopen zomer dat deze fraude ook nog mogelijk was en gebeurde. Mijn verbazing is bijzonder grootJe zult zien hoe zwaar de eerlijke boeren onder ons weer moeten bloeden voor deze klootzakken. En Brussel naait ons een oor aan op deze manier.😰😰😰😰

 • Bennie Stevelink

  @info58, je slaat de plank mis. De fosfaatrechten komen in elk geval, met of zonder derogatie. De Nederlandse politiek wil geen uitbreiding van de veestapel en het fosfaatplafond is inmiddels in een Nederlandse wet vastgelegd.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Dat verraad ook de achterliggende gedachte, het hele fosfaatrechtenstelsel is met een ander doel in het leven geroepen.

  Ik vraag me af of men in Den Haag inmiddels niet liever van de derogatie af is omdat de gaskraan in Groningen dicht moet en 200 grootverbruikers op zoek moeten naar een alternatief. Mestvergisting zou een (gedeelte) van de oplossing kunnen zijn voor deze bedrijven. Als je de boeren door het verlies van derogatie dwingt tot mestvergisting los je twee problemen in één keer op. Daarbovenop zal het dichtdraaien van de gaskraan merkbaar worden in de kunstmestprijs. Mineralenconcentraten als kunstmestvervanger lost ook dit probleem op. Weer twee vliegen in één klap. Zou zo maar kunnen allemaal.

 • landboer

  Quotum was zo gek nog niet....

 • driepint

  @melkveehouder; kun je mij vertellen hoe mestvergisting een optie is overtollige mest?

 • Fryslanboppe

  Als alle fraudeurs van Nederland zo werden uitvergroot als deze paar boeren. Werd dit groepje volledig over het hoofd gezien!!! 17000 - 45 = 16955 zoveel doen het wel GOED !!!

 • Attie

  Storm in een glas water, zeker als je het afzet tegen het extra jongvee wat er bij de opfokker zat.

 • Het is zo dom , men vergeet dat de melk van de niet melkkoeien bij de andere opgeteld wordt en daardoor allemaal in een hogere fosfaatschaal kunnen komen

 • info58

  @Bennie Stevelink
  melkveehouder heeft het in de gaten hoe het gaat werken. door de waarde van de fosfaatrechten komt er een onverwachte groep stoppers. de banken vinden dat helemaal niet erg want dan hoeven zij dat in ieder geval niet te doen. de overheid roomt nog eens 10% af op iedere transaktie dus de schaarste blijft er nog op ook

 • melkveehouder .

  @driepint. Door vergisting haal je het methaan (gas) uit de mest. Het resterende eventeel scheiden. Dunne fractie als kunstmestvervanger en dikke fractie op bouwland of exporteren. Iedereen blij.

 • mts.van.opstal1

  Meerlingen kan ook komen van bestendig vet voeren!!!
  Ik heb 8 jaar geleden bestendig vet gevoerd, maar ben gestopt vanwege vele
  tweelingen.
  Ik denk dat het allemaal wel meevalt.

 • mtseshuis

  @mts.van.opstal1: Dat zou toch heel erg mooi zijn: Gelijk goede reden om geen bestendig vet te voeren en een (weliswaar kleine) kans dat het nog mee gaat vallen met de aantallen bedrijven die fraude gepleegd hebben.. Laten we ervoor duimen dat dit bij heel veel verdachte boeren het geval is (alhoewel de steekproef niet het voordeel van de twijfel geeft..)

 • Henk.visscher

  er komen steeds meer geluiden dat maar weinig veehouders hebben gesjoemeld, mocht dat zo zijn dan moet de minister vertrekken dan heeft ze onze sector ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld.

 • alco1

  Visscher. En Calon dan?

Laad alle reacties (55)

Of registreer je om te kunnen reageren.