Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

‘Zuivel laat kansen liggen om zich te verkopen’

De melkveehouderij en zuivelsector kunnen veel beter uitleggen richting de maatschappij welke nuttige functie ze hebben voor landschap, milieu en duurzaamheid. Dit zei Zweeds milieu-onderzoekster Pernilla Tidaker op een conferentie van zuivelkoepel EDA in Stockholm.

De melkveehouderij doet er met name goed aan uit te leggen welke belangrijke functie simpele meerjarige gewassen als gras en klaver hebben voor de duurzaamheid en het ecosysteem.

Gras- en klaverweilanden (mits niet te vaak vernieuwd) leggen heel veel koolstof vast. Vaak nog meer dan schijnbaar massievere gewassen en planten, en meer dan akkerbouwgewassen. Zo legt gras ondergronds zeker meer koolstof vast dan mais. Dat komt doordat gras een groter en stabieler wortelstelsel heeft dan mais, en daar wordt veel koolstof vastgelegd.

Bescherming tegen ziekten, plagen en onkruiden

Daarbij zijn graslanden ook nuttig als bescherming tegen ziekten, plagen en onkruiden. Ook beperken ze het verlies van voedingsstoffen naar de ondergrond. Met name klaver is daarvoor erg nuttig. Kleine landschapselementen versterken daarnaast de biodiversiteit.

Volgens Tidaker is het zinvol om de maatschappij daar meer bewust van te maken, met als middel het nut van de landbouw in bredere zin zichtbaar te maken – naast voedselproductie – en om het imago van de sector te verbeteren.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin