Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

WUR: melk is al duurzaam

Milieudefensie hield vorige week een actie om meer duurzame melk in de supermarkten te krijgen. Volgens Maarten Vrolijk, onderzoeker bij Wageningen LivestockResearch, is de Nederlandse melk al behoorlijk duurzaam en moet er wel met de juiste feiten worden gepleit, voor verdere verduurzaming.

In Resources stelt Vrolijk dat duurzame melk het milieu weinig schaadt en de melkveehouder toch een goed inkomen krijgt. De KringloopWijzer kan inzicht geven in die duurzaamheid.

Milieudefensie haalt in haar actie weidegang aan. Volgens WUR loopt 81,2% van de koeien in de wei. Dat percentage kan nog wel iets stijgen, maar 100% weidegang is nooit mogelijk, omdat er bedrijven zijn waarvan de verkaveling zo is dat ze geen weidegang kunnen toepassen, of waarbij weidegang niet in de bedrijfsvoering past.

Kritiek op soja van de hand gewezen

Belangrijker is dat veehouders de consument laten zien wat er op hun bedrijf gebeurt en waarom. De kritiek op het gebruik van soja waarvoor regenwoud is gekapt, wijst Vrolijk van de hand. De sector koopt sinds 2015 alleen maar verantwoorde soja waarvoor geen regenwoud is gekapt en er wordt ook steeds meer soja in Europa geteeld.

De wens om alleen nog maar duurzame zuivel in de supermarkt te zien is volgens de onderzoeker niet direct haalbaar. Daar is tijd voor nodig, net zoals het tijd kost om meer biologische zuivel te kunnen verkopen. De melkveehouderij is de laatste tien jaar al verduurzaamd. En nu de groep consumenten die ervoor wil betalen groeit, kunnen er verdere stappen worden gezet.

Laatste reacties

 • deB.

  Zo klaar met al die al die mensen van buiten de sector, die het beter weten!!!

  En maar rijden met de klote auto's en vliegtuigen, vervuilen maar....

  Nee de melkveehouders aanpassen, die niets anders doen dan KRINGLOPEN!
  Al hun vervuiling mits beetje grondgebonden, ruimen ze zelf weer op

  Kappen met dat geouwehoer, en ga is serieus wat nuttigs doen!~

 • wmeulemanjr1

  Ja @deB. laat ze maar een reductie regeling voor vervuilende vliegtuigen opstellen, maar dat doen ze niet, want die milieu-zeikers vliegen zelf ook graag naar tropische oorden voor ontspanning.

 • alco1

  Niets tegen op Vrolijk hoor, maar toch even de vermelding dat 81 % van de bedrijven, weidegang toepassen.
  Als we kijken naar het aantal koeien veel minder.
  En soya wordt niet alleen geteeld voor de landbouw, maar vooral voor vegetarisch eten en olie. Het afvalproduct (schroot) nemen wij af.

 • koestal

  milieudefensie kan niet anders dan tegen boeren aantrappen

 • Henk.visscher

  Maarten Vrolijk, u hebt het goed verwoord u hebt visie, hartelijk dank

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.