Rundveehouderij

Nieuws 2351 x bekeken 1 reactie

Veel onduidelijkheid controles Belgische slachthuizen

Het Belgische slachthuis in Izegem (België) dat dinsdag 12 september na misstanden op slot werd gezet, heeft dit jaar al drie boetes gekregen.

De boetes werden volgens Jeroen Tiebout, woordvoerder van het gewest Vlaanderen, uitgedeeld voor:

  • geen gepaste behandeling van attentiekoeien
  • onvoldoende water/strooisel
  • te weinig voer.

Intussen ontstaat in België meer discussie over controles op slachthuizen. Die zijn anders dan in Nederland. Hier controleren dierenartsen voor de NVWA zowel op voedselveiligheid als op dierenwelzijn. In België zijn alleen dierenartsen voor voedselveiligheid aangesteld, klinkt het bij de Belgische voedselwaakhond FAVV. “Tot juni 2014 gold dat ook voor dierenwelzijn. Daarna zijn die taken afgestoten. Die verantwoordelijkheid ligt nu bij de drie Belgische gewesten”, zegt FAVV-woordvoerder Katrien Beulens.

Geen controle op welzijn

In het gewest Vlaanderen zijn geen specifieke dierenartsen voor slachthuizen aangewezen die op welzijn controleren. FAVV-dierenartsen kunnen eventuele misstanden wel doorgeven aan externe dierenartsen die door de het Vlaamse gewest – Inspectiedienst Dierenwelzijn – zijn aangesteld. “Dat gaat om een groep van 20 dierenartsen die naast de 60 tot 70 Vlaamse slachthuizen ook kwekerijen, asielen, laboratoria, dierentuinen en particulieren inspecteren. Dat gebeurt nooit op permanente basis, het zijn altijd onaangekondigde controles”, zegt Brigitte Borgmans van de inspectiedienst.

Tiebout laat weten dat er samen met FAVV naar een betere oplossing gezocht wordt. “Of alle taken komen straks weer bij de voedselwaakhond te liggen of er komt permanente monitoring op dierenwelzijn door een dierenarts die door het gewest is aangesteld.”

Eén reactie

  • koestal

    Belgie is een ander land dan Nederland

Of registreer je om te kunnen reageren.