Rundveehouderij

Nieuws 1644 x bekeken 2 reacties

Subsidie monomestvergisting komt los

De vorig jaar al aangekondigde subsidie van € 150 miljoen voor monomestvergisting, komt nu beschikbaar. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat woensdag 13 september gemeld.

Het beschikbare bedrag komt voor het overgrote deel (€ 130 miljoen) terecht bij de Coöperatie Jumpstart, die speciaal voor dit doel is opgericht door zuivelbedrijf FrieslandCampina.

Jumpstart heeft nu 68 melkveehouders als aspirantlid, die als eerste in aanmerking komen voor de beschikbaar gestelde subsidie. Er worden 103 monomestvergisters geplaatst.

Doel is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, dat moet leiden tot een klimaatneutrale groei in 2020.

Vijf typen monovergisters

Jumpstart begint met het opzetten van vijf verschillende typen monomestvergisters, die passen bij de grootte van het bedrijf. Weidegang moet daarbij mogelijk blijven. In de loop van volgend jaar moet duidelijk zijn welk type installatie het best werkt. Dan zal het project verder worden uitgerold. Bij de energiecoöperatie Jumpstart kunnen zowel leden als niet-leden van FrieslandCampina aansluiten.

De beschikbare subsidie van € 150 miljoen is eenmalig binnen de stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE+). In totaal zijn 162 aanvragen ingediend, waarvan 118 projecten konden worden gehonoreerd. Dat gaat om 96 projecten voor de levering van elektriciteit en warmte en 22 voor de productie van groen gas. Daarmee is op € 140.000 na de subsidiepot uitgeput.

FrieslandCampina betaalt € 10 per ton

Niet alleen minister Kamp draagt bij aan de regeling. FrieslandCampina geeft zijn leden een bijdrage van € 10 per ton verminderde uitstoot van CO2.

Het doel is dat in 2020 bij duizend melkveehouders een mestvergister op het erf staat. Deze bedrijven kunnen gezamenlijk de uitstoot van broeikasgas met 350 kiloton verminderen. FrieslandCampina wil de uitstoot van broeikasgassen ten hoogste op het niveau van 2010 vastleggen, liever lager.

Laatste reacties

  • alphons1

    ik werk aan bodemleven en bij meer bodemleven sla je meer co2 op in de bodem. kan ik dan ook beuren van campina. of moet ik mee een vergisting installatie het bodemleve vernietigen

  • koestal

    waar moet je met het digistaat naar toe ? in Brabant zat dat spul al in een rivier,toen gingen de visjes dood.

Of registreer je om te kunnen reageren.