Rundveehouderij

Nieuws 6302 x bekeken 14 reacties

Belgisch slachthuis voorlopig op slot

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights bracht schokkende beelden in een Belgische runderslachterij in Izegem naar buiten. De inspectie die volgde leidde tot sluiting van de slachterij.

Dit bericht is geüpdatet.

Dat besluit heeft de Vlaamse dierenwelzijnsminister Ben Weyts dinsdagmiddag 12 september genomen na een inspectie eerder op de dag. Dat meldt VTM. De inspectie volgde nadat Animal Rights schokkende beelden van dierenleed in slachthuis Verbist – onderdeel van de Veviba-groep – naar buiten bracht.

Makro is afnemer van het rundvlees

Op verborgen camerabeelden is te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, gestoten. Ook worden volgens Animal Rights systematisch elektrische schokken op de runderen gebruikt en worden meerdere dieren bij bewustzijn gekeeld en verbloed. De organisatie heeft intussen een advocaat ingeschakeld om een klacht in te dienen bij inspectiedienst Dierenwelzijn in Vlaanderen.

De beelden hebben in België inmiddels gevolgen gehad. Supermarktketen Delhaize heeft de samenwerking met het slachthuis onmiddellijk stopgezet. Concurrent Colruyt heeft alle bestellingen en levering nu ‘on hold’ gezet. Een woordvoerder van Ahold Delhaize laat weten dat dat het vlees van de slachterij niet aan de keten Albert Heijn is geleverd. De Nederlandse groothandel Makro – volgens Animal Rights een belangrijke afnemer van het bewuste rundvlees – laat weten per direct geen vlees meer van de Belgische slachterij af te nemen. “Uit onderzoek is gebleken dat incidenteel is geleverd uit dit slachthuis. Het gaat hierbij om zeer specifiek assortiment voor een beperkt aantal klanten. Dit gaat om minder dan 0,5% van onze totale vleesverkopen”, aldus een woordvoerder, die benadrukt dat de slachterij een toeleverancier van de leverancier van Makro is.

Inmiddels heeft de directie van het slachthuis ook gereageerd. Zaakvoerder Louis Verbist stelt in een schriftelijke reactie geschokt te zijn. “Sommige van deze beelden kunnen absoluut niet door de beugel. Wij vinden dit zeer ernstig en zullen er alles aan doen zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.” Volgens Verbist zou het slachthuis voor het einde van het jaar een ‘doorlichting’ krijgen. Dit gebeurt nu met onmiddellijke ingang.

PvdD wil permanent toezicht

In de Tweede Kamer is woedend gereageerd op de beelden. Marianne Thieme van Partij voor de Dieren wil dat het slachthuis ‘onmiddellijk dichtgaat’. Ze stelt dat er in Nederland ook vele misstanden plaatsvinden en pleit voor verplicht, permanent cameratoezicht in slachthuizen. Rik Grashoff van GroenLinks wil dat er voorlopig geen vlees van Belgische slachthuizen meer wordt geïmporteerd, omdat het de tweede keer in korte tijd is.

Eerder dit jaar moest een slachthuis in het Belgische Tielt tijdelijk dicht nadat Animal Rights grove misstanden aan het licht had gebracht bij het bedrijf. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij bewustzijn verdronken in een heetwaterbad.

Laatste reacties

 • jhp

  Ik stel voor dat Thieme emigreert naar Belgie.

 • farmerbn

  Ik heb de beelden niet gezien maar je moet altijd netjes met het vee omgaan. Een stok gebruiken is vaak nodig om de dieren ergens naar toe te drijven maar je hebt verantwoord slaan en onverantwoord meppen. Laten we ons niet misbruiken door actiegroepen en wel het nuchtere verstand gebruiken.

 • alco1

  Ten eerste zijn het buitenlandse beelden en is heel het onderwijs slecht als er een onderwijzer in het buitenland een kind slaat.
  En de gezondheidszorg slecht als er ergens op de wereld een patient vergeten wordt te verschonen?

 • ENDE902

  Het gaat hier om opnames met een verborgen camera. Vraag voor mij is wanneer deze camara's zijn gemonteerd. Ik ga er vanuit dat dit is gebeurd buiten de reguliere werktijden en zonder toestemming van het slachthuis. We hebben het dus over beelden die op basis van een criminele actie zijn gemaakt. Over de tijdsduur om deze beelden te verzamelen lees ik helemaal niets.

 • WGeverink

  Aan de redacteuren van Boerderij de vraag of ook in dit slachthuis de activist van animal rights verantwoordelijk was voor het dieren welzijn?

 • Han Pelgrum

  Opvallend dat sommige nog terughoudend zijn in hun reactie op deze werkwijze in het slachthuis en het soms zelfs nog vergoelijken. Jammer, de beelden zijn echt niet prettig om te zien, zelfs niet voor mij als boerenzoon die meerdere keren een huisslachting meemaakte.
  @farmerbn: je kunt de beelden zo zien door op de rode letters van "verborgen camera" te klikken. Ben benieuwd of je er na het zien nog zo over denkt.
  Het is triest dat goedwillende en zorgvuldig werkende slachterijen en diegene die daaraan leveren, nu weer zo gedupeerd worden.
  Zo langzamerhand mag toch wel bekend worden verondersteld dat er groeperingen zijn die er 'alles voor over hebben' en nergens voor terugdeinzen om de vleessector/de boeren, zonder enige vorm van verdoving 'de nek om te draaien'.

 • alco1

  Als je zelf huis slachtingen hebt meegemaakt, dan weet je dat het ook anders kan.
  Maar omdat helaas zulke voorvallen voorkomen, moet je dan de hele sector de nek om draaien? Zoals jezelf stelt.

 • koestal

  Droevig dat dit weer op televisie komt,controleren of de beelden kloppen

 • wvb

  Moet thieme nu belgie ook al regeren ze hebben in nederland nog niet eens een regering

 • AmMy Consultancy

  Naast dat het meer dan schokkend is hoe de medewerkers aldaar met de dieren omgaan, vindt ik het meer dan abnormaal dat een directie claimt hier niet van op de hoogte te zijn.

 • lepercheron 46

  Zo zie je maar, dieren die hier ongeschikt zijn om geslacht te worden, kunnen in Belgie wel geslacht worden.

 • nutterseweg10

  Snap er niks van netjes met dieren omgaan is niet alleen voor het dierenwelzijn maar ook voor de kwaliteit van het vlees dieren zijn volgens mij compleet gestrest!
  Als je een noodslachting hebt staat er altijd ph te hoog wat zullen deze dieren hebben dan?

 • koster

  ook al zijn de beelden (behalve het steken, dat gebeurt netjes) dan niet oke, ik vind de vraag van hoelang ze over deze beelden gedaan hebben zeker relevant. Want was dit 1 dag, 1 week, of is dit een compilatie over maanden?
  Wat ik mij ook afvraag na beelden te hebben gezien van alle bekende misstanden van het afgelopen jaar, wie ontwerpt deze slachterijen? Eigenlijk zie je altijd dat door ontwerpfouten de dieren niet voorwaarts willen en de werknemer die daar staat gefrustreerd raakt en vervolgens zitten alle leidinggevenden te slapen, want die constateren en ondernemen niets.

 • a.t.herwijnen

  Misschien een idee. Mensen van Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights bij ieder slachthuis 1 man laten helpen met het verplaatsen van het vee. Wel op eigen kosten natuurlijk, maar dan weten ze zeker dat alles netjes verloopt.
  Het klopt dat er nog veel ontwerpfouten zijn. Op de vrachtauto wil het ook niet altijd vlotten om het vee eraf te krijgen. Hier zie je dus ook misstanden. Als ik zie hoe een chauffeur de laadruimte in moet om het vee op te drijven dan is dat af en toe levensgevaarlijk. Hij kan geen kant op als de koeien of stieren tegen hem in komen. Er wordt dan met stoken geslagen om het vee te keren. DIT MOET ANDERS KUNNEN. VOOR VEE EN MENSEN

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.