Rundveehouderij

Nieuws 23 reactieslaatste update:15 sep 2017

Mais plat door herfststorm

Loonwerkers zijn waar mogelijk druk in de weer met het redden van omgewaaide mais. Als gevolg van de eerste herfststorm dit jaar liggen lokaal diverse percelen mais plat.

Bij Interpolis kwamen verdeeld over het land 10 meldingen binnen betreffende schade in mais. Bij verzekeraar Agriver ging het om 69 meldingen. Opvallend is dat het hier vooral gaat om meldingen langs de oostgrens van Nederland.


 • Landelijk kwamen tientallen meldingen binnen van omgewaaide mais. - Foto: Bert Jansen

  Landelijk kwamen tientallen meldingen binnen van omgewaaide mais. - Foto: Bert Jansen

 • Een perceel mais van 3 hectare in Twente heeft flinke schade opgelopen tijdens de storm. - Foto: Martijn ter Horst

  Een perceel mais van 3 hectare in Twente heeft flinke schade opgelopen tijdens de storm. - Foto: Martijn ter Horst

Lokale schade in mais

Zowel Agrifirm als ForFarmers signaleren dat het probleem zich verspreid over het land en zeer lokaal heeft gemanifesteerd. Vooral de mais in Noord-Holland kreeg het zwaar te verduren. Maar ook vanuit de Achterhoek, Salland, Twente en het Rivierengebied komen meldingen van schade.

Hieronder een korte film van een groot maisperceel (drie hectare) in de gemeente Dinkelland (Twente).

Late maisrassen dupe van storm

Opvallend is volgens teeltdeskundige bij ForFarmers Tom Niehof dat de rassen die er tijdens de storm slecht vanaf zijn gekomen, op één hand zijn te tellen. Het gaat dan vooral om late maisrassen met veel massa en een hoge kolfaanzet. Probleem is volgens hem dat een aantal telers zich te veel door de rassenlijsten laat leiden. Hierbij wordt praktijkervaring wel eens uit het oog verloren.

Mais snel van het land halen

Indien mogelijk adviseren zowel ForFarmers als Agrifirm de omgewaaide mais, mits het land berijdbaar is, zo snel mogelijk van het land te halen. Dit geldt in ieder geval voor geknikte mais. Dit om verdere vervuiling en schimmelvorming te voorkomen. Ook als de mais niet geknikt maar gelegerd is adviseert Toine Heijmans, ruwvoerdeskundige bij Agrifirm, de mais van het land te halen. Gezien het groeistadium komt ook deze mais niet meer omhoog. Voordeel van afwachten kan wel zijn dat de kolf nog wat verder afrijpt.

Na oogst inkuilmiddel toevoegen

Na de oogst adviseren beide voerbedrijven een inkuilmiddel toe te voegen. Niehof geeft aan dat een conserveringsmiddel is in deze situatie van grotere toegevoegde waarde is dan een broeiremmer. Hij adviseert dan ook een combinatie van beide middelen.

Laatste reacties

 • Vhouder

  Volgens mij geen rasprobleem ik heb 7 percelen met mais overal zelvde ras en maar op een perceel schade , maar in die straat heeft elk perceel schade dus is denk ik door ligging op de wind of plaatselijk meer wind

 • Dpj

  Ik denk dat ras zeker wel invloed heeft maar de ligging van het perceel nog veel meer. Ik heb foto's van collega's gezien waar het hele perceel aardig platgwewaaid was maar de kopakker doe dus dwars over gezaaid was stond nog gewoon rechtop. Ze zeiden dan ook als je bij een perceel aan kwam leek het van buiten nog wel goed maar zodra je erin liep was het huilen...

 • magele

  In 2015 is onze mais Ricardinio in juli helemaal kapot gewaaid, we kregen toen te horen dat het domme pech was vanwege de snelle groei van de mais, KWS wilde geen schade vergoeden, nu blijkt ook weer hier in de omgeving de Ricardinio mais helemaal kapot, ook het kws ras Walterino hier op eeen proefveld is helemaal kapot, benieuwd wat die kws gasten nu weer verzinnen om er onder uit te komen.
  Ik zaai nooit weer kws rassen.

 • Magele heeft gelijk, beeld dat men op heel veel plaatsen ziet. harde waarheid. Zaai betrouwbare rassen, en geen nieuw spul wat de hemel in wordt geprezen met schandalig veel reclame materiaal.

 • melkkoeienboer

  hier ook kws platgewaaid (maxilio) de 3 beste van de 8 percelen andere mais in omgeving valt mee . een paar jaar geleden met torres ook al

 • maiskolf

  Heb millesim en geniales staan . staat er perfect op . mooi dikke kolven.
  ook niet plat gewaaid. zal dan toch wel de nog latere soorten zijn..

 • magele

  Ricardinio is een vroeg ras.

 • maiskolf

  latere rassen is altijd wat meer gokken natuurlijk. vorig jaar was er niks aan de hand. hadden ze geluk. maar mischien valt de opbr nog wel mee . Als je de meeste mais maar kunt hakselen, de mais is niet weggewaaid hoor.!

 • v w

  Hier overwegend lg gezaaid alle overeind 5ha maxilo(kws)gezaaid om een keer te proberen ,geheel plat, buitenrand nog gezaaid met lg en die staat wel overeind...

 • Agro Polis plat, Millisim plat, is hier het beeld (brabant)

 • Vhouder

  jaren geleden ook een keer gehad viel achteraf wel mee alleen lastig maaien. Ik heb pioneer 8134 gezaaid en die heeft er ook last van ik denk gewoon pech

 • Trot

  op proefveld tuil had bijna elk soort ras meer of minder storm schade agropolis is wel de grote verliezer

 • pjmdenissen

  maxilio en walterinio ongeveer een meter boven de grond geknakt, agro polis weinig tot lichte schade en kws figaro geen problemen. Hakselen met Krone Easy Collect maisbek moet volgens loonwerker geen problemen geven.

 • lelyfarm

  F58 van pioneer staat als een muur zaai maar lekker KWS rommel KWS= knakt wel snel en die hebben veel last van bladvlekkenziekte

 • Jan-Zonderland

  Voortaan spuiten met fungicide tijdens de bloei. Blijft de mais gezonder en blijft beter staan. Scheelt hier 1,5 km/uur rijsnelheid met combinen van de korrelmais

 • veehouders

  Wij hebben Ricardinio en Millesim. Geen enkel probleem.

 • maiskolf

  Vind juist minder bladvlekken in KWS rassen. zit veel meer in de LG altijd.
  Heb millesim is vrij mooi eigenlijk . daar zit tenminste nog een goede kolf in.

 • oorspronkelijk

  harde groeiers kwetsbaar
  nog meer mest???
  in graan is strolengte en korrelzetting de inzet (legeren)

 • alco1

  Als je het hebt over een nestvervuiler.
  Ie zet er zelf al vraagtekens bij.

 • Gullef

  Volgende keer bij de maisrassen demo Hennie van de Most uitnodigen, die kan wel een stormpje nabootsen met zn helikopter

 • landboer

  Juist maiskolf ;de mais die plat ging was niet aangetast door bladvlekken ,waren meest percelen waar de mais massaal en nog groen op stond.

 • Werkt maïskolf bij KWs

 • DreiEcks Dairy

  Bij ons KWS Genialis 2,5 Ha keurig overeind blijven staan en 2 Ha AgroPolis geheel plat gewaaid. Actief aangepakt door Loonbedrijf Den Hartog uit Culemborg door gelijk te kunnen hakselen. Verlies hierdoor heel beperkt overwegend een beetje meer blad en steel wat achterbleef. Gemiddelde opbrengst 60 ton product/ha; daar kon je vorig jaar alleen maar van dromen.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.