Rundveehouderij

Nieuws 2992 x bekeken 11 reacties

Grondig voert druk op Kringloopwijzer op

Het Netwerk Grondig voert de druk op om af te komen van de verplichte Kringloopwijzer (KLW). De organisatie heeft maandag 11 september nogmaals zijn zorgen geuit bij de NZO.

Naast de al bekende argumenten, zoals dat de Kringloopwijzer geen rekening houdt met externe verliezen en geen rekening houdt met CO2-binding in de bodem, wijst het netwerk ook op de ernstige kanttekeningen die de NVWA plaatst bij de controleerbaarheid en handhaafbaarheid van een eventueel wettelijk verplichte KLW.

NZO hoort slechts zorgen aan

De NZO heeft maandag geen toezeggingen gedaan richting het Netwerk Grondig, maar slechts de zorgen aangehoord. Er waren ook slechts 2 vertegenwoordigers van de NZO aanwezig. Begin oktober vergadert de NZO weer met het hele bestuur over de kwestie.

De NVWA heeft in een zogenoemde HUF-analyse ernstige kanttekeningen geplaatst bij de handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid van de KLW als wettelijk controle-instrument voor de mestwetgeving. LTO en NZO zijn vóór zo’n instrument, andere organisaties, zoals ook de NMV en de DDB, hebben grote aarzelingen.

Laatste reacties

 • Attie

  Dan nu alle neuzen maar de zelfde kant op, en overgaan van fosfaatrechten naar GVE.
  Makkelijk te controleren, en vrije productie !

 • ENDE902

  Netwerk Grondig met rugdekking van Milieudefensie wil af van de kringloopwijzer. Dit geeft toch te denken. De inzet van de kringloopwijzer als wettelijk controlemiddel is natuurlijk niet te doen, maar om deze managementtool helemaal over boord te gooien gaat weer veel te ver. Er zullen zeker goede rekenpartijen in zitten waar cijfers uit kunnen komen waar de mensen van milieudefensie niet gecharmeerd van zijn. Deze mensen hebben hun eigen twijfelachtige rekenprogramma om tot een reductie van 40% van de veestapel te komen en dit matched vast niet met de cijfers van de kringloopwijzer. Dus wordt alles ingezet om de kringloopwijzer van tafel te krijgen. Daar moeten we met ons gezonde boerenverstand niet in mee gaan.

 • Zuperboer

  Wat is Grondig toch begaan met het lot van ons boeren.............

 • gijsbers

  ga nu met zijn alle kringloopwijzer steunen en mee zorgen dat het een waterdichtsysteem wordt.
  Indien het niet ingevoerd wordt leidt dit alleen maar tot een opdrijvend effect van de waarde van fosfaatrechten.
  Hierin heeft maar enkele partijen belang zoals stoppende veehouders etc

 • pieter

  Eindelijk een club die weet hoe de hazen lopen.Immers eerste keer de opmerking""met CO2-binding in de bodem""
  Blijkbaar hebben natuurclubs iets met de auto lobby dat er koeien en auto's uitgeruild moeten worden. Die CO2-binding in de grond is juist belangrijk dat er meer goede mest komt geeft meer humus en bodemleven.
  Met de jongste wettelijke maatregelen is de kunstmestindustrie de lachende derde. Immers meer kunstmest om de bodemvruchtbaarheid op peil te kunnen houden. Waar is het boeren verstand gebleven immers voor al die kunstmest moet je eerst half Slochteren(nu gas uit Noorwegen voor de PR) verstoken.
  Wat onder de pet gehouden wordt is dat kunstmest vreet als een parasiet ook nog eens de black power/organisch stof op. Dus een verdubbelaar als het over CO2 verliezen gaat in de landbouw . Maar wel gunstig voor de kringloopwijzer met sjoemel software. Dat is juist de kracht van de landbouw men kan tonnen CO2 vast leggen in de bodem.
  Die mogelijkheden heeft de auto lobby niet dus een goudmijn voor boeren in de toekomst met goede belangenbehartigers.

 • boergert

  kringloopwijzer was toch juist bedoeld voor boeren met grond?

 • alco1

  Juist pieter.
  Met goede belangenbehartigers ligt het probleem niet bij de boeren.

 • John*

  als de kringloopwijzer er komt wordt inzichtelijk hoe onverantwoord/inefficient de grondgebonden boeren met de mineralen omgaan. Ik snap goed dat ze zich er met man en macht tegen verzetten!

 • hansvanbergen

  Jammer inderdaad dat Boederij iedereen aan het woord laat behalve de mensen van Kringloopwijzer zelf. Ik snap best dat redacteuren van Boerderij de boeren fora afstruinen om daar indrukken op te doen However op het Prikbord bv zitten 50 % gestopte boeren die de hele dag druk zijn om de prijs van de rechten omhoog te praten waarbij niets te gek is. 30% zijn mollen en trollen van de milieu maffia die bijelkaar liegen datz e melkveehouder zijn en voorzichtig maar met succes meningen ombuigen. Zoals bv over de klw. Dat moet je dus wel allemaal in consideratie nemen!!

 • klaas.van.der.horst1

  #hans van bergen. Even een kleine correctie. We hebben pas nog Frank Verhoeven, de 'vader van de kringloopwijzer' aan het woord gelaten. Neem aub kennis van watdie er over zegt.

 • hansvanbergen

  Ik heb getracht duidelijk te maken dat de HUIDIGE mensen van klw willen werken met Big Data en daarin vergaande oplossingen gevonden hebben om de klw sluitend te krijgen. Ism gegevens van voorgaande en toekomstige jaren. Met een marktprijs van 220 euro per kg P lijkt me niet gebruikte fosfaatruimte detecteren meer dan aan de orde.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.