Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Cono verbiedt gebruik voedingsvetten in rantsoen

Uit vrees voor negatieve effecten op de kaaskwaliteit wil Cono geen risico nemen met ‘bypass vetten’.

Cono Kaasmakers heeft besloten om het bestellen en voeren van pensbestendig voedingsvet te verbieden. Dit meldt voorzitter Klaas Sluis in een bericht aan de leden.

Het besluit komt op een moment dat veel melkveehouders overgaan op het gebruik van deze bestendige vetten. Dit met als doel om het vetpercentage in de melk te verhogen, want melkvet is duur.

Cono vreest echter dat deze vetten de kwaliteit (smaak en smedigheid) van zijn kazen nadelig beïnvloedt. Daar lijkt aanleiding toe, want de pensbestendige vetten – ook wel bypass vetten genoemd – zijn veelal harde vetten. Vetten die bovendien de zuurtegraad van de melk nadelig beïnvloeden.

Kwaliteitsproblemen vermijden

Wim Betten, directeur van Cono Kaasmakers, heeft er daarom op aangedrongen geen enkel risico te nemen met de kwaliteit van de kazen. De grote kwaliteitsproblemen door het gebruik van tarwegistconcentraat in 2011 liggen nog vers in het geheugen. Een herhaling wil Cono beslist voorkomen.

Naar de precieze effecten van de vetten wordt momenteel nader onderzoek gedaan, ook in opdracht van andere zuivelproducenten. In de zuivel is zelfs een werkgroep voor deze problematiek ingesteld, maar eerste proeven door Cono zelf wijzen op mogelijke nadelen. Cono wil daarom echte problemen voor zijn, te meer omdat in het winterseizoen ook al meer mais wordt gevoerd. Dat verhoogt het aandeel harde vetten in melk toch al iets.

Zuivelbedrijven aarzelen over aanpak voedingsvet

Wat andere zuivelbedrijven gaan doen, is nog onduidelijk. Bedrijven aarzelen over de aanpak. Mogelijk dat, nu Cono een besluit heeft genomen, ook anderen zullen volgen. De harde vetten en zuurdere melk door het gebruik van voedingsvetten kunnen overigens niet alleen effect hebben op de kaaskwaliteit, maar mogelijk ook negatief uitpakken voor de kwaliteit van boter en room.

Laatste reacties

 • koestal

  Ja ,veel boeren gebruiken deze vetten al,dit is ook niet de echte natuurlijke kaas die hier van gemaakt wordt.

 • rene.kolk1

  Wat eenn bullshit, beinvloed helemaal niks, als de melkfabrieken menen de dienst uit te maken moeten ze maar eerst eens een fatsoenlijke melkprijs betalen voor al die eisen die ze stellen

 • oorspronkelijk

  cono betaalt boven gemiddeld
  iedereen wil producten in het bovenste segment produceren
  die zijn vaak makkelijker te vermarkten

 • puddingbroodje

  lijkt me ook niet echt een probleem het verdienmodel van pensbestendige vetten is voor de boer iig ook niet erg goed!

 • Schraar

  Waar baseer jij dat op Rene Kolk?
  Het voer dat in de koe gaat heeft absoluut invloed op de kwaliteit van de melk die er uit komt. Kaas gemaakt van koeien die gras eten heeft veel meer smaak dan die van koeien die mais eten. Logisch want behalve veel energie zit er qua voedingsstoffen bijna niets in mais.
  Hoe dit met vet uitpakt weet ik niet, maar terecht dat ze hier naar kijken. Gezien de bovengemiddelde melkprijs ook goed dat Cono dit oppakt.

 • WGeverink

  Niet alleen kaas @ Schraar, vlees uit gras en luzerne smaakt ook veel beter.

 • ap.box1

  De beste smaak..........de hoogste melkprijs

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.