Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

31 oktober uitspraak in beroep fosfaatreductieplan

Het Gerechtshof Den Haag zal op 31 oktober 2017 uitspraak doen in het hoger beroep over het fosfaatreductieplan.

Het beroep is ingesteld door het Ministerie van Economische Zaken tegen de uitspraak van 4 mei 2017. De Haagse Rechtbank stelde toen het fosfaatreductieplan buiten werking voor een groep van 51 melkveehouders. Die melkveehouders waren voor 2 juli 2015 investeringsverplichtingen aangegaan, maar konden die niet benutten door het fosfaatreductieplan.

Voorzienbaarheid van peildatum 2 juli 2015

Volgens advocaten Jan Teun Fuller (Benthem Gratama) en Joost de Rooij (Linssen Advocaten) was er weinig nieuws onder de zon tijdens de zitting. Wel stelde het Hof vragen over de voorzienbaarheid van de peildatum 2 juli 2015. Daarbij kwam nadrukkelijk een brief uit maart 2016 van toenmalig staatssecretaris Van Dam aan de orde. In die brief is gesteld dat voor 2 juli 2015 onvoldoende voorzienbaar was dat er voor melkvee fosfaatrechten ingevoerd zouden worden.

EZ heeft ook beroep ingesteld tegen uitspraken van de rechtbank in augustus, waarbij nog eens 400 bedrijven zijn vrijgesteld van het fosfaatreductieplan. Daarvoor is nog geen zittingsdatum vastgesteld.

Beheer
WP Admin