Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

RvS: boer mag uitbreiden tot ruim 300 melkkoeien

Een melkveehouder uit Aartswoud mag zijn bedrijf uitbreiden tot meer dat 300 melkkoeien, tot dat oordeel komt de Raad van State afgelopen woensdag.

Een aantal omwonenden hadden een gerechtelijke procedure gestart, omdat de gemeente Opmeer in hun ogen ten onrechte een omgevingsvergunning had verleend. In juni 2016 waren de omwonenden ook al in het ongelijk gesteld door de rechtbank Noord-Holland. De Raad van State (RvS) is het eens met de rechtbank.

Een jaar eerder, in juni 2015, had de melkveehouder een omgevingsvergunning gekregen die het mogelijk maakte om een nieuwe melkveestal te bouwen, waar 274 melkkoeien en kalveren kunnen worden gehuisvest. Daarnaast mogen zeven sleufsilo’s, een melksilo, drie krachtvoersilo’s en een opslagbunker worden gerealiseerd. Na de uitbreiding is het totale bouwblok van de melkveehouderij meer dan 1,5 hectare en heeft het bedrijf ruimte voor ruim 300 melkkoeien en meer dan 200 stuks vrouwelijk jongvee.

Geen belanghebbenden

Van het drietal omwonenden die bezwaar maken tegen de vergunning zijn er meteen twee door de RvS als geen belanghebbenden aangemerkt. De rechtbank heeft dat een jaar geleden ook al gedaan. Beiden wonen op meer dan 900 meter van de melkveehouderij en worden volgens de RvS niet geraakt in hun belangen.

Alle argumenten van bezwaarmakers afgewezen

Alle door de derde bezwaarmaker aangevoerde argumenten tegen de uitbreiding van de melkveehouderij vonden geen genade in de ogen van de RvS. Zo is de vergunning niet in strijd met het provinciaal beleid, de bouwmassa en bouwhoogte geen probleem en de landschappelijke inpassing van het bedrijf ook voldoende. Ook argumenten over geluidshinder en gevaar voor de volksgezondheid zijn afgewezen.

Ruim twee jaar na het verlenen van de omgevingsvergunning kan de melkveehouder ook daadwerkelijk zijn bedrijfsuitbreiding realiseren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Is dit nu ook een knelgeval?

 • alco1

  Behoorlijk dunkt me.
  Grondgebonden????

 • NoordHollander

  goed nieuws voor die provinciegenoten..........

 • pette

  Applaus !!!!! Succes met de onderneming

Of registreer je om te kunnen reageren.