Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Pilot kruidenrijk grasland voor biodiversiteit

De plattelandsraad van Gemeente Oude IJsselstreek in Gelderland wil de aanschaf en het inzaaien van een kruidenrijk mengsel betalen voor veehouders die willen deelnemen aan de pilot ‘kruidenrijk grasland’.

De gemeente start deze pilot om de biodiversiteit te vergroten.

Het kruidenrijk mengsel moet worden ingezaaid in stroken van minimaal 6 meter breed en moet zeker 2.000 vierkante meter per bedrijf beslaan.

Structuurbron in veevoer

Volgens de Plattelandsraad heeft een kruidenrijk mengsel een positief effect op het aantal insecten en de soorten. Het doel is nu om met de eerste aanmelders ervaring op te doen. De verwachting is dat de opbrengst van het gewas minder zal zijn dan van gecultiveerd grasland, maar dat het prima als structuurbron in de voeding van vee kan fungeren.

De eerste mengsels kunnen al in augustus en september worden ingezaaid, want de eerste geïnteresseerden hebben zich gemeld. Het mengsel dat wordt ingezaaid bestaat uit verschillende grassoorten, aangevuld met kruiden als smalle weegbree, boterbloem, rode klaver en rolklaver.

Laatste reacties

 • alphons1

  onkruiden in grasland is teken van mineralen gebrek. dus meer onkruiden betekend ongezondere bodem. en da wil rfc

 • koestal

  Hier veel Jacobskruiskruid vooral in bermen en terreinen van SBB en natuurmonumenten ,als dat de biodiversiteit is ,die men voor ogen heeft ,ook brandnetels en distels

 • frl

  Verkrijgbaar vanaf 1 mei 2018 distelmelk.

 • koestal

  binnenkort ook brandnetelmelk ,ik kreeg laatst een stukje brandnetelkaas

Of registreer je om te kunnen reageren.