Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Melkaanvoer juli verder omlaag

De Nederlandse melkaanvoer is in juli verder gedaald en kwam uit op 38.500 ton per dag (was 39.800). De vetproductie daalde nog sterker en ging van 1.662 naar 1.605 ton per dag.

Dit blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft vrijgegeven. In liters melk uitgedrukt daalde de dagproductie met 3,3%, in kilo’s vet bedroeg de daling 3,4%.

Tot en met juli is de totale Nederlandse melkproductie nu 0,73% lager dan vorig jaar tot dezelfde tijd. Toen was 8.516.235 ton melk geproduceerd, tegen 8.453.740 ton nu.

Gerekend naar vet zijn de verschillen groter. Vorig jaar was tot en met juli 375.042 ton vet geproduceerd, dit jaar tot en met juli 368.813 ton, ofwel 1,67% minder.

Verwerkers kunnen aanvoer goed aan

Deze cijfers zijn min of meer in lijn met wat vanuit de zuivel valt te horen over de melkaanvoer, al lijkt er in augustus nog sprake te zijn geweest van een lichte stabilisatie. De verwerkers kunnen de huidige aanvoer in ieder geval goed aan. In sommige gevallen is zelfs sprake van een tekort aan melk, met name voor de kaasproductie. De cijfers zijn ook een tegenvaller voor de boterindustrie. Die kampt al maanden met tekorten.

Sinds maart is de Nederlandse melkaanvoer vijf maanden lang boven het niveau van 40.000 ton per dag gebleven. Pas in juni kwam de aanvoer daar onder. Hierdoor bestond lange tijd de indruk dat de aanvoer dit jaar amper zou afwijken van vorig jaar, al was de aanvoerpiek lager dan in 2016. De maanden juni en juli hebben het beeld duidelijk gekeerd.

Laatste reacties

 • deB.


  Mooi, dat gaat de goede kant op....

 • koestal

  Melkaanvoer omlaag,melkprijs omhoog. Dus het gaat goed !

 • deB.

  Zo is dat!

  Minder werk, meer overhouden.... zoals het hoort

  Je eigen dubbel vouwen om nog meer meer te leveren is een doodlopende weg, houdt niemand vol op lange termijn.

  Als je ziet hoeveel boeren er lichamelijke problemen hebben, door zichzelf te vermoorden, laten we het bovenkamertje maar even buiten beschouwing

 • alco1

  In mei werd er nog meer geleverd dan een jaar daarvoor en de melkprijs al sterk stijgende.
  Dus ga nou niet denken dat de melkprijs dit niveau haalt omdat wij NU minder leveren.
  @de B. Wat je zegt is waar, maar zo gaat het nu eenmaal niet.
  Ik heb een vriend en die had een goed lopende verfhandel.
  Komt er ineens een Gamma bij met zoveel mogelijkheden en weg was ie.
  Dan kun je ook wel gaan roepen van zoveel onrecht, maar leg je maar bij neer, want zo gaat het. Hoe graag we het ook anders willen zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.