Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Licht hogere winst FrieslandCampina bij 11% hogere omzet

FrieslandCampina heeft een positief eerste halfjaar achter de rug. De omzet steeg met 10,7% naar € 6,1 miljard, de winst nam toe met 1,3% naar € 162 miljoen.

Dit artikel is geüpdatet.

De garantieprijs ging ondertussen met ruim 30% omhoog. De interimuitkering over het eerste halfjaar blijft net als vorig jaar € 1,17 per 100 kilo melk.

“De melkprijs voor de leden-melkveehouders heeft zich hersteld na een aantal tegenvallende jaren”, zegt CEO Roelof Joosten. Met name de hogere verkoopprijzen van vooral boter en kaas liggen hieraan ten grondslag. Joosten is tevreden met de hogere omzet en trots op het feit dat FrieslandCampina de stijging van de garantieprijs volledig heeft kunnen compenseren met hogere verkoopprijzen in de markt. “Het is de eerste keer dat ons dat is gelukt. Sommige leden denken dat zoiets automatisch gaat, maar dat is niet zo. Onze business group Kaas, boter en melkpoeder heeft hiermee een uitstekende prestatie verricht.”

Joosten vervolgt: “We zijn er in West-Europa goed in geslaagd de hogere garantieprijs door te berekenen in de verkoopprijzen. Dat zie je terug in de stijging van de omzet. De totale vergoeding aan de leden-melkveehouders (pro forma-prestatietoeslag) is met 24% toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016.”

‘De totale vergoeding aan de leden-melkveehouders is met 24% toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016’

Grote winstmakers boter en kaas

Boter en kaas waren de grote winstmakers. Ook in Indonesië en Vietnam is goede groei gerealiseerd. In Duitsland, de Filipijnen en Nigeria zijn de resultaten minder positief. Dit door een daar lastiger doorberekening van hogere prijzen en door negatieve valuta-effecten, het laatste vooral in Nigeria.

Aankoop Engro Foods

De stijging van de netto-omzet naar € 6,1 miljard is gerealiseerd door een toename van de verkoopprijzen met 10,3% en door de acquisitie van Engro Foods in Pakistan met 2,4%. Valuta-effecten hadden een negatief effect van € 53 miljoen (-1,0%) op de netto-omzet. Ook Engro Foods droeg niet bij aan een beter resultaat, erkent Joosten. “Het ging het eerste halfjaar niet goed.” Hij wil de aankoop echter niet afdoen als een miskoop. “Wij hebben te maken gekregen met onverwachte problemen, onder meer door beleid van de overheid, maar we hebben maatregelen getroffen en verwachten daarvan een positief effect. Met de aankoop van Engro zijn wij nog steeds tevreden.”

Lagere verkoop babyvoeding in China

In China kreeg FrieslandCampina ook maken met lagere verkopen van Friso-babyvoeding. Dit door dumping door andere fabrikanten die volgend jaar niet meer op de markt actief mogen zijn.Volgens Joosten is het dus een tijdelijk effect. De verkopen bij Friesland Huishan, de joint-venture met China Huishan Dairy, stegen juist.

Stabiele groei

Het bedrijfsresultaat van FrieslandCampina nam in de eerste helft van 2017 toe met 7,8% tot € 275 miljoen. De winst over het eerste halfjaar 2017 is met 1,3% gestegen tot € 162 miljoen. Joosten spreekt van een stabiele groei. “Het glas is een beetje halfvol.” De verwachting is echter dat de winst in de tweede helft van het jaar verder kan verbeteren, door het verder aantrekken van de markt en het beter doorberekenen van de hogere melkprijzen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dus 1.13 euro omzet per liter.

 • a van Gerwen

  @farmerbn, omzet zegt niet alles, winstmarge per liter is belangrijker en die is gedaald. Immers bij een hogere omzet mag je ook een hogere winst verwachten.

 • Bennie Stevelink

  We zien hetzelfde beeld als bij Cono: bij overschot op de markt veel minder dalen dan bulkcoöperatie, bij schaarste op de markt minder stijgen dan bulkcoöperaties. Wat bij Cono in de directe melkprijs tot uiting komt, komt bij FC in de winst tot uiting.

 • 10-5-2
  Lekker met zòn boter prijs!
  Volgens mij blijft er al een poosje iets hangen

 • Tja, alle melk konden ze immers verwerken. Maar in praktijk is dit toch moeilijker gebleken, en dan kun je dit verwachten. Collega's groot is niet altijd zaligmakend.

 • Toon van de Koevering

  Een goede melkprijs en een extra interim-uitkering erbij.
  Het is zo gek nog niet bij Friesland Campina.

 • 8911077012

  ik zie of hoor niks over pakistan china wees eens eerlijk
  +- ____ 400 miljoen oei

 • familiebeldman1

  Dan lees ff het half jaarverslag op melkweb. 20 miljoen afgeboekt op China.

 • wibe02

  Iets hogere winst, minder liters melk en een gelijke interim uitkering?

 • janbajema

  er moet in totaal 240 miljoen worden afgeboekt in china ! kost 4 cent de liter per boer

 • koestal

  Het werd tijd dat ze eindelijk eens wat aan de kaas gingen verdienen,de kaasfabrieken waren in het verleden de sociale werkplaatsen van FC.

 • boerderij12

  geen een woord over afboeken van 20 miljoen in china dus waardeloos artikel van boerderij

 • koeien10

  RIEDEL VERKPOPEN HEEFT ALTIJD NOG GELD OPGEBRACHT.GELD WEG GEGOOID IN CHINA HOE VERDER VAN HUIS{HAN} HOE VERDER VAN DE WINST. JOOST GEEF EENS UITLEG.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.