Rundveehouderij

Nieuws 29 reacties

LTO bezorgd over draagvlak fosfaatreductieplan

LTO Nederland maakt zich zorgen over het verdere draagvlak voor het fosfaatreductieplan.

Het plan heeft volgens de landbouworganisatie de derogatie van 2017 veiliggesteld en de nu al behaalde reductie maakt de onderhandelingen mogelijk voor 2018 en daarna. De benodigde solidariteit voor het plan komt volgens LTO Nederland onder druk te staan nu wederom een groep melkveehouders via een kort geding buiten de regeling geplaatst wordt.

‘Geen onderscheid in de verschillen investeringen’

Voorzitter Kees Romijn van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland stelt vast dat de uitspraak een generiek karakter heeft. “Hierbij is geen onderscheid gemaakt in de verschillen in mate van investeringen bijvoorbeeld.” De organisatie gaat ervan uit dat in hoger beroep dit onderscheid wel gemaakt wordt, zodat niet een steeds kleinere groep melkveehouders de fosfaatreductieregeling moeten dragen. “Want dat is onacceptabel,” stelt de melkveehouder.

Uitspraak raakt alle veehouders

LTO Nederland reageert hiermee op een recente rechterlijke uitspraak. Het fosfaatreductieplan geldt volgens de uitspraak niet voor melkveehouders die grondgebonden zijn gegroeid en hiervoor voor 2 juli 2015 onomkeerbare investeringsverplichtingen zijn aangegaan. RVO.nl mag hen ook geen heffing opleggen. De uitspraak raakt alle veehouders, niet alleen de groep die nu procedeerde.

De staat moet volgens de rechter alle veehouders die een zogenoemde lichte toets laten doen binnen twee weken duidelijkheid geven of voor hen een uitzondering geldt.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Kees ben jij nog niet zover dat je vind dat het nu al onacceptabel is. En het grootste gedeelte van de boeren die procederen doen dat gewoon voor lijfsbehoud,niet zo vreemd toch????

 • Kletskoe

  Nu bezorgd zijn......de LTO en NZO had in 2013/2014 de kop niet in het zand moeten steken! Deze ellende is een rechtstreeks gevolg van bestuurlijk falen. Ik snap dat individuen met de rug tegen de muur aan het procederen slaan maar als de rechter ze gelijk geeft zijn anderen de sjaak. Als groeiers extra rechten krijgen ten koste van niet groeiers dan worden de veroorzakers van de overschrijding beloond en niet/geleidelijke groeiers gekort. Dat is zo krom en onrechtvaardig als wat. Dan maar geen derogatie maar wel een gelijk speelveld.

 • alphons1

  en lto jullie moeten tegen europa zeggen dat als derogatie verdwijnt er meer kunstmest gebruikt moet worden. en kunstmest zijn hoofdzakelijk zouten en nitraten. en dat is vergif voor bodemleven. dus minder bodemleven meer uitspoeling.

 • alco1

  De grote vraag is en blijft: Is de LTO een boerenbelangenbehartiger of is het een schoothond van de overheid.
  Ze komen er in ieder geval nooit uit.

 • Degenen die nu al gekort zijn kun je niet nog meer korten. Deze zijn al op de datum van 2 juli 2015. De grote groeiers zijn met het reduceren vanaf okt. 2016 nog niet bij 2 juli 2015. Dus nu al lekker melken voor deze prijs. Ze hebben al voordeel genoeg dunkt me. Als LTO en NZO nog een beetje geloofwaardig willen overkomen kan men niet met 2 maten gaan meten . Groeiers zijn door Dijksma gewaarschuwd dat de investeringen voor eigen risico zouden zijn omdat het plafond al bereikt was. En nu piepen en je collega er voor laten opdraaien.
  Misschien moeten de niet groeiers ook maar naar de rechter gaan.
  Nog even het geding van de staat afwachten.

 • buitenok

  Ja dat krijg je als je de kop int zand steekt

 • winden

  Je moet wat he. Als je niet recht kun je er ieder jaar een vooerplaat bij bouwen om het gras op te slaan dat de koeien niet opeten. maar van welk geld moet je dan de loonwerker betalen als je er geen melk van mag maken.

 • Jan van der Kleij

  LTO weet heel goed dat er een Europees systeem nodig is. Het platte Nederland is bij uitstek geëigend voor landbouw en veeteelt. We zijn als Nederland niet voor niets de tweede exporteur ter wereld en hebben dus verhandelbare rechten nodig om binnen Europa deze positie te behouden. De Franse boer heeft genoeg stukjes incourant land die hij niet kan en hoeft mee te tellen. Daar zou LTO voor moeten strijden, dat is het boerenbelang. LTO: gooi die oogkleppen af!

 • wmeulemanjr1

  Als je zulks dwaalleer als ... uitstrooit over de melkveehouderij dan verdien je een .... aan je hersens, hoezo bezorgt? Gewoon komedie spelen nu het lastig word standpunten te blijven verdedigen!

 • HJ O R

  Lang leve bevrijdingsdag!
  Maar LTO leeft hopelijk niet lang meer.

 • Peet1212

  @kletskoe ik ben het helemaal met je eens, het KAN NIET zo zijn dat een steeds kleinere groep alle lasten moet gaan dragen voor alle groeiers!!!!

 • gradje1966@

  Winden als je in zo n luxe positie verkeerd dat je voer over hebt van je eigen grond dan kan je ook wel rechten kopen zonder dat je collega s er voor op hoeven te draaien. Iedereen is een knelgeval en anders worden ze dat als je veel in moet leveren voor die rechtende bandieten die willens en wetens grote stallen hebben gezet en gedacht hebben er komt toch wel een knelgevallen regeling

 • farmer135

  het is zo weer 2018, en dan treed een ander plan in werking

 • koestal

  Was er wel een draagvlak ? ja, bij de grote bedrijven ,de kleinere bedrijven de nek om draaien,die hadden vergeten uit te breiden,dat was het wel zo,n beetje !

 • mkastelein@hetnet.nl

  De ene rechtzaak creeert de volgende rechtzaak. Straks gaat de groep die het minste aan het fosfaatprobleem hebben bijgedragen de last dragen. Is er eigenlijk wel een probleem. Niemand heeft het nog kunnen uitleggen dat er een probleem is.
  Als je het maar lang genoeg een probleem noemt ga je het bijna nog geloven

 • mkastelein@hetnet.nl

  Het is al jaren bekent dat je aan de LTO ook niets hebt

 • koeien10

  korting fos
  faatrechten is pure diefstal

 • timmer1

  Draagvlak is er niet meer. De niet groeiers kunnen opdraaien voor de grote groeiers en dan vooral degenen die geen grond hebben. Laat de derogatie maar verdwijnen. Gewoon grondgebonden ben je van alle regeltjes en kortingen af.

 • winden

  @gratje was het maar zo makkelijk voor dit jaar kun je geen rechten kopen hoor.

 • eg wel

  @ kletskoe,

  2013 en 2014 ???
  Lto heeft al in 2002 getekend voor het fosfaatplafond.
  Ze hebben dus 13 JAAR de tijd gehad om maatregelen te nemen.
  Ze waren 13 jaar het knechtje van Nzo en te arrogant om te luisteren naar de signalen die er waren. Lto is pas gaan reageren toen het plafond overschreden was en konden toen onderling geen overeenkomst bereiken. Uiteindelijk zijn de leden van Lto aansprakelijk, zonden leden geen Lto. Dus als je lid van deze club bent, ben je mede verantwoordelijk en moet je niet klagen,en al helemaal geen rechtszaak beginnen.

 • alco1

  Wij moeten niet elkaar beschimpen, maar de verantwoordelijke overheid op het matje dagen.
  Maar wie moet dat doen?
  Eigenlijk het LTO als onze zgn. belangen behartiger.
  Maar die zegt alleen maar, dat we ons in deze nieuwe situatie een nieuwe weg moeten vinden.

 • deB.


  Grote stallen op weinig grond gebouwd, DIE moeten boeten!

  Niet de degelijke familie bedrijven... die netjes alles al jaren op orde hebben

 • steenderen

  Ja LTO haastige spoed met het bedenken van regels is zelden goed.

 • oorspronkelijk

  verantwoording afschuiven
  het plafond werd de verantwoordelijkheid van de sector zelf
  individueel denken
  zelfs nu er ingegrepen wordt ieder voor zich dmv rechtzaken
  hoe krijg je op deze manier een collectief
  vele bespiegelingen maar ikke eerst.

 • Bennie Stevelink

  @oorspronkelijk, individuele verantwoordelijkheid voor collectief belang heeft nog nooit gewerkt. Daarom hadden de bestuurders het collectieve fosfaatplafond tijdig moeten vertalen naar een individueel fosfaatplafond. Dat had eenvoudig gekund op basis van het melkquotum.

  De melkveehouderijsector is slachtoffer van een bestuurlijke wanprestatie. Niet de maatregelen op dit moment zijn een bestuurlijke wanprestatie maar het niet nemen van maatregelen meerdere jaren geleden.

 • alco1

  Prima omschreven @Bennie.
  In 13.02 laat @oor weer duidelijk zien waar het bij hem zelf wringt.
  We hebben er nog één voor hem om over na te denken.
  "Er is geen rechtvaardiger systeem als het socialistische systeem.
  Maaaaaar het werkt niet".

 • vandenbrand

  Toch duidelijk te laat geschakeld. Zonder reductie wordt derogatie een stuk moeilijker en gaat er nog veel meer reductie met nog meer pijn komen.

 • oorspronkelijk

  beste Bennie Alco
  ook het huidige systeem wordt door jullie afgekraakt
  er is een gevoel van saamhorigheid nodig
  hoeft niet socialistisch te zijn
  burgemeester v/d Laan gaf een bewogen voorbeeld in zomergasten

 • alco1

  Keep on dreaming.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.