Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

KringloopWijzer blijft essentiële eis bij FrieslandCampina

FrieslandCampina houdt vast aan de eis dat leden-veehouders de KringloopWijzer moeten invullen. Dat wordt gemeld op prikkebord.

Aanleiding voor het besluit is de weigering van een Groningse veehouder om de KringloopWijzer in te vullen. Daarmee voldoet deze veehouder niet aan een essentiële eis. FrieslandCampina haalde de melk nog wel op, maar deze werd niet aan de veehouder uitbetaald. Nu is besloten dat de coöperatie de eis tot het invullen van de KringloopWijzer wel handhaaft, maar dat het melkgeld wordt uitbetaald minus een boete van 25% van de gepubliceerde garantieprijs, totdat de KringloopWijzer is ingevuld.

Twee initiatiefvoorstellen

Volgens het bericht zijn op 13 juli jl. twee initiatiefvoorstellen ontvangen. Het initiatiefvoorstel ten aanzien van het aanpassen van het sanctiebeleid wordt meegenomen in de evaluatie van de regelingen dit jaar. Het tweede initiatiefvoorstel ten aanzien van het aanpassen van het verplichte karakter van het invullen van de KringloopWijzer is in behandeling genomen en zal de procedure van het initiatiefrecht doorlopen.

Laatste reacties

 • alco1

  Ze zullen de eis wel moeten volharden.
  Maar laten ze er dan ook iets mee doen.

 • Trot

  Mooi bij invullen 40 punten focus

 • HJ O R

  Er is geen enkele rekenmeester of jurist te vinden die het ding ook maar enige (juridische ) waarde durft toe te kennen. Afschaffen dus, wie het mooi vindt om het vrijwillig bij te houden kan dat natuurlijk altijd doen. Minas, wat veel precieser was had ook geen enkele juridische waarde. Als het zo eenvoudig is als door een enkeling verondersteld wordt dan zouden die mensen een super lopend bedrijf hebben. Meestal zijn het echter vergaderboeren met een heel laag praktijk gehalte, waar geboert kan worden dank zij neveninkomsten en niet vanwege vakmanschap.

 • Onze adviseur ,van FC is overtuigt van de zin van de kringloopwijzer ,men was er door de K.W. onder andere achter gekomen dat ,bij volledige grasbedrijven ,HET raadzaam was het gras wat later te maaien daardoor was er een lagere ammoniak uitstoot , iets wat de meeste grasboeren al jaaaren wisten alleen de adviseurs nog niet ,voor WIE is dan de kringloopwijzer belangrijk ......

 • alphons1

  en dat is heel goed te verklaren. als je later maait dan krijg je betere kwaliteit eiwit . en da is op zijn best rond de bloei van het gras. en natuurlijk heb je op papier een iets slechtere kuil. maar als je dan minder eiwit hoefd te voeren vanwege betere kwaliteit is het heel intersant. en bij een betere kwaliteit eiwit heb je veel minder ammoniak uitstoot. maar dit verhaal is niet intersant voor de mengvoer industrie dus die adviseren op tijd maaien

 • alco1

  Zoo, krijg je dan een betere soort eiwit!!!!
  Beetje meer bot zou ik zeggen, voor een gezondere penswerking, zodat de benutting beter is.
  Maar met goede resultaten van KLW is je mest ook schraler.
  Volgende probleem. Als je moet afzetten, dus nog meer kubs.
  Het is net als rijenbemesting van mais.
  De voorraad daalt.
  Echter als je er vanuit gaat dat rest in de winter uitspoelt.
  Dan heeft men gelijk, maar daar geloof ik niet in.
  Juist die rest kan de bodem levendig houden, waardoor nutricien beter vast gelegd worden.

 • Marco22

  FrieslandCampina vond niet zo leuk dat een boer omwille papier-regels melk in de mestput liet lopen. En al helemaal niet dat het in de krant kwam en andere media er over berichte. Want imagoschade voor de melkfabriek.
  Melk waar niets mis mee is in de gierput laten lopen, hoe duurzaam is DAT.

 • mtseshuis

  Marco heeft de juiste reden gevonden achter dit verhaal, samen met het feit dat boeren nu wél beginnen te morren vanwege steeds maar meer onzinnige regels en discutabele bezigheden in China en andere landen in het verre Oosten...
  Kon nu wel eens een begin zijn van uitloop bij RFC, maar misschien is dat ook wel de bedoeling...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.