Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Geen snijmais, maar krachtvoer oogsten

Melkveehouders in het noorden van het land die meer dan voldoende graskuil geoogst hebben, zouden eens goed na moeten denken over de mogelijkheden van CCM en MKS.

Dat stelt Henry van Ittersum, van melkveeadviesbureau Euro Koe Idee in Beilen. “Veelal oogsten de veehouders hun mais dan ook nog als snijmais, maar dan druk je nog meer ruwe celstof door de koe”, zegt Van Ittersum. “Door de mais te oogsten als CCM in de slurf, of nog liever als MKS in een kuil, breng je echt krachtvoer in huis van eigen grond en spaar je op de aankoop krachtvoer.”

Samen optrekken om loonbedrijf te vinden

Het duurt nog zeker zes weken voordat de maisoogst van start gaat, dus er is nog tijd genoeg om de optie door te rekenen. De beschikbaarheid van loonbedrijven die CCM of MKS kunnen maken in het noorden van het land is soms wel wat lastig. “Maar als veehouders goed zoeken kunnen ze, eventueel in samenwerkingsverband zodat ze meer hectares kunnen aanbieden, best een loonbedrijf bereid vinden die het werk voor ze wil verrichten.”

Voor de oogst als krachtvoerachtige moet de mais wel wat langer blijven staan om de hoeveelheid zetmeel te maximaliseren. De inkuilbaarheid van MKS en CCM is goed, mits juist bewerkt en goed afgedekt en bij voldoende voersnelheid.

Laatste reacties

 • alphons1

  ze kunne dan beter volgend jaar voederbieten zaaien

 • newholland1

  Precies, heb dit seizoen 100 ton voederbieten besteld bij een collega in de buurt.
  Dit voorjaar 35 ton uitgeprobeerd, de koeien gaven er een stuk meer melk en hogere gehaltes door.

 • landboer

  Veel werk lijkt me dat.

 • Mtswie

  Die man is zeker op het zand groot geworden.
  Je moet het weer wel heel erg mee hebben wil je op klei ccm zonder structuurbederf kunnen oogsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.