Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Fosfaatreductie melkvee op 1 juli gehaald

De fosfaatproductie door melkvee is in het eerste halfjaar met 8,3 miljoen kilo gedaald.

Daarmee is de totale doelstelling van het fosfaatreductieplan (8,2 miljoen kilo fosfaat) behaald. Dat schrijft Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd kondigt Van Dam aan dat de staat in hoger beroep gaat tegen de recente uitspraken van de Haagse rechtbank waarbij ruim 400 melkveehouders in principe zijn vrijgesteld van het fosfaatplan. Dat deed hij eerder al tegen een uitspraak in mei waarbij 51 melkveehouders zijn vrijgesteld.

Onder fosfaatplafond

Volgens de staatssecretaris komt Nederland door de gerealiseerde reductie van de fosfaatproductie aan het eind van het jaar weer onder het fosfaatplafond dat is afgesproken met de Europese Commissie. Dat is nodig om de derogatie te behouden. Per 1 juli is de totale fosfaatproductie berekend op 171,7 miljoen kilo. Het plafond voor de totale veestapel is 172,9 miljoen kilo fosfaat.

Melkveestapel gekrompen met bijna 160.000 melkkoeien

De fosfaatreductie is gebaseerd op berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en geeft de stand van zaken weer per 1 juli 2017. De melkveestapel is gekrompen met omgerekend bijna 160.000 melkkoeien (GVE) ten opzichte van 1 oktober 2016 en het fosforgehalte in het voer is verder verlaagd. De reductie in vee-aantallen via het fosfaatreductieplan is per 1 juli ruim 130.000 GVE en bijna 30.000 GVE uit de beëindigingsregeling.

De regeling die varkenshouders stimuleert om fosforarmer voer te gebruiken levert later dit jaar naar verwachting nog eens 0,8 miljoen kilo fosfaatreductie op.

Onzekerheden

Van Dam wijst in zijn brief op een aantal onzekerheden die nog roet in het eten kunnen gooien. Dat is een eventuele groei van de fosfaatproductie in andere sectoren en een hoger fosforgehalte in het ruwvoer door gunstige weersomstandigheden. Dat laatste zou de fosfaatreductie kunnen verkleinen 0,5 miljoen kilo.

Een belangrijke onzekerheid vormen de gevolgen van de gevoerde fosfaatprocedures. Als individuele melkveehouders er op basis van die procedures voor kiezen in de laatste maanden toch weer uit te breiden, heeft dat consequenties voor de gehele sector, aldus Van Dam.“Vanuit de overheid zijn er dan geen mogelijkheden meer om dat op te vangen binnen het reductiepakket. Op die manier zou de derogatie alsnog in gevaar kunnen komen.”

Geen aanvullende maatregelen op korte termijn

In overleg met betrokken partijen heeft de staatssecretaris vastgesteld dat er op korte termijn geen aanvullende maatregelen nodig zijn. Voor de periode 4 in het reductieplan is het zogenoemde kortingspercentage ongewijzigd vastgesteld op 12%.

‘Op korte termijn in gesprek met Europese Commissie’

Van Dam moet met dit bereikte resultaat op korte termijn het gesprek met de Europese Commissie starten over een nieuwe periode van derogatie. Die oproep doen de sectorpartijen LTO Nederland, NZO, NMV en NAJK in reactie op de cijfers en het halen van het doel. “Eerder en sneller dan verwacht”, stelt Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, namens de sectorpartijen. “Dit succes is een opsteker in de onderhandelingen met de Europese Unie over het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Het resultaat is te danken aan het feit dat nagenoeg alle van de ruim 17.000 melkveehouders gehoor hebben gegeven aan de oproep om de reductiedoelstelling voor hun bedrijf te halen. De ingreep was en is pijnlijk, maar noodzakelijk.”

‘Hou gelederen gesloten’

Namens alle sectorpartijen wijst Romijn op het belang om vast te houden van de gerealiseerde reductie de komende tijd. “De melkveehouderij heeft de afgelopen maanden een indrukwekkende prestatie geleverd. De noodzakelijke aanpassingen en het voorwaardelijk buiten de regeling plaatsen van grote groepen melkveehouders zet de solidariteit helaas onder druk. Dat kan het eindresultaat in gevaar brengen.” De sectorpartijen roepen melkveehouders dan ook op de gelederen gesloten te houden om derogatie niet opnieuw op het spel te zetten.

Laatste reacties

 • yuyu

  Das fijn, Hij probeert de boeren weer eens tegen elkaar uit te spelen. De rechter vind dat van Dam ongelijk heeft bij een groep veehouders en zijn reactie is onder andere dat deze veehouders niks met dit gelijk mogen doen omdat anders de sector de duppe is.. Hij had beter mensen met verstand een fatsoenlijk plan laten maken wat waterdicht is. Zij plan is nu in strijd met de wet en dat is lekker beleid van onze wijze heren in den haag... Zijn reactie, Ik ben er weg van... Als je gelijk hebt moet je dit zien te halen en de groeiers hoven niet te bloeien voor een lek plan.

 • Mooi bericht. Van Dam gaat weer in beroep. Het kan toch niet zo zijn dat 16500 melkveehouders weer moeten inleveren voor ongeveer 500 collega's.
  Laat van Dam het geld wat hij heeft te besteden de melkveehouders de 30000 GVE een uitkoopbedrag voor geven. Iedereen kan dan nu verder met de GVE waar hij nu opzit. Wil men uitbreiden dan kan met GVE kopen van stoppers.
  Wie dan nu tevreden is houd wat hij nu heeft en hoeft dan niet verder worden gekort. Mochten de 500 wel in het gelijk worden gesteld is de kans groot dat er van de 16500 ook veel naar de rechter stappen en dan is het hek van de dam en kunnen we de derogatie vergeten.

 • kootst

  Romijn roeptoetert ook weer wat : "Namens alle sectorale rijen .... ", Wat een gelul, hij lult maar wat in de rondte, hij praat zeker niet namens Netwerk Grondig.
  Netwerk Grondig is er wel voor de extensieve melkveehouders.

 • wmeulemanjr1

  Wat een gezwam van romijn constant over die gewenste solidariteit!

 • Van Dam is over 12 dagen weg, hij zal echt niet meer met de Europese Commissie gaan praten.

 • Zuperboer

  Laat van Dam aub gaan die wordt de komende tijd door de pluimveehouders wellicht voldoende aangepakt. Henk Kamp lijkt me een betere man om naar de EC te sturen.

 • arink

  Is dit artikel soms bedoeld om een boerenopstand de kop in te drukken?

 • Attie

  Kootst, is Netwerk Grondig er niet voor de iets intensievere melkveehouder??
  Dat is jammer,die doen ook hun best om er grond bij te krijgen.

 • landboer

  fosforgehalte in t ruwvoer kan nog roet in t eten gooien ... Wat een bureaucratisch geneuzel allemaal! Tel gewoon staarten ,en klaar!

 • info519

  Reductie door fipronylramp en stalbranden zal v Dam goed uitkomen qua fosfaatgeneuzel

 • Kletskoe

  Je ziet het toch aankomen dat er individuen in december gaan kiezen voor het eigen belang: koeien boven de doelstelling aanhouden, de boete voor lief nemen, zodat er januari weer gas gegeven kan worden. Deze lieden kiezen toch weer voor het economische eigen belang en zeggen: "We doen toch niets verkeerd, we kiezen er voor om de boete te betalen, ondernemerskeuze". LTO, NZO, Staatssecretaris: DOE IETS!!!!. STEEK DE KOP NIET WEER.IN HET ZAND zoals jullie in 2013/2014 hebben gedaan. Maak de boete in december 10 keer zo hoog.

 • yuyu

  Iedere ondernemer kiest eerst voor het eigen belang. Als je dit niet doet ben je geen ondernemer. Als je bijvoorbeeld net gebouwd hebt en je zet sectorbelang voorop waarna men faiet gaat of waardoor je jaren niets verdient dan doe je als ondernemer iets niet goed. Bij eigenbelang hoort ook het hebben van een goed bestuur voor de sector. Dit komt op de tweede plaats. Wie anders praat is geen ondernemer.

 • Kletskoe

  Precies. Dat is duidelijk

 • Bennie Stevelink

  @Koots, Netwerk Grondig is er niet voor de extensieve boer. Netwerk Grondig is een stichting die is opgericht vanuit Milieudefensie. Milieudefensie wil een halvering van de veestapel. De extensieve boeren worden hiervoor gebruikt.

 • Zuperboer

  @Bennie Stevelink; gebruikt = misbruikt, maar je kunt dit ook naief noemen.

 • kiepel

  @Bennie, jij vind alles van LTO goed. Zodra een maatschappelijke milieu partij een mening heeft is dit volgens jou per definitie slecht.
  Ik vind je hierin bekrompen en dat past je niet.
  Luister is naar een milieugeleerde en zoek de samenwerking. Hans Huijbers roeptoetert dit al jaren.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.