Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Fokwaarde genoom stieren dichter bij uiteindelijke fokwaarde

Nieuwe analyses van fokwaarden van stieren, uitgevoerd door Alta, laten zien dat de genomische fokwaarde van stieren steeds dichter bij hun uiteindelijke dochtergeteste fokwaarde komt te liggen.

Jonge stieren krijgen op basis van hun DNA en afstamming een genomische fokwaarde. Pas als de stieren rond 5 jaar oud zijn, hebben ze voldoende dochters aan de melk om ook een dochtergeteste fokwaarde te krijgen. Veelal zijn de dochtergeteste fokwaarden iets lager dan ze vooraf op basis van genoominformatie worden ingeschat, maar het verschil wordt steeds kleiner.

Van stieren die in 2010 een genomische fokwaarde kregen, was het verschil met hun uiteindelijke fokwaarde voor TPI (totaalindex) nog 171 punten. Voor je jongste generatie stieren die in april 2017 hun dochtergeteste fokwaarden kregen, wijkt deze uiteindelijke fokwaarde voor TPI nog maar 52 TPI-punten negatief af van hun genomische fokwaarden.

‘Bewijs dat genomics steeds betrouwbaarder zijn’

Voor Rutger Woolderink, manager Alta Nederland en België, een bewijs dat genomics steeds betrouwbaarder wordt en prima geschikt is om mee te fokken. “Je moet daarbij altijd een groepje stieren kiezen die passen bij jouw fokdoel. Als je dan voor de jongste stieren kiest, boek je de meeste vooruitgang.”

‘Op stiergezondheid is scherp geselecteerd’

Woolderink stelt aan dat met name op gezondheidseigenschappen grote stappen te maken zijn. “Gezondheid is echt iets van de laatste jaren. Daar is scherp op geselecteerd. Als je nu de jongste stieren kiest ga je hard vooruit. De huidige fokstieren komen nog uit de periode dat op gezondheidseigenschappen geen extra nadruk werd gelegd. Je doet jezelf te kort als je geen gebruik maakt van deze moderne technieken die beschikbaar zijn in de fokkerij”, zo stelt Woolderink.

Bekijk de nieuwe analyses van stieren, uitgevoerd door Alta.

Eén reactie

  • NoordHollander

    steeds nieuwe selectie onderwerpen waarop fokt alta voornamelijk gezondheid?

Of registreer je om te kunnen reageren.