Rundveehouderij

Nieuws 1589 x bekeken 1 reactie

Bookem en zonen domineren stierindex

De woensdag 9 augustus gepubliceerde stierindexen leveren weinig verscheidenheid op in de top.

Al jaren staat Bookem bovenaan en nu staan er nog zeven zonen naast hem in de top tien van de NVI-rangschikking.

Ander top-bloed is er weinig. De dagen van de NVI totaal-index in de huidige vorm zijn geteld. Voor de verbetering van de veestapel heeft een totaal-index nauwelijks betekenis. De samengestelde index is te grof om fouten in de fokkerij te vermijden.

Zwartbont: Danno en McCutchen

In de huidige index blijft Danno boven met een mooie melkplas. Er lopen al 3.600 dochters van hem in Nederland en menig veehouder heeft ervaringen met de stier. McCutchen stond op de derde plaats en zakt nu vijftien plaatsen. Nog steeds prima, maar de dochters van McCutchen zijn zo groot dat menig veehouder geen behoefte heeft aan zijn sperma.

Malki en Koepen Clayton

Malki moet een veer laten en zakt van plaats 15 naar 32. Dit komt vooral doordat de genomics fokwaarde is gezakt. Opmerkelijk dat stieren met 1.300 dochters aan de melk nog steeds een genomic bijdrage hebben. Met zoveel melkgevende dochters is genoeg informatie beschikbaar voor een betrouwbare index. Koepon Clayton heeft de hoogste productie-index. Zijn INET is € 514.

Roodbont: Elagaaster Maxx en Jotani

Bij de roodbonten staat Elagaaster Maxx bovenaan de rangschikking. Het is een echte melkvererver met lage gehaltes en hoge benen score. Jotani krijgt een plus in productie en exterieur, zodat hij nu bij de top tien behoort.

MRIJ: Thor en Rudolf

Weinig nieuws is er bij het MRIJ-ras. Thor krijgt 32 NVI punten erbij en komt zo op de tweede plaats na Rudolf.

Eén reactie

  • hansvanbergen

    Het lijkt mij dat de huidige NVI ranking veel meer dan ooit tevoren een afspiegeling is van te gebruiken stieren. Behalve melksnelheid staan de bovenste stieren bol van de kwaliteiten die melkveehouders waarderen. Ook is de kwaliteit van de NL veestapel sinds de NVI signifikant verbeterd. Met kleine aanpassingen kan de NVI mi nog jaren mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.