Rundveehouderij

Nieuws 20 reacties

‘Voordelen KringloopWijzer mogen niet benut’

Melkveehouders mogen efficiencyvoordelen uit KringloopWijzer in 2018 waarschijnlijk niet benutten.

Voor boeren kan het efficiencyvoordeel ten opzichte van de normwaarden oplopen tot ruim 8%. Daardoor gaat de korting van 8,3% voor fosfaatrechten deze bedrijven toch pijn doen. Ze moeten dieren wegdoen.

Dat zeggen doorgaans betrouwbare bronnen. De discussie over de KringloopWijzer is nog geen gelopen race, benadrukken de bronnen, maar het ministerie is sceptisch. Het instrument KringloopWijzer zou lastig uit te leggen zijn in Brussel. Als de EU niet akkoord gaat met de meetmethode en Nederland op papier buiten de gestelde fosfaatkaders treedt, verliest de sector de derogatie.

Rekeninstrument ‘fraudegevoelig’

Daar komt een technisch argument bij. Het rekeninstrument zou fraudegevoelig zijn, onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd en dus vooralsnog ongeschikt als wettelijk instrument. Daarover verschillen de meningen al enige tijd: in oktober 2016 zei melkveehouder Piet Boer namens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) nog dat de borging van de KringloopWijzer rond is.

De KringloopWijzer is in eerste instantie ontwikkeld als managementinstrument waarmee melkveehouders hun bedrijfsspecifieke fosfaatproductie kunnen bepalen. De grootste zuivelverwerker van Nederland, FrieslandCampina, stelt het invullen van de KringloopWijzer als harde eis voor het ophalen van de melk.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Piet staat in z'n onderbroek!

 • alco1

  Kringloopwijzer is net zoiets als biologisch boeren.
  Alles uitputten.
  Als dit niet gecompenseerd wordt, zal de uitspoeling op den duur nog veel groter worden.

 • E.Dijkstra

  zolang de KLW wettelijk niet goedgekeurd is om te mogen gebruiken, of zoals in het artikel staat " Daar komt een technisch argument bij. Het rekeninstrument zou fraudegevoelig zijn, onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd en dus vooralsnog ongeschikt als wettelijk instrument. '
  Kan de FC de kringloopwijzer ook niet gebruiken om de biodiversiteismeter in te vullen en eventueel te borgen. zoals nu oa in de voorstellen staat om de site om bepaalde KPI te kunnen bepalen bv ammoniak uitstoot of co2 productie per kg melk of ha.

 • massan

  Wat zijn we voor de gek gehouden door Campina, LTO en Van Dam.
  Mooie woorden 1 jaar geleden maar nu wordt de chaos met de dag groter.
  Niets komt terecht van derogatie, kringloopwijzer en dus ook niet van de fosfaatrechten.
  Kortom, een jaar voor niets geworsteld met het fosfaatreductieplan.
  Alleen een hoop ellende, vele kosten gemaakt aan dure adviseurs en advodaten, minder melk geleverd in een periode met een hoge melkprijs, slapeloze nachten, etc, etc.

 • haj146

  KLW was een zoethoudertje maar nu niets meer dan akelig zuur...................

 • info519

  Gek dat voor bex wel mag dan....

 • g.smale1

  ieder een eerst terug naar de basis dan maar zien hoe het gaat lopen.
  ze denken bij lto en campina dat ze klaar zijn maar dat gaat toch weer heel anders lopen.

 • Flirt

  We zitten binnen de fosfaatkaders dus we hoeven niets uit te leggen aan Brussel . We willen gewoon beloond worden voor onze scherpe manier van omgaan met fosfaat. Mogen we de klw niet gebruiken dan ga ik weerzoveel mogelijk P gebruiken in m'n rantsoen als mogelijk is.

 • Frederiqe

  En nu opdonderen met die kringloopwinkel

 • schooteind1

  dan is er nog volop werk aan de winkel.......Als dit niet lukt worden fosfaatrechten (1e jaar) peperduur.

 • maiskolf

  derogatie er uit . maar dan ook geen fosfaatrechten !!!!

 • .....

 • rh.dekker1

  Niks geen klw laat die intensieve het maar voelen, ze wilden toch geen gve/ ha , trouwens het grootste voordeel van klw wordt behaald door aankopen

 • mtseshuis

  Kringloopwijzer in de kliko, LTO wangedrocht..

 • v w

  Jarenlang ons zoet houden met de klw en vervolgens niet invoeren maar wel korten met 8,3% Wij moeten telkens maar inleveren of meer doen maar krijgen er niks voor terug. Als je het niet op orde hebt dan stel de het maar uit,doen jullie toch al 2 jaar kunnen we nog jaartje extra sparen voor die klote rechten. Maar wij zijn degene die het telkens voelen

 • deB.

  Zielig beroep is het aan't worden...gewoon triest!

  Waar doe je het voor, om elke dag met dit gezeik te maken te hebben

 • WGeverink

  @deB. Jouw opmerking geeft aan dat het overheidsbeleid werkt. Vanuit het vlieguig is al te zien dat het gras tegenwoordig veel lichter groen is en dat er dus roofbouw plaats vindt. Wetgeving is zo belachelijk streng dat zelfs de
  mineralen onttrekking door de gewassen niet mag worden terug gegeven aan de grond! Gras en andere gewassen zijn veel meer afhankelijk van demineralisatie en het afbreken van organische stof wat betekent dat er in de toekomst nog veel meer uitspoeling is naar het grondwater. Het mag duidelijk zijn dat Nederland het echt niet kan permiteren nog meer kennis te exporteren dan het al heeft gedaan! De gevolgen van de brain drain worden pijnlijk duidelijk nu men voor het maken van cruciale beslissingen met betrekking tot de landbouw afhankelijk lijkt te zijn van mensen die geen verstand hebben van zaken en geen interesse hebben in de materie.

 • no-profile-image

  Zijn ze nu zo dom en naief bij de lto en ook bij frieslandcampina? KLW was een zoethoudertje van RVO om hun veeverminderingsplannen door te drukken.
  Ze beloofden nog een ontsnappingskiertje(KLW) maar toen puntje bij paaltje komt houden ze hun woord niet bij RVO .Onbetrouwbare overheid.
  En dan ook nog zo'n systeem met vele open einden en aannames. Dat houdt geen stand zie MINAS.
  Je krijgt Fosfaatrechten zonder klw.
  En het is ook een illusie om te denken dat zonder derogatie er geen fosfaatrechten komen. Voor het lapje gehouden.
  Met dank aan slappe hap lto en RFC, wel jammer van al die melk die Gommer heeft weg laten lopen en geld die hij mist.
  En dan kun je nog zoveel biovergisters bouwen en duurzaamheidskul en koeien in de wei afdwingen. Minder vee dat wil Nederland.
  Dan komt meer ruimte voor andere zaken zoals natuur en verkeer en industrie.

 • IkBenBoerHarms

  Mensen, we hebben de KLW niet nodig, zolang we maar de BEX mogen gebruiken. En die zouden we mogen gebruiken, immers die gebruiken we al vanaf 2006 en is door RVO goedgekeurd om de mestproductie m.b.t. de mestboekhouding c.q. mestvoorraad te bepalen. Dus LTO, NMV en andere belangenbehartigers: wakker worden: als de KLW niet kan of mag: INZETTEN OP DE BEX !!!

 • kootst

  Zo jammer ..............,
  dat sommige reagerders denken dat de KLW bij de RVO vandaan komt, terwijl het een duur en onderontwikkeld speeltje van LTO en Campina is.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.