Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Verhoging weidepremie sorteert effect

Het lukt zuivelondernemingen meer melkveehouders over de streep te trekken om weer te gaan weiden.

Voornaamste reden voor het toegenomen animo lijkt de verhoging van de weidepremie bij nagenoeg alle zuivelondernemingen. Of met deze ontwikkeling het landelijk percentage weidegang gaat toenemen, is nog de vraag. In verband met de stoppersregeling beëindigen dit jaar ruim vijfhonderd melkveehouders hun bedrijfsvoering. De kans is groot dat veel van deze bedrijven een vorm van weidegang toepasten. In eerste instantie zal deze klap opgevangen moeten worden om te komen tot het gewenste percentage weidegang van 81,2% in 2020.

FrieslandCampina en Rouveen

FrieslandCampina meldt dat dit jaar 314 leden hebben aangeven weer met weidegang te willen starten. Percentages maakt de onderneming pas eind dit jaar bekend in verband met het aantal leden dat is gestopt is of het lidmaatschap heeft beëindigd. Afgelopen jaar lag het percentage weidegang bij FrieslandCampina op 78,2%.

Ook Rouveen meldde onlangs dat twaalf van zijn leden-melkveehouders hebben besloten de koeien weer naar buiten te laten. Daarmee past 94% van de leden van Rouveen een vorm van weidegang toe.

In verband met de stoppersregeling beëindigen dit jaar ruim vijfhonderd melkveehouders hun bedrijfsvoering. De kans is groot dat veel van deze bedrijven een vorm van weidegang toepasten. Foto: Herbert Wiggerman
In verband met de stoppersregeling beëindigen dit jaar ruim vijfhonderd melkveehouders hun bedrijfsvoering. De kans is groot dat veel van deze bedrijven een vorm van weidegang toepasten. Foto: Herbert Wiggerman

85% weidegang bij Vreugdenhil

Vreugdenhil meldt een stijgende lijn in het percentage volledige weidegang. Cijfers wil de onderneming echter nog niet geven. De zuivelonderneming keerde dit jaar voor het eerst bij het melkgeld voor de maand juni de helft van de (deel)weidegangpremie uit. De tweede helft volgt aan het begin van volgend kalenderjaar. Het weidegangpercentage bij Vreugdenhil lag in 2016 op 85%.

In 2016 paste 78,9% van de melkveehouders in Nederland een vorm van weidegang toe. Dat is 0,6% meer dan in 2015. Het percentage volledige weidegang nam toe met 0,6% naar 70,5%. Het percentage bedrijven met deelweidegang bleef gelijk op 8,4%.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  denk als de plannen in brabant door gaan het hard zal teruglopen met de weidegang.

 • gjh

  nogmaals weidemelk is herverdeling van het melkgeld. basisprijs min weidemelk is de begin prijs. Oftewel we worden weer voorgelogen.

 • Attie

  Toch altijd weer mooi, zon lange rij over kavelpad.

 • bluemink

  Nu de consument, en milieubewegingen en dierenaktivisten en zuivelbedrijven weiden zo belangrijk vinden weidemelk 15 cent hoger uit betalen dan stalmelk wat is hier zo moeilijk aan .
  Een Nederlander gebruikt 320 liter per jaar dat kost de consument minder dan €1 per week wat is het probleem al dat gelul erom heen kost ons veel meer

 • koestal

  De consument zegt dat hij of zij hiervoor graag betaalt,maar in de winkel pakken ze vaak het goedkoopste !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.