Foto: Penn Communicatie RundveeNieuws

Noorderlandmelk steekt € 121.000 in natuurinclusieve landbouw

Zuivelcoöperatie Noorderlandmelk investeert € 121.000 in onderzoek naar Natuurinclusieve Landbouw. Het onderzoek duurt 1,5 jaar en kost in totaal € 229.000.

Het resterende bedrag wordt door de provincies Friesland, Groningen en Drenthe betaald, die elk € 36.300 bijdragen.

Het onderzoek naar introductie van natuurinclusieve landbouw in de zuivelketen wordt uitgevoerd door Stichting Natuurlijk Melken 2050. De natuurinclusieve melkveehouderij produceert melk met aandacht voor biodiversiteit, natuur en landschap, waarmee de boer ook op de lange termijn een goede boterham kan verdienen.

Nieuwe verdienmodellen

Doel is om natuurinclusieve landbouw meer in de praktijk te brengen via onderzoek naar de kwaliteit van melk en bodemvruchtbaarheid, maar ook naar de bedrijfsvoering op het boerenerf en naar verschillende zuivelproducten. Ook loopt er onderzoek naar nieuwe verdienmodellen in de natuurinclusieve melkveehouderij.

De Stichting Natuurlijk Melken 2050 (NM 2050) is opgericht door de zuivelcoöperatie Noorderlandmelk en het Boerengilde. Noorderlandmelk is een onafhankelijke aanbieder van melk met 130 boeren die actief zijn in het Noorden. Boerengilde is een samenwerking van twaalf melkveehouders die produceren met extra aandacht voor mens, dier en natuur.

Beheer
WP Admin