Rundveehouderij

Nieuws 19 reactieslaatste update:3 jul 2017

NZO in conclaaf met Dijksma over klimaatmaatregelen

De NZO heeft maandag een gesprek met demissionair staatssecretaris Dijksma (I&M) over het behalen van de Parijse klimaatdoelen. Volgens een woordvoerder is dit op verzoek van de NZO. Het zou gaan om een open gesprek over de vraag hoe komende klimaatdoelen kunnen worden gehaald.

Volgens diverse bronnen in en rond de NZO zou het doel van het gesprek zijn om een akkoord te bereiken over de ammoniakreductie. Het NZO-secretariaat en het ministerie van I&M wilden hier eerst niet inhoudelijk op reageren. Na publicatie van een bericht hierover door Boerderij ontkennen beide partijen dit, de NZO-organisatie zelfs ‘met klem’

Een woordvoerder van I&M kan niet ontkennen dat toch wordt gesproken over ammoniak, wat ook dit is een klimaatgevoelige stof. Er zou echter niet worden aangestuurd op een akkoord. Dat zegt nu ook de NZO. De NZO zou slechts een toelichting van Dijksma willen hebben.

NZO intern verdeeld

Binnen de NZO wordt wel gewerkt aan het behalen van nieuwe ammoniakdoelen, maar het onderwerp ligt nogal gevoelig. De NZO is intern zeer verdeeld over de kwestie. Ongeveer de helft van de leden (inclusief FrieslandCampina) is voor nieuwe afspraken, de andere helft meent dat het huidige ammoniakbeleid te veel is gebaseerd op aannames en dat eerst betere cijfers nodig zijn alvorens verder kan worden gegaan.

Een eerste poging binnen de NZO om tot een akkoord te komen, is afgeketst. Een groot deel van de NZO vond toen dat de onderhandelaars die de gesprekken in klein comité hadden voorbereid, te ver voor de muziek uit waren gelopen. Eerder al liep een NZO-plan voor scherpere aanvoerregels voor melkveehouders spaak op verzet van een deel van de leden. FrieslandCampina kondigde daarop aan daar alleen verder mee te gaan.

Laatste reacties

 • djschoonman1

  Het is te gek voor woorden, dat een demissionaire staatssecretaris afspraken over een zo controversieel onderwerp als ammoniak wil maken. En al helemaal door alleen met de zuivelindustrie in gesprek te gaan. Hoe durft ze!! De partij met de meeste kennis op dit terrein, de nmv, moet absoluut bij het overleg worden betrokken. Bovendien heeft de melkveehouderij middels een convenant al bindende afspraken gemaakt met Dijksma toen ze op EZ zat. Ze kan beter eens een fatsoenlijke regeling in elkaar zetten voor asbest en ophouden met deze flauwe kul.

 • ghsmale

  Wordt het niet tijd voor een regel reductie plan
  elke keer verzinnen ze weer wat nieuws om de boeren aan de schandpaal te hangen,en overal van te beschuldigen

 • Marcel v

  Ronduit schandalig, gaat NZO nu op de stoel van de boerenorganisaties zitten? Boerenbelang en belang van een zuivelfabriek is echt niet hetzelfde!

 • eg wel

  @ Marcel v,

  Helemaal mee eens!

 • .....

  Is die NZO van de pot gerukt, wie praat daar namens ons, die vorige voorzitter van die club bleek een landbouwhater van D66 te zijn

 • Bolder01

  Dj choonman. Heeeeelemaal mee eens laat dat mens zich stil houden.. wil ze ons op de valreep ons nog ff een oor aannaaien..

 • haj146

  Die RFC moet zich daar niet mee bemoeien. wat hebben zij daar in vredesnaam mee te maken. NZO is langzamerhand een milieuactivisten club aan het worden. saneren dit door de zuivel betaald bestuur. Vandaag nog.
  Laat de partijen zich hard maken voor de meest recente onderzoeken waaruit blijkt dat ammoniak emissies totaal overschat worden. !!!
  Allemaal de districtsraad van rfc weer aan de jas collegas!

 • koestal

  Laat ze het verkeer en de luchtvaart aanpakken met al hun emissies,met oa. CO2 uitstoot ,ze willen steeds de boeren aanpakken en de rest een beetje buiten schot houden . Er zijn nu al bijna 200.000 koeien naar de slachterij gegaan ,dat is een enorme reductie van ammoniak .

 • koestal

  Laat ze eerst maar eens met Schiphol praten over die enorme drukte en uitstoot,maar ja ze moet zelf ook af en toe vliegen,dan is dat ook weer een moeilijk verhaal.

 • farmerbn

  Land en fosfaatrechten verpatsen en vertrekken naar een ander land. Het kan nog.

 • Marco22

  NZO die over onze hoofden heen regeert die voor ons afspraken maakt met Dijksma .
  Dijksma heeft nu ook wel in de gaten wie er in de zuivel aan de touwtjes trekt. Alles kunnen afdwingen met dreiging de melk niet op te komen halen(KLW) of ongevraagd melkgeld inhouden voor diezelfde overheid.(p-reductieplan)
  NMV en lto(voor wat ze nog waard zijn) buiten spel gezet. Welke macht hebben de boeren nu nog? Kom nu niet aanzetten met die zgn district-raden want die zijn er alleen voor de buhne.

 • Maas1

  Rundvee sector Rundvee sector wat doen jullie nu!!
  Je wordt gekielhaald waar je bij staat,dit blijft niet bij ammoniak reductie. Op deze manier ga je gigantisch bakzeil halen,hoe is het mogelijk om deze mooie sector zo te decimeren.

 • Marco22

  Copy van Nieuwsgrazer.
  "" Melkveehouderij hangt tussen leugens en waarheid in
  Al;s boerenbestuurder heb ik een paar maanden een topic neergezet waar ik denk dat het heen moet met de melkveehouderij, grondgebonden en CO2 vastlegging door grasland beter verkopen.
  Ik ben de laatste tijd als bestuurder veel betrokken geweest met het fosfaatdossier. Een hoofdpijndossier.
  Na vandaag blijkt heeft de overheid ons doen geloven dat derogatie in gevaar was omdat er een forse overschrijding van de fosfaatproductie was. Nu blijkt dat dat een leugen is. Door een grote zuivelverwerker en een belangenorganisatie is zomer 2016 het reductieplan gemaakt. Doel voor het publiek was fosfaatreductie om de derogatie voor 2017 en daarna te behouden. Voor iedereen waardevol, lagere mestafzetkosten en meer plaatsingsruimte. Toch was er van begin af aan een dubbele agenda bij alle partijen, blijkt nu hoe langer hoe meer. De zuivelverwerker wil kosten wat het kost minder melk, ivm verwerkingproblemen. De belangenorganisatie wil geen grondgebonden discussie en het mestprobleem technisch en rekenkundig oplossen. De huidige politieke coalitie wil minder dieren. Dus het rotplan werd er doorgedrukt. Ik stond en sta er niet achter maar door aan tafel te blijven zitten konden we het op punten acceptabeler maken.


 • Marco22

  Copy Nieuwsgrazer vervolg
  Na een half jaar reductie is de chaos compleet. 85 procent van de melkveehouderij wordt opgeofferd voor 15 procent. Fosfaatrechten komen er, geen grondgebonden melkveehouderij. De publieke discussie is door deze keuze hopelozer geworden. Er gebeurt iets in een richting die de maatschappij niet wil. In achterkamertjes worden er overal deals gesloten die schijnduurzaamheid bewerkstellingen en de echte discussie uit de weg gaan. Waarom. 15 procent van de melkveehouderij vertegenwoordigd in allerlei beslissingsbevoegde structuren wil dit niet. Bizar.
  Nu blijkt dat fosfaatreductie middels het voerspoor voldoende was op derogatie te behouden, iets waar al jaren over gepraat werd maar niet besloten. Onnodige koeienslacht en boetes tot gevolg. En de verantwoordelijken komen er ook nog mee weg. Sterker nog, ze zien dat ze macht krijgen (geen leiderschap) en misbruiken die meer en meer. Zie de ammoniak en duurzaamheid discussie nu maar binnen de zuivel.
  Het echte probleem wordt niet opgelost maar middels kostenverhogende maatregelen wordt de melkveehouderij een kant op geduwd die de maatschappij niet wil.
  Melkveehouders wordt wakker en gebruik je stem en ledenrecht en probeer de ontwikkeling te stoppen. Als boerenbestuurder lukt het mij niet meer en daarom stop ik daar ook mee.
  boerenbestuurder ""

 • Bennie Stevelink

  Wie is die " boerenbestuurder"?

  Als deze "boerenbestuurder" enige kennis van zaken had wist hij dat begrenzing via grond onmogelijk is.

  In de zomer van 2016 het fosfaatreductieplan opstellen terwijl pas in oktober duidelijk werd dat de fosfaatrechten niet doorgingen? De noodzaak tot het fosfaatreductieplan ontstond pas toen duidelijk werd dat de fosfaatrechten per 1-1-2017 niet doorgingen.

 • oorspronkelijk

  met een beetje vertrouwen in mensen
  niet steeds je eigen doel maar samenlevingsgericht
  lucht wasser meest vluchtige ammoniak
  mest bewerken meest emissie gevoelige deel blijft in overschotgebied
  dikke fractie wordt afgevoerd minder emissie en ammoniak
  koeien langer binnen geen jongvee meer buiten meer geconcentreerde emissie uit stallen door schaalvergroting dat slaat makkelijker neer
  door mensen en metingen serieus te nemen en de verschillen met 1990 te analyseren zou je een verklaring kunnen vinden
  dat heb ik getracht maar ik weet het niet

 • DJ-D

  @bennie waarom ben je nu weer kritisch. Ik geloof de "boerenbestuurder". We worden met halve waarheden en zoals hij zegt schijnduurzaamheid onzettend bij de poot genomen. Er wordt eigendom (vee) onteigend voor nop en trappen er allemaal in. Vraag mij ook niet hoe het moet want het is zo ingewikkeld, maar niet meer klakkeloos meegaan met de schijnduurzaamheid is niks mis mee.

 • koestal

  Laat Dijksma met Schiphol en de vervoerders op de weg in conclaaf gaan. Daar krijgt ze geen poot aan de grond,daarom gaat ze de boeren een lesje geven ,want die trappen er wel in, Ze heeft weer teveel beloftes gedaan op de klimaattop in Parijs.

 • koestal

  Laat Dijksma eens met Schiphol in gesprek gaan,ze heeft gezegd dat de toename van het vliegverkeer goed is voor de werkgelegenheid,dus daar helemaal geen milieuproblemen

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.