Rundveehouderij

Nieuws

Landbouw EU wint enorm bij handelsakkoord Japan

Japan opent zijn markt volledig voor veel kazen waaronder Gouda en Cheddar uit de EU.

Daarnaast vergroot het land de markttoegang voor rundvlees uit de EU en schrapt de hoge importtarieven voor verwerkt varkensvlees helemaal en bijna helemaal voor vers varkensvlees. Dat hebben de EU en Japan afgesproken in een handelsakkoord.

Het handelsakkoord is met afstand het belangrijkste dat de EU tot nu toe heeft gesloten. Japan is na de VS en China de grootste economie wereldwijd en vaak de grootste voedselimporteur wereldwijd. Op de Japanse markt concurreert de EU met name met Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. De agri- en foodsector in de EU dreigde een achterstand op te lopen, maar Donald Trump schrapte een handelsakkoord met onder meer Japan.

Tarieven van tientallen procenten

Het akkoord is vanuit het perspectief van de EU vooral winst voor de landbouw en de dienstensector. Zo lag het importtarief voor de meeste kazen tot nu toe op 30%, oplopend tot 40%. Japan hanteert voor rundvlees een importtarief van 38,5% en voor varkens- en pluimveevlees tarieven tot respectievelijk 20% en 21,3%. De tarieven zullen deels in periodes oplopend tot vijftien jaar worden afgebouwd, en het akkoord moet nog in beide landen door de volksvertegenwoordiging.

Volgens Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) profiteren met de uitzondering van de rijstteelt alle agrarische sectoren in de EU van de overeenkomst. De Ier wijst erop dat Japan ook akkoord is met het schrappen van een aantal nontarifaire handelsbelemmeringen, zoals complexe douaneprocedures. Ook is afgesproken dat Japan 200 in de EU beschermde herkomstbenamingen, zoals Parmezaanse kaas en feta, vooraan ook bescherming gaat bieden.

De overeenkomst wordt gezien als een coup voor de EU, dat anders dan de VS vol inzet op verdere handelsliberalisering.

600 miljoen

Vorig jaar exporteerde Nederland voor ruim € 600 miljoen aan landbouwproducten naar Japan, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ter vergelijking: China inclusief Hongkong importeerde voor ruim € 3 miljard. Tegelijk is de gemiddelde Japanse consument net zo rijk als een West-Europeaan en is de bevolking met 127 miljoen inwoners ongeveer zo groot als Duitsland plus Spanje.

FrieslandCampina is blij met de overeenkomst. Het bedrijf exporteert al sinds 1931 kazen naar Japan en sinds 35 jaar melkvetproducten. De harde kazen, foliekazen, vormen het leeuwendeel van de export. Grote Japanse zuivelbedrijven kopen vooral foliekaas voor verdere verwerking tot bijvoorbeeld blokjes, plakjes en smeltkaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.