Rundveehouderij

Nieuws

BEP-pilot levert deelnemers meer fosfaatruimte

Deelnemers aan de proef evenwichtsbemesting fosfaat (BEP-pilot) mogen dit jaar meer fosfaat gebruiken.

De deelnemers mogen hetgeen wat ze over de afgelopen drie jaar tekort kwamen in 2017 bijgeven. De forfaitaire norm over 2016 is gemiddeld 83,1 kilo, de BEP-norm gemiddeld 103,9 kilo. In 2015 was dit 100,8 kilo. Gemiddeld levert de proef dus 20 kilo meer fosfaatruimte. De verwachting is dat het weer hierin een bepalende rol heeft gespeeld.

Wennen aan systeem

De BEP-pilot maakt dit jaar voor het eerst gebruik van de Centrale Database KringloopWijzer. Veel ondernemers moesten nog wennen aan het systeem. Daarnaast konden niet alle bedrijven hun gegevens goed kwijt in de database en moesten soms zelf gegevens aanpassen.

De 192 deelnemers zijn redelijk verspreid over het land. Nieuwe deelnemers op veen- of lössgrond zouden voorrang krijgen, maar uit deze gebieden kwamen geen aanmeldingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.