Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

‘Vliegende start groenvoederdrogerijen’

De aanvoer van gras en luzerne bij groenvoederdrogerijen ligt tot en met mei 10.000 ton boven het niveau van vorig jaar. Dat blijkt uit een overzicht van de Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen (VNG) per 31 mei.

VNG-voorzitter Eiko Jan Duursema spreekt van ‘een vliegende start’, al moet het grootste deel van het seizoen nog komen.

Wat volgens hem natuurlijk meespeelt is het koude voorjaar van afgelopen jaar. Daardoor kwam de aanvoer bij de drogerijen in 2016 traag op gang. Dit jaar waren de weersomstandigheden in maart en begin april gunstiger, waardoor de groei wel goed op gang kwam. Eind april werd het wat kouder waardoor de groei stagneerde, maar desondanks stond er op veel plekken voldoende gras voor een goede eerste snede met een hoge energiewaarde en hoog ruw eiwit.

Deel eerste snede al gedroogd

Wat ook meespeelt is dat veel veehouders die zich in de buurt van de drogerijen bevinden, al goed in het ruwvoer zaten. Daardoor kon er een deel van de eerste snede naar de drogerijen. De eerste grasdrogerij ging dit seizoen eind april in productie en 2 mei ging de laatste van start. De eerste luzerne ging rond 10 mei naar de drogerijen. Dat is 2 weken eerder dan vorig jaar.

Grasbrok voor bio-bedrijven

De productie van grasbrok lijkt vooral aantrekkelijk voor biologische melkveebedrijven. Duursema schat hun aandeel op ongeveer een kwart van de aanvoer.

De huidige neerslagtekort en het warme weer lijkt tot op heden de grasgroei beperkt te hebben geraakt, maar zo geeft Duursema aan, het moet niet veel langer duren. Wat betreft luzerne maakt hij zich minder zorgen. Dit gewas is vanwege haar diepe worteling goed tegen droogte bestand.

Eén reactie

  • landboer

    Snap eigenlijk niet echt waarom boeren gras laten drogen ,eerste snee nog wel, kost net zoveel als brok in de silo.

Of registreer je om te kunnen reageren.