Rundveehouderij

Nieuws 14913 x bekeken 21 reacties

Melkweigering en boetes op komst

Wie niet voor donderdag 15 juni zijn volledig ingevulde KringloopWijzer-gegevens digitaal beschikbaar stelt aan FrieslandCampina, belandt in de systematiek van melkweigering.

Dat betekent in ieder geval een boete van 25% van de garantieprijs over een minimale periode van 14 dagen en verlies van de FoqusPlanet-toeslag over 2017.

De KringloopWijzer moest volgens de leveringsvoorwaarden voor 15 mei worden ingeleverd. Wie dat niet deed, belandde in de zogenoemde herstelperiode van 28 dagen. Die is op 12 juni afgelopen. FrieslandCampina zendt veehouders die op die datum de KringloopWijzer nog niet hadden afgewerkt vrijdag 16 juni een brief, waarin het bedrijf aankondigt de melk niet langer op te halen. Daarna wordt de melk nog een keer opgehaald en de melkophaling niet eerder hervat dan dat FrieslandCampina vanuit de KringloopWijzer bericht heeft ontvangen dat de KringloopWijzer is ingevuld. De bedrijfsadviseur zal dit ook in een gesprek nader uitleggen aan de melkveehouders.

Melkgeld gekort met 25%

Heeft een bedrijf de KringloopWijzer ingevuld voor 15 juni, dan vervalt de opschorting van de melkophaling en zijn er geen sancties. Als een bedrijf op of na 15 juni de KringloopWijzer invult, vervalt de effectieve opschorting van de melkophaling. Bij hervatting van de melkophaling binnen 15 dagen na aankondiging van de weigering, kort de zuivelaar het melkgeld met 25% van de garantieprijs gedurende de resterende ophaalperiode.
Wie dus de KringloopWijzer op 15 juni invult, betaalt daarvoor een boete van 25% van het melkgeld gedurende 14 dagen. Naast de korting op het melkgeld krijgt de veehouder ook geen Foqus Planet-toeslag uitgekeerd over de punten die hij eind 2017 heeft gescoord.

FrieslandCampina wil niet aangeven hoeveel brieven het gaat versturen. “De inzendingen van de KringloopWijzer stromen nog binnen, elk uur verandert de stand. Daarom willen we daarover geen mededelingen doen”, aldus een woordvoerder. Bij KringloopWijzer was niemand beschikbaar die cijfers voor heel Nederland kon verstrekken.

Laatste reacties

 • haj146

  Laat Campina zich druk maken voor afzet. Waar A ware nog ruimte ziet is het arrogante rfc ons alleen aan het uitmelken om maar steeds minder te leveren tegen een gemiddelde prijs. KLW, foqus etc, het helpt ons allemaal geen flikker!

 • simpel boerke

  Het is een wel zware sanctie voor zoiets als een nietingevulde kringloopwijzer. Het blijft tot nu toe een papieren tijger die bij de meeste onder in de lade verdwijnt, naast de andere rapporten, na er een keer vluchtig overeen gekeken te hebben.

 • Jaap39

  Ik heb geen probleem met minder melk.

 • vandenbrand

  is frieslandcampina van de boeren??? of zijn de boeren van frieslandcampina???? .
  kijk uit, pater van de elzen komt er dadelijk zijn graf voor uit, om die ( klugels)" bestuurders " een groot pak slaag te geven. kunnen ze gelijk die bende in china opruimen. boer blijf bij je beest en schoenmaker bij je leest

 • Snel

  is dit allemaal wel juridisch geoorloofd??

 • vandenbrand

  fc wil graag minder melk maakt niet hoe

 • xw

  Het lijkt alsof RFC van het management is en de boerenleden slechts kapitaalverschaffers zijn. Ik zeg: het lijkt.
  In ieder geval heeft een lid geen donder te zeggen. Je "mag" leveren als je aan een hele hoop regels voldoet en verder afwachten wat er over je wordt beslist

 • .....

  De arrogantie van de macht stijgt ze naar het hoofd

 • parnas

  Ben wel benieuwd wat de redenen zijn dat sommige de kringloopwijzer nog niet hebben ingevuld. Er is neem ik aan door de ledenraden ingestemd met deze regel en dan is het niet meer terecht dat er maatregelen genomen worden.

 • buitenok

  we hadden de kringloopwijzer moeten boycotten. RFC is echt de weg kwijt

 • parnas

  Ook jij hebt een punt buitenok. Maar is helaas zo beslist. Ze hadden beter niet kunnen roepen dat ze alle melk wel zouden verwerken. Ze hadden fictief quotum moeten instellen wat men zou krijgen op 1 april 2015 kunnen verhogen met een aantal procenten meer. Bij teveel melk aantal procenten eraf. Had iedereen gelijke kansen . Nu is het compleet uit de hand gelopen en kan men er geen sturing meer aan geven. Of er moet een wettelijke regeling komen dat men zeg maar 9000 kg per GVE mag leveren of zoveel kg per hectare grasgewas. Ons imago wordt zo langzamerhand wel naar de ......... geholpen. Er zal toch wat positiefs moeten gebeuren anders gaat men het voor ons regelen.

 • wmeulemanjr1

  Waarom zou je hem niet inleveren, zitten geen nadelen aan..

  Aan de andere kant, ze willen wel echt alles van je weten..

 • schooteind1

  Staat gewoon in de leveringsvoorwaarden. Boeren die de KLW niet inleveren ondermijnen hun eigen leveringsvoorwaarden. Friesland Campina toont wel heel veel coulance door ze ALWEER uitstel te verlenen. Doen ze anders nooit. Is wel een beetje meten met 2 maten.........

 • WJHDKremer

  Wie wil er nu melkproducten consumeren zonder klw? Ik jiet. Zou me niet smaken.

 • oorspronkelijk

  verplichtingen en verantwoording zijn gevolg van overvoeren van vastgestelde normen
  je vraagt er zelf om wanneer je onbelemmerd wil groeien
  op papier moet die ruimte blijken helaas zijn de consoliderende ondernemers
  de gedupeerden administratieve rompslomp om ruimte voor anderen

 • pieter

  Buitenok denk niet dat RFC de weg kwijt is. Maar een noodverband net als V.W auto's met sjoemel software probeert nog wat power uit hun motoren te halen. Software module om intensieve bedrijven beter in de markt proberen te zetten voor de industrie. Net als nu de fosfaat dossier een drama is qua regelgeving omdat er geen regie was en is. Weer wordt grondgebonden landbouw een oor aangenaaid door deze verplichte software en moeten echt zich beter organiseren en komen met de harde feiten. Duurzame landbouw heeft juist meer mest nodig in plaats van kunstmest ook in het CO2 verhaal. Te simpel voor woorden koeien naar de slacht en compenseren met kunstmest dus deze verplichte regelgeving en KLW is een verdienmodel voor de industrie over de rug van duurzame boeren . Zie ook: www.amazingcarbon.com

 • Wesseling76

  sommige boeren kunnen de kringloopwijzer ook nog gewoon niet invullen. omdat er grote problemen zijn met RVO| en RVO nooit iets afmaakt!!!! jammer dat zulke boeren zo voor het blok worden gegooid


 • hendruk

  Dacht dat kringloopwijzer alleen was voor intensieve bedrijven.

 • cornelis 22

  Hoe meer u uw grond uitput des te betere klw , nooit geen koe afmesten geeft betere klw, meer mais telen ten koste van grasland geeft betere klw. Hoe gek doen we met zijn allen?

 • koestal

  Boeren worden gemangeld tussen RFC en RVO

 • koestal

  wie is tegenwoordig intensief ,FC heeft tegenwoordig een groot administratiekantoor,ze willen alles van je weten,hoezo privacy ?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.