Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Kwart maiskuilen verliest veel zetmeel

Tijdens de bewaring verliezen snijmaiskuilen gemiddeld 15 gram zetmeel.

Maar er zijn uitschieters tot 60 gram zetmeel. In ongeveer een kwart van de snijmaiskuilen daalt het gehalte zetmeel sterk. Daardoor daalt de energiewaarde ook snel. Dat stelt Eurofins Agro in Wageningen.

Energieverliezen in mei en juni

Op dit moment treden grote energieverliezen in de snijmaïskuilen op. Vooral in mei en juni is het zetmeelgehalte in de kuilen sterk gedaald.

Zowel het zetmeelgehalte als de bestendigheid van het zetmeel in de kuil dalen in de loop van de tijd. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën die tijdens het fermentatieproces de beschermlaag (proline) rondom de maïskorrels afbreken. Dit proces start direct na inkuilen: bacteriën beginnen met het omzetten van koolhydraten in zuren. Daardoor verzuurt en stabiliseert de kuil.

Gemiddelde kuil heeft 373 gram zetmeel

Eurofins Agro volgt een aantal kuilen van oogst 2016. Daarin daalde het zetmeelgehalte tot juni met gemiddeld 15 gram, met uitschieters tot 60 gram. Bij inkuilen lag het zetmeelgehalte op 388 gram. Nu bevat de gemiddelde kuil nog 373 gram zetmeel.

Beheer
WP Admin