Rundveehouderij

Nieuws 1546 x bekeken 4 reacties

‘I&R rund moet worden gemoderniseerd’

Het bestaande I&R-systeem voor de rundveehouderij moet worden gemoderniseerd en versterkt.

De mogelijkheden van het bestaande systeem schieten te kort bij de vragen die eraan worden gesteld. Dit zei voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep melkveehouderij tijdens een persbijeenkomst in West-Brabant.

De tekortkomingen van het systeem bleken in de voorbije periode, toen meer inzicht nodig bleek in de opbouw van de rundveestapel, in de aan- en afvoer van dieren. Zo zou een gemoderniseerd systeem verschil moeten kunnen maken tussen vlees- en melkvee, inzichtelijk moeten maken hoeveel stuks jongvee worden opgefokt en bijvoorbeeld ook of geëxporteerde runderen worden geslacht of niet.

Extra geld nodig

Voor de modernisering van het I&R-systeem is extra geld nodig. Waar dat geld vandaan moet komen, gaf Romijn niet aan.

De I&R-database is volledig eigendom van de rijksoverheid en wordt daar ook door beheerd. Het systeem staat in Assen. Gebruikers kunnen I&R-meldingen doorgeven via veeverbeteraar CRV, maar ook direct aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Wat een flauwekul, voldoet prima zo... Hou op zeg LTO, boeren hebben al kosten en ellende genoeg over zich heengekregen de afgelopen jaren

 • Klaasvaak

  Voldoet prima??? Als er een verschil zit tussen je eigen gegevens en de gegevens van I&R is zoeken naar een speld in een hooiberg. Het zou al een hele vooruitgang zijn als ze de diercodes erbij zouden zetten.

 • Grass to milk

  Daarnaast is het noodzakelijk om eens aparte diercodes te benoemen voor jongvee voor vleesproductie en jongvee voor melkproductie. Door het achterhaald i&r systeem kunnen ze dit niet zien. Hierdoor krijgen vleesveehouders ook te maken met fosfaatrechten.

 • jeannettedekker1

  2 jaar te laat.

Of registreer je om te kunnen reageren.