Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Hoger beroep en 150 nieuwe eisers fosfaatplan

Bijna 150 boeren gaan op 26 juli of 2 augustus procederen in nieuwe kort gedingen tegen het fosfaatreductieplan 2017. Zij willen dat het plan ook voor hen buiten werking wordt gesteld, net als in het besluit van de Haagse rechtbank van 4 mei. Daarin is voor zo’n 50 melkveebedrijven het fosfaatreductieplan 2017 buiten werking gesteld.

Joost de Rooij van Linssen Advocaten in Tilburg vertegenwoordigt 37 melkveehouders op 26 juli. Verder gaan dan 20 boeren procederen via advocatenkantoren Hekkelman in Nijmegen en 21 via Benthem & Gratama in Zwolle. Op 2 augustus is er een kort gedingprocedure via A&S Advocaten in Wageningen namens 68 melkveehouders, aldus Jacoline Kroon van A&S. Volgens De Rooij gaat het in alle gevallen om bedrijven die uitgebreid hebben, maar op 2 juli 2015 de stal nog niet vol hadden.

Hoger beroep door Martijn van Dam

De grote vraag is wat de rechter gaat beslissen in het hoger beroep dat is aangetekend tegen de uitspraak van 4 mei door staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Die procedure komt 18 september aan bod bij het gerechtshof in Den Haag. Volgens De Rooij beperkt die beroepsprocedure zich in principe tot de uitspraak van 4 mei. Hij verwacht dat de rechter in de nieuwe kort gedingen tot hetzelfde besluit zal komen omdat het in feite om gelijksoortige situaties gaat.

Het hoger beroep dient weken na de uitspraken in de kort gedingen die nog moeten plaatsvinden. Het is niet uit te sluiten dat het hoger beroep ook invloed krijgt op de uitspraken in de nieuwe procedures van 26 juli en 2 augustus. Als de hogere rechter het fosfaatplan alsnog van toepassing verklaart, zullen die boeren met terugwerkende kracht eventuele boetes moeten betalen, heeft Van Dam eerder aangekondigd.

Nog meer meldingen

Den Hollander Advocaten vertegenwoordigde in het eerste kort geding zes biologische bedrijven en zal zich net als de andere genoemde kantoren verweren in het hoger beroep. Dit kantoor heeft echter niet gekozen voor een nieuw kort geding. Wel zijn procedures gestart tegen de opgelegde beschikkingen via de bestuursrechter (College van Beroep voor het Bedrijfsleven) volgens advocaat Arjan Teeuw.

De Rooij van Linssen Advocaten sluit niet uit dat er nog bedrijven bijkomen. Ook A&S meldt dat er nog altijd meldingen binnenkomen van boeren die willen procederen tegen het fosfaatreductieplan. Als de 146 melkveehouders in de nieuwe procedure gelijk krijgen van de rechter zouden er, samen met de 51 bedrijven die in mei gelijk kregen, bijna 200 bedrijven buiten het fosfaatreductieplan vallen.

Laatste reacties

 • koestal

  Het gaat nog wel even door

 • gradje1966@

  Waarom moeten deze heren zijn gelijk krijgen over de rug van de niet groeier s
  Laat ze dan nu ook stoer zijn en hun probleem zelf oplossen.
  De meeste groeier s zijn bewust het risico aangegaan om het maar te hebben ikke ik ik en de rest kan stikke

 • Bolder01

  Het quotum moest er af... en roepen melken melken er is vraag naar melk .. Wie waren het ook alweer??terherrinnering ff L.T.O. Brussel . Denhaag... WAT EEN BELEIDSMAKERS ZIJN HET TOCH... en nu heeft de boer die mede op advies geinfeste erd heeft het gedaan ( lulkoek ) n.m.v. en d.d.b hebben toch vaak genoeg gezegd behoud het quotum ..krijgen we nu fosfaat gratich ik wacht het af


  ..

Of registreer je om te kunnen reageren.