Rundveehouderij

Nieuws

DMK vat weer moed na rampjaar 2016

Zuivelreus DMK heeft in 2016 het moeilijkste jaar in haar bestaan gehad, maar zit weer op de goede koers.

Daarbij zit de melkprijs weer op het Duitse gemiddelde. Vorig jaar zat het daar € 1,50 per 100 kilo onder. Dit zeiden topman Ingo Müller en voorzitter Heinz Korte van DMK bij de presentatie van de jaarcijfers over het voorbije jaar in Bremen (Dld.). Tegelijk hiermee maakte DMK een verdere melkprijsverhoging voor juli bekend met € 2,00 naar € 36,00 per 100 kilo (bij Duitse gehalten).

‘Het staat nog niet vast dat daadwerkelijk 1,7 miljard kilo melk verloren gaat’.

Sluiting fabrieken

De woensdag aangekondigde fabriekssluitingen ogen wel dramatisch, maar zijn volgens Korte geen crisismaatregelen. Het zijn nuchtere besluiten, met het oog op het aanstaande verlies van een grote hoeveelheid melk. Het staat nog niet vast dat daadwerkelijk 1,7 miljard kilo melk verloren gaat, maar er wordt mee gerekend. De melkaanvoer in 2016 beliep 7,3 miljard kilo, waarvan 700 miljoen van DOC Kaas. De omzet steeg met € 500 miljoen naar € 5,1 miljard, maar puur door de consolidering van DOC Kaas.

Weer kijken naar overnames

Over verdere bedrijfssluitingen wil DMK niets zeggen, maar volgens Korte is de DMK-structuur nu in principe goed en kan het daarmee de toekomst goed aan. In de voorbije jaren is veel gemoderniseerd en DMK blijft investeren. Het zal daarvoor echter geen melkgeld van leden inhouden, zoals Hochwald doet. Financieel gezien kan de onderneming voor zichzelf zorgen, zo stelt het management. Topman Ingo Müller verzekert dat DMK niet alleen blijft investeren, maar dat het zelfs weer kijkt naar zinvolle overnames.

Gentechvrije melk

Ook qua melkstromen kan het de vraag van de consumenten aan. DMK is er trots op dat het de grootste aanbieder van gentechvrije melk in Duitsland is. Bovendien ziet de onderneming het aandeel van de toegevoegde waarde-producten stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.