Rundveehouderij

Nieuws 1931 x bekeken 3 reacties

Alternatieve subsidieregeling vleesveehouders van de baan

Er komt definitief geen subsidieregeling voor vleesveehouders als compensatie voor de daling in inkomenssteun voor deze sector.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Eerder blies Van Dam een regeling voor de vleesveehouders af, omdat de uitvoeringskosten van de regeling zo hoog zouden uitpakken, dat ze niet in verhouding stonden met de premie voor de vleesveehouders. Hij zou wel op zoek gaan naar een alternatieve regeling, maar Van Dam concludeert dat het niet mogelijk is om het beschikbare budget op een effectieve wijze voor de vleesveehouderij in te zetten.

Korting

Van Dam: “Om te voorkomen dat er vanuit de Europese Commissie een korting wordt opgelegd, vind ik het van belang dat de specifieke regelingen EU-conform worden uitgevoerd. Dit brengt bepaalde uitvoerings- en controlelasten met zich mee, waardoor ik uiteindelijk genoodzaakt ben om van de regelingen af te zien.” Hij gaat kijken of het geld alsnog kan worden ingezet in de agrarische sector.

‘Uitvoeringskosten zijn niet in verhouding tot het uit te keren bedrag’.

Twee maatregelen bekeken

Van Dam heeft samen met de vleesveesector naar twee maatregelen gekeken, gericht op samenwerking in de vleesveeketen en op kennisoverdracht. Beide projecten zouden een looptijd hebben van 5 jaar en respectievelijk een budget van € 400.000 en € 100.000 per jaar, waarbij elke vleesveehouder zou kunnen inschrijven.

“Dat betekent dat een relatief klein budget over veel aanvragen verdeeld en gecontroleerd moet worden. Hierdoor worden de uitvoeringslasten geschat tussen € 100.000 en € 250.000 per jaar (tussen 20-50%). Deze uitvoeringskosten zijn niet in verhouding tot het uit te keren bedrag, waardoor het voor mij niet wenselijk is om deze regelingen uit te voeren”, legt Van Dam uit.

Beperkt budget

Omdat ook bij eventuele andere regelingen sprake zal zijn van veel aanvragers voor een beperkt budget, ziet Van Dam geen kans om andere regelingen wel succesvol uit te voeren.

Laatste reacties

  • vragenantwoord

    lekker makkelijke beredenering !! alle regelgeving waar ik aan moet voldoen staan in geen verhouding tot de winst die ik er van heb dus ga ik mij er maar niet meer aan houden !?

  • a.t.herwijnen

    Te gek voor woorden. Als ze de ambtenaren net zo veel laten verdienen als de vlees veehouders is de controle niet zo duur. Het blijkt maar weer dat de meeste subsidie door de ambtenaren opgesoepeerd wordt

  • Schaap1975

    Waar gaat dit geld nu naartoe?? Zal wel naar de Zuivel gaan daar is nog niet genoeg naar toe gegaan de afgelopen jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.