Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Winst Farm Dairy lijdt onder gedaalde melkprijzen

Farm Dairy, producent van dagverse zuivel, heeft de omzet en winst in de afgelopen jaren sterk zien dalen.

Dit blijkt uit gedeponeerde jaarcijfers van de onderneming. De daling heeft deels te maken met de gestegen melkproductie en de gedaalde melkprijzen.

Farm Dairy derde producent

Farm Dairy is qua capaciteit Nederlands derde producent van dagverse zuivel, na FrieslandCampina en Arla. De onderneming is gezamenlijk eigendom van de familie De Bruijne (Farm Frites) en FrieslandCampina. Farm Dairy produceert uitsluitend huismerkproducten en betrekt de verse melk van FrieslandCampina. De vierde producent is het voormalige Katshaar, nu A-ware Fresh Dairy in Coevorden.

Dieptepunt zuivelmarkt

De omzet van Farm Dairy piekte in 2014. Toen stegen de verkopen met een kwart tot ruim € 117 miljoen en werd 189 miljoen kilo melk verwerkt. In de twee jaren daarna daalde de omzet naar achtereenvolgens € 103 en krap € 89 miljoen. De nettowinst piekte in 2015, toen Farm Dairy al profiteerde van lagere inkoopprijzen voor melk, terwijl de afzetprijzen langzamer daalden. Er werd € 5 miljoen verdiend. Vorig jaar werd nog maar goed € 1 miljoen verdiend. Toen zat de zuivelmarkt ook op een dieptepunt.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin