Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

WUR pleit voor nieuwe blik op kalveropfok

De kalversterfte in Nederland kan omlaag door nieuwe ontwerpen van kalverhuisvesting en -opfok te omarmen.

Dat meldt Wageningen Research & University in een essay. Hierin meldt WUR dat uitdroging door diarree een van de belangrijkste oorzaken van kalversterfte is. Luchtwegaandoeningen volgen op de tweede plaats. Tussen bedrijven bestaat veel variatie in kalversterfte, wat aangeeft dat er ruimte voor verbetering is.

Veehouder meer ontzorgen

Goede hygiëne, voldoende melk en een goede biestverstrekking zijn cruciaal voor de gezondheid van het kalf. Toch blijkt dit volgens WUR lastig te realiseren door gebrek aan aandacht, prioriteit en tijd. Veehouders moeten meer ontzorgd worden. Dat vraagt om geïntegreerde ontwerpen van huisvesting en management. Zo’n ontwerp ligt er overigens nog niet. Binnen een nog te vormen ontwerp zullen de microbiële omgeving, biestmanagement, de hoeveelheid vloeibare voeding, biestkwaliteit en kwaliteit van melk of kunstmelk sleutelfactoren zijn.

Inzicht in gezondheid en weerbaarheid kalf

De ontwerpen moeten ervoor zorgen dat ze de veehouder geen extra tijd kosten, waarbij werkzaamheden zo veel mogelijk gepland kunnen worden en inzicht geven in de gezondheid en weerbaarheid van de dieren. Alleen zo kan een kalf, dat geboren wordt zonder enige weerstand, zich ontwikkelen tot een gezond, evenwichtig en weerbaar dier en uiteindelijk uitgroeien tot een robuuste, probleemloze melkkoe, aldus WUR.

Beheer
WP Admin