Rundveehouderij

Nieuws

Shredlage biedt in tweede Duitse studie weinig voordeel

Gebruik en voeren van mais, gehakseld als shredlage, biedt nog weinig voordeel ten opzichte van normaal gehakselde mais. De drogestofopname blijft achter en er is geen significant verschil op melkproductie en gehalten.

Dat meldt de Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL) op basis van een lopende proef die eind dit jaar wordt afgesloten. Shredlage is een vorm van hakselen waarbij de plant in langere delen wordt gehakseld en de korrels intensief worden gekneusd.

Op het LfL zijn 48 Brown-Swiss- en Fleckvieh-koeien verdeeld in een ‘controlegroep’ en een ‘shredlagegroep’. Het aandeel mais in het rantsoen is met 39% met opzet vrij hoog gesteld, om het effect goed te kunnen meten. Het totaalrantsoen aan het voerhek dekt de productie van 30 kilo melk. Daarboven is met krachtvoer aangevuld.

Voerefficiëntie lijkt toe te nemen

De koeien in de controlegroep namen 24,4 kilo droge stof per dag op tegen 22,7 kilo droge stof in de shredlagegroep. De shredlagekoeien gaven gemiddeld 34,6 kilo melk per dag tegen 35,9 kilo melk per koe in de controlegroep. Dit verschil is echter niet significant. De voerefficiëntie lijkt hierdoor wel toe te nemen.

Wat betreft inkuilen is de bovenste laag van de shredlagekuil duidelijk (9%) minder verdicht. Dit maakt deze laag broeigevoelig. In de praktijk wordt dit opgelost door de bovenste laag mais normaal te hakselen in plaats van shredlage toe te passen.

Melkproductie iets hoger

Op proefbedrijf Haus Riswick in Kleef (Duitsland) is shredlage ook vergeleken met standaardmais. Daar werd ook minder verdichting gevonden in de kuil. De voeropname was in deze proef juist bij het shredlagerantsoen het hoogst. De melkproductie lag bij de shredlagegroep iets hoger, maar ook niet significant.

Of registreer je om te kunnen reageren.