Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Sector wil kalf tot 35 dagen buiten jongveegetal

De zuivelsector wil dat het jongveegetal niet geldt voor bedrijven die alleen vrouwelijk jongvee ouder dan 35 dagen afvoeren voor export, slacht of dood.

Daarmee blijft het voor deze bedrijven mogelijk om jongveer jonger dan 35 dagen af te voeren naar vleeskalverbedrijven. Voor bedrijven die vrouwelijke dieren ouder dan 35 dagen willen afzetten naar een ander bedrijf in Nederland, zoals voor jongveeopfok, blijft het jongveegetal wel gelden. Het voorstel wordt gedaan door LTO, NZO, NAJK, NMV, Nevedi en Rabobank, de grondleggers van het fosfaatreductieplan. Veehandelsorganistie Vee&Logistiek Nederland ondersteunt het voorstel.

‘Aanpassing heeft positief effect’

Wageningen Economic Research (WER) heeft de aanpassing van het jongveegetal getoetst op effectiviteit, gevolgen voor de markt en op het effect voor andere sectoren. Daarbij concludeert WER dat de aanpassing van de regeling een positief effect zal hebben voor het draagvlak voor het fosfaatreductieplan onder melkveehouders.

Risico aan halen fosfaatreductiedoel

Tegelijkertijd zit er een risico aan het halen van het fosfaatreductiedoel, nu kalveren tot 35 dagen vrij afgevoerd kunnen worden naar niet-melkleverende bedrijven, waar ze verder opgefokt kunnen worden. Daarmee dragen de dieren niet aan de fosfaatreductie. WER schat in dat deze nieuwe route niet direct aantrekkelijk is voor melkveehouders, waardoor het effect beperkt is. WER schat in dat het risico dat dit gebeurt zo’n 17.800 GVE is, vergeleken met de huidige regeling van het jongveegetal.

Nog geen groen licht door Van Dam

Voor de kalversector betekent de aanpassing van de regeling een verruiming omdat melkveehouders makkelijker kalveren kunnen afvoeren naar deze bedrijven. Voor de vleesveesector verwacht WER geen effect verwacht.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) geeft nog geen groen licht voor het voorstel van de sector. Het ministerie zal het voorstel beoordelen op effectiviteit en daarbij kijken of het niet tot andere problemen leidt of tot ongewenste achterdeurtjes om onder het fosfaatreductieplan uit te komen. Ook moet het voorstel juridisch houdbaar zijn. Onder deze voorwaarden is Van Dam bereid het voorstel over te nemen. Hij verwacht hier op redelijk korte termijn duidelijkheid over te kunnen geven.

Laatste reacties

 • edke

  Hoe ga je dit uitleggen naar de bedrijven die een afkalfpiek hebben en als je ook nog eens een gesloten bedrijf hebt, wat ze het liefst hebben?

 • Grensboerke

  Iemand die mij het jongveegetal kan uitleggen en rechtvaardigen voor normaal gevoerde bedrijven is welkom. Veel bedrijven die op tijd geanticipeerd hebben, worden nu benadeeld.

 • 344412

  Normale bedrijven met eigen jongvee opfok krijgen in dit voorstel dus ook niet te maken met het jongveegetal.

 • putten

  wie het nog snapt mag zich hier melden, volgens mij is 1 gve 1 gve, maakt niet uit hoe die is opgebouwd.

 • Trot

  0.23 en 0.53 en 1 gve is al vanaf 2-6-15 gve getal blijf er dan niet aan het klote dit snappen wel allemaal

 • A.J. Breukink

  Zou wel eens willen weten hoever lto al is met de reductie van haar aantal leden ???

 • koestal

  Het kan straks wel gunstig zijn om kalveren dood geboren te laten worden om niet in de gevarenzone te komen,een boete voor teveel jongvee is veel duurder dan de waarde van een kalf,zo krijg door de regelgeving ongewenste situaties wat de overheid ook niet wil !!!

 • Bolder01

  Ze weten vee te veel van ons.. iedereen kijkt mee ..ALS WE NU EENS met zijn allen uit de. Melkcontrole gingen en eens een tijd een eigen stier gebruikten. OF uit. Eigen vat insemineerden en geen administatie bij hielden HADDEN WE TOCH DIT. GEOUWEHOER NIET

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.