Foto: ANP RundveeNieuws

Procederende boeren riskeren boete met terugwerkende kracht bij opschorten reductie

De 52 melkveehouders die rechtszaken hebben gewonnen tegen het fosfaatreductieplan, krijgen bij verlies van de zaak in hoger beroep alsnog boetes opgelegd voor de maanden dat ze niet voldeden aan het fosfaatreductieplan.

De uitspraak werkt dan met terugwerkende kracht. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken tijdens een debat in de Eerste Kamer. Door de uitspraak van de voorzieningenrechter is het fosfaatreductieplan op dit moment buiten werking gesteld voor de boeren die de zaak gewonnen hebben. Ze hoeven dus op dit moment niet aan de fosfaatreductie te voldoen, maar mocht de rechter de staat in het gelijk stellen, dan krijgen ze alsnog boetes opgelegd voor deze maanden.

Koeien aanhouden is voor eigen risico

Marijke Vos (GroenLinks) vroeg Van Dam of de procederende boeren de koeien gewoon mogen aanhouden, nu ze in het gelijk zijn gesteld. Van Dam zegt dat ze dit dan voor eigen risico en rekening doen. Ook als de melkveehouders koeien alsnog afvoeren op het moment dat de staat het hoger beroep zou winnen, krijgen ze een boete voor de tussenliggende maanden, zo blijkt bij het debat.
Wanneer in een hoger beroep een andere uitspraak wordt gedaan dan de voorzieningenrechter eerder deed, vervalt de uitspraak van de voorzieningenrechter. De rechtsgrond op basis waarvan de melkveehouders dan vrijgesteld waren voor het fosfaatreductieplan vervalt dan.

Beheer
WP Admin