Rundveehouderij

Nieuws

Mexico zoekt naar alternatieven zuivelimport

Mexico is op zoek naar alternatieven voor de import van zuivel uit de Verenigde Staten (VS).

Zo gaat er meer Europese zuivel naar het land en worden er handelsgesprekken gevoerd met zuivelgrootmacht Nieuw-Zeeland. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Inmenging Trump

De zoektocht heeft alles te maken met het ter discussie stellen van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, de vrijhandelszone die Canada, de VS en Mexico omvat, door president Trump. Onlangs mengde de Amerikaanse president zich in de zuivelruzie met Canada. Hoewel het wat betreft de zuivel in de media tot op heden vooral over de relatie met Canada gaat, wijst Bloomberg op het belang van Mexico voor de VS als afnemer van mageremelkpoeder en boter. Mexico importeerde in 2016 ter waarde van bijna € 1,1 miljard aan zuivel uit de VS. Dat is bijna twee keer meer dan Canada. Het gaat om ongeveer een derde van Amerika’s zuivelexport en maar liefst 70% van Mexico’s zuivelimport.

Goede zaken in Mexico

Uit de cijfers blijkt dat de Amerikaanse zuivelexporteurs tot op heden nog steeds goede zaken doen in Mexico. De export vanuit de EU naar Mexico nam weliswaar gedurende de eerste twee maanden van 2017 toe met 122%, het totaal volume blijkt slechts een schamele 4.000 ton. In dezelfde periode zag de VS zijn export stijgen met 14% naar 45.000 ton. Ook de handel denkt dat het met de Europese export van zuivel naar Mexico niet zo’n vaart zal lopen. Gezien de extra transportkosten vanuit de EU blijft het hoe dan ook moeilijk concurreren met de VS. Maar voor de Nieuw-Zeelander is dit mogelijk een ander verhaal. De Amerikaanse zuivelvertegenwoordigers zijn er in ieder geval niet gerust op.

Of registreer je om te kunnen reageren.