Rundveehouderij

Nieuws 13 reactieslaatste update:29 mei 2017

Overgrote deel melkveehouders binnen doelstelling fosfaatplan

Bijna 15.000 melkveehouders krijgen op zaterdag 27 mei een beschikking in de bus over een eventuele boete of bonus binnen het fosfaatreductieplan.

De brieven zijn vandaag, vrijdag 26 mei, per post verstuurd en bevatten de afrekening over periode 1 (maart en april). De melkveehouders worden ook via de leden- en leverancierspagina’s van hun zuivelbedrijf geïnformeerd.

Verwerkt in melkgeldafrekening mei

Volgens ZuivelNL heeft het merendeel van de bedrijven voldaan aan de doelstelling in deze periode. De afrekening wordt in principe verwerkt in de melkgeldafrekening over mei.

Circa 2.000 bedrijven krijgen later bericht. Dat zijn onder meer bedrijven waarvan aanvragen voor bedrijfsoverdrachten nog in behandeling zijn bij RVO.nl.

Veebezetting april bepalend

In periode 1 was de GVE-bezetting van melkvee in de maand april bepalend. Het overgrote deel van de melkveehouders die nu bericht krijgen heeft voldaan aan de doelstelling volgens een eerste inschatting van ZuivelNL.

Dat betekent dat ze minimaal 5% minder melkvee GVE’s hebben aangehouden in april 2017 dan op1 oktober 2016 (doelstelling) ofwel minder vee hebben dan op 2 juli 2015 (referentiegetal). Voor bedrijven die in 2015 grondgebonden waren is dat referentiegetal gelijk aan het aantal GVE’s melkvee op 2 juli 2015, bij niet-grondgebonden bedrijven wordt het referentiegetal met 4% gekort.

6.000 bedrijven krijgen bonus

Volgens Folkert Beekman van ZuivelNL komen circa 6.000 bedrijven in aanmerking voor een bonus in periode 1. Dat is deze periode een bedrag van € 120 per GVE onder het referentiegetal op basis van 2 juli 2015.

Bedrijven die onder de doelstelling van deze periode zitten, maar nog boven het referentiegetal betalen een solidariteitsheffing van € 112 per GVE boven het referentiegetal. Bedrijven die in april meer melkvee hadden dan hun doelstelling moeten een boete betalen van € 480 per GVE boven het referentiegetal.

Laatste reacties

 • boerderij12

  hoeveel boeren moeten nu boete betalen?

 • hspons

  Wie is grondgebonden?

 • frl

  ik was in 2015 gemakkelijk grondgebonden, maar sta op zuivel nl nog steeds op NEE.

 • Dutchdairy

  Ja, wel binnen de doelstelling maar toch een dikke vette solidariteits boete!

 • jaantjes1

  Wat een puinhoop, 7 mei, na bezwaren aanpassing GVE referentie RVO binnen en nu weer afgerekend in de fosfaatreductieplan met oude cijfers en moet opnieuw bezwaar maken. In tussen leggen ze wel ten onrechte beslag op je melk geld terwijl we keurig GVE's geruimd hebben. Bedankt Zuivel.NL en RVO Zo jaag je iedereen naar de rechtbank.

 • elsje

  0.3 gve te veel 5680 euro boete nare amtenaren bij lto ,nzo,etc

 • landboer

  0,nog wat te weinig gve ,kan 89 euro beuren maar moet dan iets aangeven wat ik nog niet snap ,iets met staatssteun of zo,heb me er nog niet in verdiept ,weet iemand dat hier soms?

 • Wesseling76

  Ik vind solidariteits heffing ook gewoon een boete. Hoeveel boeren moeten die betalen???? wanneer krijg je de uitspraak van de knel gevallen op papier thuis. En als die word geaccepteerd mag je je dan ook aan melden voor de bonus??

 • farmer135

  landboer, je moet op zuivelnl de minimusverklaring downloaden en uitprinten. dat lukt hier niet op een of andere manier.

 • landboer

  farmer135 bedankt ,zal het ook eens proberen.

 • xw

  Ik snap niet goed waarom iedereen met deze ellende te maken krijgt.
  Waarom laat van Dam die klootzakken die dit hebben veroorzaakt niet helemaal opdraaien voor dit fosfaatdebacle en blijven diegenen die er niet aan bijgedragen gewoon buiten schot.

 • haj146

  lang niet op de doelstelling. dat was net als voorgaande jaren 88 koeien met ruim jongvee. En niet minderen! Flikker op met doelstelling
  Hier alleen nog maar een foutmelding dus geen idee of we nu boete moeten betalen ( van ons melkgeld gestolen, bedankt bestuurders rfc nzo).

 • Marco22

  Waarom kan men zomaar voor derden geld inhouden van mijn melkgeld?
  Tis bijzonder vreemd dat een derde partij aanklopt bij de melkfabriek om geld in te houden. Als ik als bedrijf afspraken heb lopen met een ander bedrijf dat ik geld krijg voor geleverde goederen en dat er vervolgens een andere daar tussen door gaat fietsen. En geld gaat inhouden. Als dit met salaris van personeel gaat doen dan ligt morgen alles plat. Maar neen het gaat hier om boeren dan kan het allemaal.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.