Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Maximale korting melkvee niet nodig

Melkveehouders hoeven in het kader van de fosfaatreductie hun veestapel minder te reduceren dan de maximale percentages die eerder werden genoemd.

Het aandeel vee dat melkveehouders moeten afvoeren in het kader van de GVE-regeling, komt in de derde en vierde periode van het fosfaatreductieplan niet op de maximale reducties van 20 of 40% die eerder werden genoemd. Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken tijdens een debat over het fosfaatreductieplan donderdag 18 mei in de Tweede Kamer.

‘Ik kan al wel zeggen dat het eerder genoemde maximale percentage van 20% voor de derde periode niet nodig is’

Eerder werd een maximale reductie van 20 en 40% genoemd. In de derde en vierde periode, juli-augustus en september-oktober zal het reductiepercentage gelijk zijn. Hoe hoog precies, verwacht Van Dam binnen twee weken te kunnen zeggen. “Ik kan al wel zeggen dat het eerder genoemde maximale percentage van 20% voor de derde periode niet nodig is. Wel is een stapje extra nodig bovenop de 10% in de huidige periode.”

Bij de GVE-regeling moeten melkveebedrijven die sinds 2 juli 2015 zijn gegroeid een deel van deze groei terugdraaien door koeien af te voeren.

Van Dam: doel fosfaatreductie binnen bereik

Van Dam is positief over het behalen van de benodigde reductie op de fosfaatproductie weer onder het fosfaatplafond te krijgen. “Het doel is binnen bereik, maar we zijn er nog niet. Als we koers houden, komen we er”, zegt hij. De bewindsman houdt hierbij wel een paar slagen om de arm, vanwege risico’s dat de fosfaatreductie toch tegen valt. Hij doelt hierbij op de definitieve cijfers van de benodigde fosfaatreductie van het CBS die in juni komen, het effect van het jongveegetal en de aanpassing hiervan, de uitkomst van het hoger beroep dat in augustus dient en de groei van fosfaatproductie bij andere sectoren.

GroenLinks, SP en D66 vragen Van Dam of hij al maatregelen wil nemen om de groei in andere sectoren, waaronder de geitenhouderij, te beperken om de problemen zoals die nu in de melkveehouderij spelen te voorkomen. Van Dam ziet hier geen reden toe. “De geitenhouderij en de vleesveesector groeien inderdaad, maar dit gebeurt binnen het voor deze sectoren vastgestelde fosfaatplafond.” Hij wil nog geen wet voorbereiden voor invoering van dierrechten voor de geitenhouderij.

Van Dam na de zomer naar Brussel

Van Dam verwacht na de zomer in gesprek te kunnen met de Europese Commissie over een nieuwe derogatie voor Nederland. De Commissie wil hierover niet in gesprek zolang niet duidelijk is hoeveel fosfaatreductie definitief nodig is en of de melkveehouderij dit gaat halen. Deze gegevens verwacht Van Dam in juni aan Brussel te kunnen melden.

Het debat in de Tweede Kamer zal niet tot wijzigingen van het fosfaatreductieplan leiden. Een motie van SGP om de knelgevallenregeling voor 2018 over te nemen voor 2017, is voorlopig aangehouden.

Laatste reacties

 • parnas

  Ben ik nou gek?
  Hoe kun je het nu maken dat veehouders die pas vanaf okt. 2016 hoeven te minderen nog meer vee mogen aanhouden dan op 2 juli 2015 min 4 %.
  En dan ook nog proberen een knel geval te zijn.
  Dat is niet solidair t.o.v. de kleine groeiers.
  Dus als van Dam dit doorzet kan er gelijk een streep door de knelgevallenregeling. Anders ook maar eens een rechter naar laten kijken. Dit is gewoon met 2 maten meten.

 • schoonvelde

  Daarom gaat EZ ook in hoger beroep, de rechter zal dan de werking van de regeling tov de bedrijven die nu buien de regeling zijn gezet beter moeten uitdiepen.

 • wmeulemanjr1

  Goochelaars bestaan nog!!

 • familiebeldman1

  Ze moeten toch wel de solidariteit heffing betalen.

 • Trot

  wordt het niet tijd dat grondgebonden ontzien word van jongveegetal in plaats van elke keer gve trucs op een of andere manier weer te helpen

 • 344412

  Persoonlijk kan ik het woord grondgebonden niet meer horen, en knelgeval, biologisch of zeldzame huisdier rassen. Stoppen met onderscheid maken en iedereen volledig gelijk behandelen.

 • driepint

  @344412 begin dan eerst maar eens met de korting van de Niet-groeiers te compenseren.

 • kmulder

  Hier volledig mee eens,
  Er zijn geen knelgevallen. Wel is er ondernemersricico.
  Dus iedereen gelijke behandeling dat is het eerlijkst.

 • J.Bogers

  Plafond gehaald of niet, sta er niks van te kijken als FC weer stand-still afkondigd

 • koestal

  Ik kan er geen touw aan vast knopen,het is iedere keer weer anders .Zwabber beleid.

 • ...............

  Dan gaat FC z'n plan ook niet door om te zorgen voor minder melk

 • slagman

  SLAGMAN laten we eerst maar eens stoppen met import van de duizenden kalveren uit de Denemarken Polen enz,

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.