Rundveehouderij

Nieuws 50 reacties

LTO-bestuurder stapt op na winst in fosfaatuitspraak

Klein Hegeman stapt op als LTO-bestuurder. Hij nam deel aan het kort geding over fosfaatreductie.

Melkveehouder Jawin Klein Hegeman is opgestapt als bestuurder van LTO Salland. Aanleiding is de uitspraak van de Haagse rechtbank vorige week over het fosfaatreductieplan. Hij kwam in conflict met zijn positie als LTO-bestuurder en deelnemer aan het kort geding. Hegeman was een van de 51 melkveehouders die gelijk kregen en niet hoeven te voldoen aan het fosfaatreductieplan.

Hegeman heeft zijn bedrijf samengevoegd met dat van zijn schoonouders en wilde groeien van 150 naar 200 koeien. Op de referentiedatum 2 juli 2015 was hij nog aan het bouwen met een nieuwe stal. Door de invoering van fosfaatrechten zou hij 40 tot 50 koeien minder kunnen houden dan waar de bouw op is berekend.

Initatiefnemer laarzenactie

De melkvee- en varkenshouder uit het Overijsselse Bathmen was een van de initiatiefnemers van de laarzenactie van eind 2016. Via die actie pleitte Hegeman voor behoud van de derogatie en snelle duidelijkheid over het fosfaatbeleid, eerder dit jaar bezocht staatssecretaris Martijn van Dam nog zijn bedrijf. De prominente rol in de publiciteit en functie als LTO-bestuurder in combinatie met het procederen tegen het fosfaatreductieplan wordt hem door meerdere collega’s zeer kwalijk genomen.

Melkveehouder Jawin Klein Hegeman leidde eerder dit jaar Martijn van Dam rond op zijn bedrijf. - Foto: ANP
Melkveehouder Jawin Klein Hegeman leidde eerder dit jaar Martijn van Dam rond op zijn bedrijf. - Foto: ANP

Veel reacties

Hegeman heeft veel reacties gekregen: “Heel boos soms, maar ook wel van mensen die zeggen dat je mag strijden voor je eigen bedrijf. Ik heb altijd aangegeven dat ik zwaar getroffen ben en dat sommigen het nu tegenstrijdig vinden kan ik me ook voorstellen. Dat heb ik me onvoldoende gerealiseerd toen ik besloot om mee te doen aan het kort geding eind maart. Met wat ik nu weet had ik het anders gedaan.”

Eind maart is Hegeman benaderd door andere boeren om mee te procederen in het kort geding. Toen was duidelijk dat de gevolgen van fosfaatreductieplan nog groter waren dan eerder berekend. “Nu melken we al 40 koeien minder”, aldus Hegeman, “Wij stonden voor het dilemma om wel of niet mee te doen aan het kort geding en hebben gekozen voor ons bedrijf. Het was eigenlijk een kwestie van de schade beperken in 2017 om in 2018 het oorspronkelijke plan uit te kunnen voeren.”

LTO betreurt de situatie

Als LTO-bestuurder meedoen aan het kort geding tegen een regeling waar LTO aan heeft meegewerkt en dat niet delen met andere bestuursleden was voor LTO Salland de reden om Hegeman te vragen op te stappen als bestuurder. “Wij betreuren de situatie, maar je moet je als bestuurder wel bewust zijn van dergelijke conflicten”, aldus Ben Haarman als voorzitter van LTO Salland.

Laatste reacties

 • alco1

  Wat een soap.
  Die laarzen actie was voor mij ook al een teken van ondoordachtzaamheid.
  Indirect werd getekend voor fosfaatrechten.

 • jeannettedekker1

  Wat een toestand!!!

 • parnas

  Er zijn er meer zoals deze meneer . Die hebben in 2013 gebouwd om in 2015 met eigen vee vol te komen. Die pissen nu ook allemaal buiten de pot. Protesteren tegen het beleid waar jij zelf als bestuur in zit ronduit misselijk. Dit kenmerkt wel hoe de situatie nu is. Ikke en de rest kan stikke. Net zoals LTO bestuurders die wisten dat 2 juli eraan zat te komen. Best begrijpelijk dat veel leden dit niet tolereren en hun lidmaatschap hebben opgezegd. Bedenkt eens een regel LTO waarmee je misschien weer zieltjes kan winnen. Waardeloos jongveegetal?? Trouwens hoe denkt hij zelf dat van Dam dit zal vinden? Fijn dat collega boeren straks om jou weer moeten inleveren.

 • Broederijbrok

  We plegen een plas, en het blijft zoals het was.

 • jeannettedekker1

  We drinken een glas.

 • arjanreijmer1

  Gefeliciteerd! Borrel staat klaar!!!

 • kalkar

  Inderdaad een zielig figuur, verraad van de bovenste plank.

 • hpjvermeulen

  Derogatie is een onrechtvaardige regeling omdat niet alle grasland hetzelfde wordt behandeld Als je 50 % grasland hebt is er uit minerale oogpunt alle rede om meer dan 170kg N per Ha uit mest aan te wenden Dus derogatie vervangen door een regeling waar bij alleen voor alle grasland een hogere N norm geld Harrie

 • wmeulemanjr1

  De groep zieltjes die braaf het dodenplan/ koeien ondersteunen word steeds kleiner.
  Komen veel rechtszaken. ...

 • koestal

  Niks mis mee,iedereen mag procederen, zo zie je maar weer,dat procederen ook succes kan hebben,het is je gegund

 • rene.kolk1

  Het is verstandig dat hij is gaan procederen tegen dit onzinnige beleid, maar misschien is t veel dommer geweest om in het LTO bestuur te treden, die meegewerkt hebben aan dit zielige beleid!!

 • MarkvIngen

  Als alle LTO bestuurders met voorkennis deze stap zouden zetten dan heeft LTO geen bestuur meer.
  dit noemt men beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

 • Attie

  Zo zie je maar, je kunt altijd procederen, en als dat niet lukt, kun je nog protesteren!

 • haj146

  Heb me al vaker geërgerd aan dit mannetje maar dit slaat weer alles. Andere kan weer inleveren voor zijn egoïsme.

  Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder. Reacties dienen over het onderwerp in kwestie te gaan en van inhoudelijke aard te zijn. (Zie <>.)"

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • gjh

  wat een zwakkeling.

 • whatever

 • wmeulemanjr1

  Meeste lto bestuurders hoeven misschien ook niet te procederen, hebben met voorkennis de stal waarschijnlijk goed gevuld voor de bewuste peildatum, onderzoek hiernaar is wonderbaarlijk ineens afgekapt...

 • leo,s vriend

  meuleman, kom eens met feiten..

 • johan.vandegraaf

  Farize"ers bestaan nog steeds !

 • Timpie

  Dus nu is iemand die gelijk krijgt van de rechter een zielige zwakkeling?! Volgens mij kunnen we beter allemaal een rechtszaak aanspannen, laat vervolgens de derogatie maar lopen want: A. Dan gaan de milieufreaks wel protesteren ivm te veel mais en B. Kunnen we daar ook wel weer een rechtszaak tegen aanspannen ivm al gedane investeringen enz.

 • wmeulemanjr1

  Leo,s vriend, zoals ik al zei, onderzoek is plotsklaps afgekapt, er moet zoveel mogelijk in de doofpot blijven zo het lijkt...

  Wel sneu dat de 'lto-kinderen' niet allemaal braaf zijn nu..... "wat zich 'de sector' achter het plan benoemde"

 • gradje1966@

  Wat een waardeloze stakker . Zo zit er in het zuiden een zekere heer A
  Die heeft gezorgd dat de stal overvol zat op 2-7-2015 en een paar dagen later weer een aantal minder Dit ruikt naar voorkennis Hier word niets van gezegd door ZLTO het is een vriendjes kliek Ze verdelen de posten en geld goed onder elkaar

 • boelenham

  T,wordt tijd dat Martijn v Dam , gesteund Door de europarlementariërs en ZuivelNL , ook wat gaan halen in Brussel , want alles op de rug van de ,niet schuldige melkveehouder te drukken ,is wel erg laf ,alleen de veehouders die geen schuld aan het debakel hebben ,krijgen de zwarte Piet, en juist zij krijgen het verzoek solidair te zijn , als straks blijkt dat alles voor niets is geweest, zie ik de beleidmakers al wijzen naar de sector ,dat alles het gevolg is van een gebrek aan solidariteit , ( lees veehouder) Maar er wordt op dit moment ONREDELIJK GEHANDELD door hen .

 • teunisn@hetnet.nl

  Eindelijk een LTO bestuurder die vecht voor de boer en zijn bestaan gaan ze hem ontslaan aan zo'n bestuurder kan de rest een voorbeeld nemen

 • jfvanbruchem1

  had zijn laarzen beter thuis kunnen houden, vroeg om maatregels alleen bij een ander.

 • eg wel

  Er zijn boeren met minder dan 100 koeien die 10 tot 30 koeien in moeten leveren.
  Solidair zijn, mee doen om de derogatie te redden. Hoe wrang is het voor deze boeren om een Lto bestuurder met 150 koeien dit te zien doen.
  Diep diep treurig.

 • parnas

  Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel hij er in okt. 2016 had staan. Je maakt mij niet wijs dat hij de stal niet vol heeft gedrukt na 2 juli 2015.

 • cderuijter@live.nl

  teunisn ,jij hebt duidelijk weinig verstand hoe je je als bestuurslid in welk bestuur dan ook dient te gedragen ,als hij het niet eens is met het beleid van lto had hij dit vooraf kenbaar moeten maken toen dit soort zaken de bestuurstafel passeerden ,hij had toen of af moeten treden of , indien hij dit niet wilde het meerderheidsbesluit binnen het bestuur uit moeten dragen ,volledig terecht dat Hegeman gevraagd is zich per direkt terug te trekken als bestuurslid,wat hij heeft gedaan is schandelijk naar zijn organisatie toe ,maar als bestuurslid dien je ook te vechten voor de leden welke jou gestemd hebben ,dit is duidelijk niet gebeurd ,of teunisn dacht je dat hij deze rechtzaak voor jou heeft gedaan ?heeft hij je naam er bijgezet dan ?

 • John74

  W meulemannjr je heb helemaal gelijk hier midden van het land zijn zelfs sleufsilo vol met koeien gereden bij LTO bestuurders omdat de stal nog niet klaar was een paar pakken stro er in en 3 vrachrauto's koeien lossen net voor 2 juli 2015 en dan nog zeggen dat je dat niet wist. [ ...]

  -------------------------------------------------
  Een deel van deze reactie is verwijderd, omdat het niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • gjh

  hegeman je bent laf om een ander de rekening te laten betalen.

 • agro1

  het hemd is altijd nader dan de rok. eigen bedrijf is ALTIJD eerste verantwoordelijkheid. keuze tussen eigen bestaan en naamloos "algemeen" belang is toch niet zo moeilijk. eigen bedrijf hangt af van de persoon, organisatie bestaat wel door. als de organisatie van één persoon afhankelijk is, was deze toch al ten dode opgeschreven.

 • eg wel

  @john74,
  Je beweerd nogal wat, zijn dit feiten??
  Zelf gezien of gehoord van de buurman zijn nicht.
  Deze praatjes gaan ook over Romijn, een onderzoek is hier wel op zijn plaats,
  Lijkt me iets om te bespreken tijdens de volgende vergadering.

 • JPBendermacher

  Idd tijd voor een onderzoek!!

 • 344412

  @john74, wie dan? Ik boer in t midden van het land, zelf eind juni nog koeien voor slacht weggedaan. Dom, dat wel.

 • wmeulemanjr1

  Degenen die 'hun sectorplan' hebben opgetuigd zijn zich nog achter de oren aan het krabben, blijft verdacht stil nu, of het nieuwe onheilsenario komt nog!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jaap69

  volgens de cijfers van crv werden er op de oude lokatie 93 koeien gemolken, denk dat je hier rustig van een verdubbeling mag spreken. lekker hypocriet bezig, hoe gaat hij het volgend jaar doen als derogatie er af is, 200 koeien jongvee en 1000 varkens waar gaat zijn mest naartoe.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Een voorgaande reactie is verwijderd, omdat een vergelijking werd gemaakt met de Tweede Wereldoorlog. Dit is niet conform onze huisregels, zie <>.

 • H.vanHerwijnen

  Er worden nogal opmerkingen gemaakt over handel en wandel bestuurders van LTO.
  Het zou goed zijn dat deze openheid van zaken geven over hun handelen op eigen bedrijf. Als alle beschuldigingen onterecht zijn , is het probleem uit de weg en stoppen deze geluiden vanzelf. Als blijkt dat sommige geen schone handen hebben is het ook goed dit te weten!!

 • cornelis 22

  Dit heerschap loopt wel met een enorme hypocriete plaat voor zijn hoofd, kan zich de volgende 10 jaar schamen ervoor pleiten dat iedereen moet korten behalve hijzelf echt een schande.

 • mjijzerman1

  een onderzoek naar de lto-bestuurders en dan onder ede lijkt mij hier zeker op zijn plaats, pak daar nog een paar jongens van enkele grote accountandsburau's bij die ook naar gehoord te hebben mede aan de onderhandelingstafel gezeten te hebben, denk dat er heel wat vuiligheid boven water komt

 • Marieke1976

  Samen uit, samen thuis...
  Deze individualisering gaat de sector de kop kosten

 • puddingbroodje

  Voor al die beschuldigers van lto bestuurders, op de lto melkveevakavond bij de radastake is gezegd roept u maar wie wat en waar dan gaan we er samen heen om alles uit de doeken te doen! niemand die dat wou! kijk ze zullen vast geen extra koeien afgevoerd hebben maar van al die spook verhalen heb ik nog nooit iets concreets gezien!

 • mkastelein@hetnet.nl

  Top gedaan Jawin. De praktijk leert dat de LTO met alle winden meewaait en nog nooit ruggegraat heeft getoond. Op doeken die club

 • samaja

  Het is gewoon een zielige bedoeling,en dat moeten wij nog serieus nemen .ik heb LTO wel leren kennen tijdens de mkz crisis toen al op gezegd!

 • wmeulemanjr1

  Bedenkelijk wat in de knelgevallen commissie zit.
  Slager keurt zijn eigen vlees!!

 • vd m.

  Rundveestapel
  <>

 • koestal

  LTO en NZO steunen Van Dam met zijn desastreuse plannen ,beroerder kan het niet .Onze parlementariers in het EU parlement hoor je en zie je ook niet,terwijl we die nu net nodig hebben ,Huitema en Schreijer,die zitten lekker op het pluche in Brussel,laten de boeren aan hun lot over !

 • Gat

  Schouder aan schouder LTO. Dus solidair zijn hmmm. En wat is definitief van belangen behartigen volgens LTO?

 • leo,s vriend

  Nou, Parnas, Jongvee ,Meuleman, Gradje ,John74 en Ijzerman,
  Er is onderzoek gedaan of lto bestuurders met voorkennis gehandeld hebben, en NERGENS is door de overheid maar een greintje twijfel gevonden.

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.