Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Kosten drukken aantal dochtergroepen op NRM

Er zijn nu veertien dochtergroepen opgegeven voor de NRM van 2017. Bij de vorige editie werden er nog 23 dochtergroepen gepresenteerd. Ook het aantal inzenders is kleiner. Bij doorvragen blijkt geld een rol te spelen. De organisaties hebben gerekend en zijn meer dan € 20.000 per dochtergroep kwijt voor een evenement van twee dagen.

CRV is de grootste KI van Nederland en ook de grootste inzender van dochtergroepen. Dit keer presenteert de coöperatie zes dochtergroepen, drie minder dan bij de vorige editie in 2014. CRV vindt het belangrijk om zich te presenteren voor Nederlandse leden en buitenlands publiek.

KI Samen, KI Kampen en AI totaal komen elk met twee groepen met afstammelingen. Gerard Vosman van KI Kampen zag in 2014 meer bezoekers in zijn stand die geen vaste klant waren. “Als je elke keer verschijnt met een koppel goed vee wat de concurrentie aankan, dan krijg je vertrouwen van veehouders”, aldus Vosman. Heemskerk/ABS brengt twee dochtergroepen. “Dat doen we al jaren”, aldus Edwin Boogaard van Heemkerk. ” Wij kunnen op een mooie beurs onze klanten ontvangen, maar ook voor de collega’s is het een goed en gezellig festijn. Het enthousiasme voor en tijdens de NRM werkt aanstekelijk naar alle kanten. Het is het visitekaartje voor ons.”

Omzet en uitstraling

Gerard Scheepens van KI Samen merkt dat een dochtergroep bijdraagt aan omzet en uitstraling. “De dochtergroep van Norwin sprak bezoekers zo aan dat er weer vraag kwam naar zijn sperma. De stier onderscheidt zich niet op papier, maar zijn dochters bleken dermate goed dat er weer vraag ontstond. Dat wil je bereiken.”

Jeroen Kloosterziel van GGI Holland ervaart het ook als topdagen binnen de melkveehouderij. “Voor een kleine organisatie is dik drie en een halve maand arbeid en bijkomende kosten echt een groot obstakel. Dit jaar hebben we geen vee, maar wel een stand. Dat scheelt zeker € 30.000.” Walter Liebregts van K&L komt deze editie niet met dochtergroep of stand. “Ik woon op minder dan 15 kilometer van Zwolle, heb zes melkveehouders als buurman, maar geen van hen gaat naar de NRM. De veehouder die weinig met fokkerij heeft, komt niet naar de NRM, maar is wel mijn klant”, aldus Liebregts.

Onvoldoende extra omzet

De stier Bookem kreeg voorgaande editie veel aandacht, maar Bart Soetebier van importeur WWS laat blijken dat die extra aandacht onvoldoende extra omzet genereerde. “Als je een van de twintig dochtergroepen hebt, dan kan niet iedereen in het spotlicht staan. Wij hebben daarom de keuze gemaakt om op de HHH-show te verschijnen.”

Laatste reacties

  • koestal

    uiteindelijk moeten de melkveehouders deze manifestatie betalen

  • NoordHollander

    Zo is t heel verstandig om weg te blijven bij deze zelfingenomen club crv, die in t stamboekorgaan veeteelt geen ruimte laat voor advertenties van collega sperma verkopers en importeurs jammer dat ze niet de waarheid maar allerlei flauwe smoesjes opgeven als oorzaak van hun wegblijven.........
    bij de nieuwtjes van de nrm lees ik dat malando van kampen is dat klopt niet t is een samenstier, die naast deze ook van de door jurylid knoef gefokte malki een dochtergroep in zendt!
    Ook komen er speciale stiermoeders; normaal zijn dat de beste koeien maar nu met nieuwe onbewezen maatstaven zoals genomics speciale rubriek stiermoeders.........

Of registreer je om te kunnen reageren.